Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sänkning av fransk restaurangmoms får kritik

Alla skulle få det bättre när restaurangmomsen i Frankrike sänktes. Men reformen liknar alltmer ett fiasko. Nu har krogägarna läxats upp av regeringen.

Publicerad 15 oktober 2009

Normal.dotm 0 0 1 260 1459 HRF 27 15 1823 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Kunderna skulle kunna äta och dricka billigare och krogägarna investera mer. Personalens villkor skulle förbättras avsevärt både genom högre löner och nyanställningar.
Så lät det när det franska parlamentet beslutade att sänka restaurangmomsen från 19,6 till 5,5 procent från och med första juli i år.

Arbetsgivarna hade äntligen fått igenom ett mångårigt krav. Reformen kostar visserligen staten omkring 35 miljarder kronor årligen i uteblivna skatteinkomster, men i utbyte lovade krogägarna stora framsteg.
Löntagarfacken har hela tiden varit skeptiska.
– Momsen är en orättvis skatt och i sak är vi inte mot en sänkning. Men om man ger en sådan gåva till arbetsgivarna måste den omgärdas av en strikt kontroll, och man kan inte bara tro att att den automatiskt leder till förbättringar. Annars är risken att pengarna bara hamnar i krogägarnas egna fickor, säger Stéphane Fustec i fackförbundet CGT:s hotell- och restaurangfederation.

Nu verkar det som om facken har haft visst fog för sina farhågor.
Häromdagen kallades ledarna för branschens arbetsgivarorganisationer till ett möte hos den ansvarige ministern Hervé Novelli.
Enligt en ny rapport från motsvarande Riksrevisionsverket är det osannolikt att momssänkningen leder till massiva nyanställningar. I bästa fall kan det handla om 6000 tjänster på lång sikt och inte de 40 000 nya jobb som har utlovats. Samtidigt visar offentlig statistik att bara varannan krogägare har sänkt sina priser.
Och årets löneförhandlingar ligger i träda.

Arbetsgivarna hävdar att kritiken kommer alldeles för tidigt, men ministern har gett dem två månader för att skärpa sig, annars…!
– Ja, vad ska regeringen kunna göra? Det står ingenting om sanktioner i lagen. Det är ett av felen man gjorde när man sänkte momsen, säger Stéphane Fustec.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter arbetsmiljö

HRF och Choice vill förebygga smitta

Hur kan hotellanställda skyddas mot coronavirus i sitt arbete? Det har HRF och Nordic Choice Hotels försökt ta reda på i ett gemensamt projekt. Målet är att ta fram ett verktyg, som en checklista, som kan användas på kedjans hotell.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
HRF och Choice vill förebygga smitta
Nordic Choice Hotels och HRF tar gemensamt grepp på coronarisker i arbetsmiljön. Foto: Paul Wallén/Mostphotos, Colourbox
Alejandro Quezada

I augusti förra året gick Nordic Choice-kedjan ut med att alla deras anställda med gästkontakt skulle bära munskydd för att förhindra coronasmitta. Problemet var bara att beslutet inte hade förhandlats med Hotell- och restaurangfacket.

Till slut hittade parterna en lösning – ett gemensamt projekt för riskbedömning och riskhantering kring covid-19 på hotellen.
– Vi har tillsammans med företagshälsovården i form av läkare och arbetsmiljöingenjör gått igenom hur arbetet med smittorisker ser ut på hotellen, vilka åtgärder som har gjorts och vad som behöver göras, säger Alejandro Quezada, HRF-ombudsman och regionalt skyddsombud som arbetar med projektet.

Sex Choice-hotell har genomgått en fördjupad riskbedömning. Planen är att med erfarenheterna därifrån skapa ett verktyg som sedan ska kunna användas på samtliga hotell i Nordic Choice-kedjan.
– Branschen är bra på att hitta lösningar, men det har inte funnits ett standardiserat sätt att arbeta med det här. Vi vill ge hotellen en struktur att följa, någon form av mall eller checklista. Vi som parter vill ta ett grepp på hur man kan jobba förebyggande i arbetsmiljön, säger Alejandro Quezada.

Erfarenheterna från hotellen ska diskuteras på ett möte i nästa vecka.

Nyheter VÅRT HRF

Hallå där, Anne Carlén Hellgren

Att starta nytt jobb under en pandemi är inte optimalt. Men Anne Carlén Hellgren, ny kassör i HRF:s avdelning 31 Karlstad, är taggad.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Hallå där, Anne Carlén Hellgren
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén
Anne Carlén Hellgren. Foto: Linn Malmén

I december tog Anne Carlén Hellgren över rodret som kassör på HRF-kontoret i Karlstad.
Vad gjorde du tidigare?
– Jag kommer från Kommunal, där jag bland annat var regionalt fackligt ombud för privatanställda. Jag har stor erfarenhet av att arbeta med små privata arbetsgivare.

Vad lockade med HRF?
– Det är snabba puckar, kortare beslutsvägar och man får vara mer allround. Jag gillar att ha många bollar i luften, och det får man verkligen här. Det är underbart!

Vad tar du med från Kommunal?
– Förmågan att värva förtroendevalda. Att organisera, att väcka intresse. Jag har jobbat jättemycket med det. Ju fler förtroendevalda, desto mer kan vi påverka.

Nyheter konkurs

Här fortsätter konkurserna att öka

Konkurserna sjunker i de flesta branscher – men inte bland restauranger. Där ökade konkurserna med 48 procent i februari, jämfört med februari 2020. Det visar statistik från UC.

Publicerad 1 mars 2021 Kommentera
Här fortsätter konkurserna att öka
Förra året var ett krisår i restaurangbranschen. Nu verkar det som att konkurserna fortsätter att öka även i år. Foto: Colourbox
Richard Damberg. Foto: UC

Under krisåret 2020 gick nästan 700 svenska restauranger i konkurs, runt 200 fler än året innan. Och ännu har ökningen inte stannat upp, visar ny konkursstatistik.

– Restaurangbranschen är den enda branschen där konkurserna ökar jämfört med februari 2020, från 29 till 43. Det lär tyvärr inte blir bättre när kaféer och restauranger från och med i dag omfattas av nya, hårdare restriktioner, säger Richard Damberg, ekonom på kreditupplysningsföretaget UC.

Statistiken visar att konkurserna i landet sjönk med nästan 20 procent i februari, jämfört med samma månad 2020. Men restaurangbranschen går mot strömmen. Där steg i stället konkurserna med 48 procent.

Hittills i år har 102 restaurangföretag satts i konkurs. Det är en ökning med 26 procent jämfört med samma period förra året.

– De branscher som har drabbats hårdast av pandemin kommer att ha det fortsatt tufft ett tag till, men när väl vaccineringarna kommer i gång står hushållen redo att spendera pengar på restaurang, nöjen och upplevelser. I de branscherna är det relativt lätt att återanställa personal och startsträckan blir kort, säger Richard Damberg.

Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här