Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sänkning av fransk restaurangmoms får kritik

Alla skulle få det bättre när restaurangmomsen i Frankrike sänktes. Men reformen liknar alltmer ett fiasko. Nu har krogägarna läxats upp av regeringen.

Publicerad 15 oktober 2009

Normal.dotm 0 0 1 260 1459 HRF 27 15 1823 12.0 0 false 21 18 pt 18 pt 0 0 false false false

Kunderna skulle kunna äta och dricka billigare och krogägarna investera mer. Personalens villkor skulle förbättras avsevärt både genom högre löner och nyanställningar.
Så lät det när det franska parlamentet beslutade att sänka restaurangmomsen från 19,6 till 5,5 procent från och med första juli i år.

Arbetsgivarna hade äntligen fått igenom ett mångårigt krav. Reformen kostar visserligen staten omkring 35 miljarder kronor årligen i uteblivna skatteinkomster, men i utbyte lovade krogägarna stora framsteg.
Löntagarfacken har hela tiden varit skeptiska.
– Momsen är en orättvis skatt och i sak är vi inte mot en sänkning. Men om man ger en sådan gåva till arbetsgivarna måste den omgärdas av en strikt kontroll, och man kan inte bara tro att att den automatiskt leder till förbättringar. Annars är risken att pengarna bara hamnar i krogägarnas egna fickor, säger Stéphane Fustec i fackförbundet CGT:s hotell- och restaurangfederation.

Nu verkar det som om facken har haft visst fog för sina farhågor.
Häromdagen kallades ledarna för branschens arbetsgivarorganisationer till ett möte hos den ansvarige ministern Hervé Novelli.
Enligt en ny rapport från motsvarande Riksrevisionsverket är det osannolikt att momssänkningen leder till massiva nyanställningar. I bästa fall kan det handla om 6000 tjänster på lång sikt och inte de 40 000 nya jobb som har utlovats. Samtidigt visar offentlig statistik att bara varannan krogägare har sänkt sina priser.
Och årets löneförhandlingar ligger i träda.

Arbetsgivarna hävdar att kritiken kommer alldeles för tidigt, men ministern har gett dem två månader för att skärpa sig, annars…!
– Ja, vad ska regeringen kunna göra? Det står ingenting om sanktioner i lagen. Det är ett av felen man gjorde när man sänkte momsen, säger Stéphane Fustec.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.