Efter föräldraledigheten fick Sandra Persson inte tillbaka sina tidigare arbetsuppgifter. Felaktigt avsked, menar Arbetsdomstolen och dömer en krögare i Bromölla att betala över 450 000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader.
– Jätteskönt. Jag har gått med ett leende sedan igår, när jag fick besked från facket. Nu är det över. Och det hade aldrig gått utan hjälp, säger Sandra Persson.
Förra våren berättade Hotellrevyn om hur Sandras kocktjänst försvann under föräldraledigheten. När det var dags att börja arbeta igen erbjöds hon jobb i puben på helgkvällar och helgnätter.
Sandra tackade nej och menade att det både innebar sämre arbetsuppgifter och sämre schema. Kocktjänsten hade varit på dagtid, pubjobbet innebar helgkvällar.
Hon kom med andra förslag men fick inte någon respons från arbetsgivaren.
I praktiken blev hon uppsagd.
– Jag fick gå utan inkomst i ett halvår, vilket var pengar vi hade räknat med. Och det var dessutom strul med intygen från arbetsgivaren, med mera, säger hon.
Sandra tog hjälp av HRF. Facket drev först frågan till tingsrätten där arbetsgivaren vann. Rätten ansåg att arbetsgivarens har rätt att tilldela någon nya arbetsuppgifter. Sandra borde ha accepterat pubjobbet, då hon jobbat som servitris innan hon fick tjänsten som kock.
Förra våren gick HRF, med hjälp av LO TCO Rättsskydd, vidare till Arbetsdomstolen, AD. I går kom utslaget som gav Sandra Persson rätt.
Visserligen har arbetsgivaren i princip rätt att säga upp den som tackar nej till ett rimligt erbjudande, enligt AD. Men i det här fallet betonar domstolen föräldraledighetslagen och EU:s regler om likabehandling. Där ställs höga krav på att inte missgynna kvinnor i samband med föräldraledighet.
Eftersom den erbjudna tjänsten var sämre än tidigare arbete, hade Sandra rätt att tacka nej. Att arbetsgivaren inte ordnade annat arbete är samma sak som ett felaktigt avsked, enligt Arbetsdomstolen.
Skadeståndet blev högt: totalt ska krögaren betala 120 000 i allmänt skadestånd och cirka 85 000 i utebliven lön. Plus över 250 000 för rättegångskostnader i tingsrätten och Arbetsdomstolen.
Sandra är i dag föräldraledig med sitt andra barn, Olivia. Nu vill hon se framåt.
– Det här är en grej man gått och burit på och oroat sig för i tre år – det är inget man kan lägga åt sidan bara så där. Nu har jag äntligen fått rättvisa.
Hon har läst in sin gymnasiekompetens och tanken är att plugga till förskollärare.
– Fast jag har också haft ett annat jobb i kök under tiden, hos kommun, där jag trivdes. Det var inget strul med lön eller papper och så. Så jag får väl se hur jag gör efter ledigheten.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.