Nyheter ARBETSRÄTT
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sandra vann i Arbetsdomstolen

Efter föräldraledigheten fick Sandra Persson inte tillbaka sina tidigare arbetsuppgifter. Felaktigt avsked, menar Arbetsdomstolen och dömer en krögare i Bromölla att betala över 450 000 kronor i skadestånd och rättegångskostnader.

Publicerad 21 mars 2013
Sandra vann i Arbetsdomstolen
Sandra Persson med sonen Malte våren 2012. Foto: Serny Pernebjer

– Jätteskönt. Jag har gått med ett leende sedan igår, när jag fick besked från facket. Nu är det över. Och det hade aldrig gått utan hjälp, säger Sandra Persson.
Förra våren berättade Hotellrevyn om hur Sandras kocktjänst försvann under föräldraledigheten. När det var dags att börja arbeta igen erbjöds hon jobb i puben på helgkvällar och helgnätter.
Sandra tackade nej och menade att det både innebar sämre arbetsuppgifter och sämre schema. Kocktjänsten hade varit på dagtid, pubjobbet innebar helgkvällar.
Hon kom med andra förslag men fick inte någon respons från arbetsgivaren.

I praktiken blev hon uppsagd.
– Jag fick gå utan inkomst i ett halvår, vilket var pengar vi hade räknat med. Och det var dessutom strul med intygen från arbetsgivaren, med mera, säger hon.
Sandra tog hjälp av HRF. Facket drev först frågan till tingsrätten där arbetsgivaren vann. Rätten ansåg att arbetsgivarens har rätt att tilldela någon nya arbetsuppgifter. Sandra borde ha accepterat pubjobbet, då hon jobbat som servitris innan hon fick tjänsten som kock.

Förra våren gick HRF, med hjälp av LO TCO Rättsskydd, vidare till Arbetsdomstolen, AD. I går kom utslaget som gav Sandra Persson rätt.
Visserligen har arbetsgivaren i princip rätt att säga upp den som tackar nej till ett rimligt erbjudande, enligt AD. Men i det här fallet betonar domstolen föräldraledighetslagen och EU:s regler om likabehandling. Där ställs höga krav på att inte missgynna kvinnor i samband med föräldraledighet.
Eftersom den erbjudna tjänsten var sämre än tidigare arbete, hade Sandra rätt att tacka nej. Att arbetsgivaren inte ordnade annat arbete är samma sak som ett felaktigt avsked, enligt Arbetsdomstolen.
Skadeståndet blev högt: totalt ska krögaren betala 120 000 i allmänt skadestånd och cirka 85 000 i utebliven lön. Plus över 250 000 för rättegångskostnader i tingsrätten och Arbetsdomstolen.

Sandra är i dag föräldraledig med sitt andra barn, Olivia. Nu vill hon se framåt.
– Det här är en grej man gått och burit på och oroat sig för i tre år – det är inget man kan lägga åt sidan bara så där. Nu har jag äntligen fått rättvisa.
Hon har läst in sin gymnasiekompetens och tanken är att plugga till förskollärare.
– Fast jag har också haft ett annat jobb i kök under tiden, hos kommun, där jag trivdes. Det var inget strul med lön eller papper och så. Så jag får väl se hur jag gör efter ledigheten.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter politik

HRF: ”Inte optimalt med nyval”

Riksdagen har uttryckt sitt misstroende mot Stefan Löfven. Olyckligt, tycker HRF:s ordförande Malin Ackholt. – Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
HRF: ”Inte optimalt med nyval”
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad, efter att ha förlorat misstroendeomröstningen i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT
Malin Ackholt. Foto: Peter Jönsson

Det var med marginal som riksdagen i dag röstade för ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven.
Vänsterpartiet, som initierade omröstningen på grund av ett utredningsförslag om marknadshyror vid nybyggnation, fick med sig moderater, liberaler och sverigedemokrater och förklarade att Löfven inte längre har ledamöternas förtroende.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt tycker att beslutet är olyckligt.
– Vi befinner oss fortfarande i en pandemi. Vi tror inte att nyval är det mest optimala för samhället och för våra medlemmar just nu, säger hon.

Nu har Löfven en vecka på sig att bestämma om han ska utlysa nyval. Gör han det inte kommer han att entledigas från statsministerposten.

– Vi följer vad som händer på de områden som är viktiga för oss, som den höjda a-kasseersättningen och lagstiftning om trygghet och omställning, säger Malin Ackholt.

Nyheter DISKRIMINERING

Diskriminerad gäst får 30 000

En kvinna i rullstol försökte beställa ett glas vin under ett restaurangbesök, men nekades. Nu har restaurangen dömts i tingsrätten för diskriminering som har samband med funktionsnedsättning.

Publicerad 21 juni 2021 Kommentera
Diskriminerad gäst får 30 000
Gästen försökte beställa ett glas vin. Foto: Yuliya Zavalishina/Mostphotos

En eftermiddag för tre år sedan besökte kvinnan ett köpcentrum i södra Stockholm. På en av restaurangerna ville hon beställa ett glas vin, men möttes av nekande gester och huvudskakningar.
Efter flera försök bad kvinnan att få tala med restaurangchefen. Men inte heller då fick gästen någon förklaring till varför hon nekades att beställa. Kvinnan var vid tillfället nykter.

Kvinnan lämnade restaurangen och anmälde saken till Diskrimineringsombudsmannen, DO, som drev ärendet i tingsrätten.
Rätten gick på DO:s linje och dömde restaurangföretaget att betala 30 000 kronor i diskrimineringsersättning till kvinnan.

– Att man inte serveras alkohol är ett problem som många personer med funktionsnedsättning möter. Det kan vara förnedrande och göra att man undviker att beställa det man vill ha. Vi hoppas att domen kan bidra till att den här typen av diskriminering minskar, säger Martin Mörk, chef för DO:s processenhet i ett pressmeddelande.

Restaurangföretaget har fortfarande möjlighet att överklaga domen.

Nyheter balans

Regeringen föreslår familjevecka

Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Tanken är att det ska göra det lättare att kombinera arbetsliv med familjeliv.

Publicerad 18 juni 2021 Kommentera
Regeringen föreslår familjevecka
Regeringen vill införa en familjevecka från april nästa år. Det ska underlätta för föräldrar att kombinera jobb och familjeliv. Foto: Mostphotos

En ny föräldrapenningförmån till föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det presenterade statsminister Stefan Löfven i dag. Förslaget, som ska nu lämnas till lagrådet, är tänkt att införas från april 2022.

– Vi måste underlätta för alla dem som kämpar med att kombinera arbetsliv med familjeliv. För dem som inte kan jobba hemma när skolan eller förskolan är stängd. Vi vill bidra till att göra arbetande föräldrars vardag enklare och samtidigt ge dem mer möjlighet till mer tid med sina barn, sade Stefan Löfven vid en pressträff på fredagen.

Dagarna ska kunna användas när barnet inte kan vara i skola eller förskola, till exempel på grund av planeringsdagar, studiedagar eller lov.

I familjer med två föräldrar får vardera föräldern tre dagar per år. Förälder med ensam vårdnad får sex dagar.

HRF:s ordförande Malin Ackholt tycker att förslaget är bra.

– Många av våra medlemmar jobbar på obekväma och varierande arbetstider. Det här kommer att underlätta för dem att både förvärvsarbeta och vara föräldrar.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här