Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sämre arbetsmiljö för arbetarkvinnor

Sedan 2011 har arbetsvillkoren försämrats för flera grupper på arbetsmarknaden. Arbetarkvinnor är den grupp som drabbats hårdast, konstaterar LO i en ny rapport.

Publicerad 12 september 2014
Sämre arbetsmiljö för arbetarkvinnor
LO-kvinnor har fått det tuffare på jobbet, visar en ny rapport. Foto: Robert Eriksson

Små chanser till paus, uttröttande arbete och inget eget inflytande. Så ser vardagen ut för många kvinnor i LO-yrken. Och situationen har förvärrats.
– Kraven i arbetet ökar ständigt för kvinnliga arbetare samtidigt som inflytandet över det egna arbetet minskar och minskar. Det är upp- och nervända världen. Det är tvärtemot hur arbetslivet ska fungera, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

LO:s utredare har tittat på hur arbetsmiljö och arbetsvillkor har förändrats för olika grupper på arbetsmarknaden. Siffrorna kommer från SCB:s arbetsmiljöundersökningar och visar på försämringar för flera grupper, bland annat lägre kvinnliga tjänstemän och manliga arbetare. Men det är hos de kvinnliga arbetarna som utvecklingen är mest oroande. Mellan 2011 och 2013 har andelen i gruppen som är uttröttade varje vecka ökat, det egna inflytandet har minskat och allt färre har möjlighet att ta en kort paus i arbetet. Fler anger att de varje vecka har ont i rygg, armar och axlar. Allt detta samtidigt som färre har tillgång till företagshälsovård, siffran har sjunkit från 70 procent till knappt 50 procent mellan 2011 och 2013.
– Resultaten är skrämmande. Utvecklingen går åt fel håll. Arbetarkvinnor går bokstavligen på knäna. Vi kräver att kommande regering tar arbetsmiljöfrågorna på allvar. Vi föreslår därför att regeringen tillsätter en Arbetsmiljökommission för att komma till rätta med problemen, säger Torbjörn Johansson.  

 

Fakta: Siffror från rapporten

* 68 procent av de kvinnliga arbetarna är uttröttade varje vecka. År 2011 var siffran 63 procent.

* Nästan 70 procent av dem kan inte bestämma när olika arbetsuppgifter ska utföras.

* År 2011 hade 71 procent av arbetarkvinnorna små möjligheter att ta en kort paus i arbetet. År 2013 hade siffran ökat till 74 procent. 

Källa: LO-rapport Arbetsmiljö 2014, klass och kön.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här