Hotell- och restaurangfacket tror inte på de förslag om lärlingsutbildning som kommit från allianspartierna på senare tid. Samtidigt ser facket ett behov av utbildning för unga som har gått yrkesgymnasium.
I höstbudgeten satsar regeringen på fler lärlingsplatser och mer betalt till företag som tar emot lärlingar. Dessutom har Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna kommit med varsitt förslag på system för lärlingsutbildning.
Malin Ackholt, avtalssekreterare på HRF, anser att nya lärlingsplatser inte skulle tillföra något.
– Det ligger något slags skimmer kring lärlingar, att det skulle lösa ungdomsarbetslösheten. Den bilden delar inte vi i HRF. Det krävs oerhört mycket av elever, handledare och företag för att säkerställa kvalitet och innehåll. Vi har heller inte den traditionen i Sverige.
I till exempel Tyskland och Danmark där lärlingssystemen använts länge, har arbetsplatserna en annan vana och kunskaper i att handleda och kvalitetssäkra, menar hon.
Samtidigt ser facket behov av ett ökat hantverkskunnande. HRF och arbetsgivarorganisationen Visita har fört förhandlingar om hur man ska kunna underlätta för ungdomar som vill satsa på branschen.
I somras kom parterna fram till en gemensam avsiktsförklaring om att gemensamt utveckla metoder och stödstrukturer för eftergymnasial utbildning.
– Det vi pratar om är ett komplement för dem som redan har gått gymnasiet, inte något för unga i allmänhet.
Det rör sig om en eftergymnasial färdigutbildning där man under en begränsad tid är anställd i produktion och gör ett mångsidigt arbete för att finslipa de kunskaper man fått med sig från skolan.
– Detta skulle kunna ses som ett slags lärlingsutbildning, men man bör undvika begreppsförvirring eftersom det ju redan finns lärlingsutbildning som studieväg inom gymnasiet, säger Malin Ackholt.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.