Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så tycker vi om avtalet

Flera HRF-medlemmar ser avtalsresultatet som okej, och har hört positiva reaktioner från sina arbetskamrater. Men andra tycker att facket borde ha tagit fajten. Och den låga höjningen av ob-ersättningen retar många.

Publicerad 18 maj 2010
Så tycker vi om avtalet
HRF-medlemmarna Karolina Hansen, Juan Torres och Tony Sundbom kommenterar det nya avtalet.
inlinebild
Okej lönehöjning, men för dyrt kostavdrag, tycker Hilma Issa. Foto: Maria Annas

Ett pinsamt dåligt resultat eller rätt okej med tanke på förutsättningarna? Hellre strejk än överenskommelse? Åsikterna om det nya kollektivavtalet varierar.

– Jag är så glad över att vi har fixat en bättre skrivning av extra anställning vid behov, säger Juan Torres, hotellstädare på Scandic Europa i Göteborg.
– Jag har många kollegor som har jobbat extra här på Scandic Europa i flera år, men nu känns det lite lättare att försöka få dem anställda. Jag är jättenöjd med avtalet. Ob-tillägget bryr jag mig inte så mycket om eftersom jag alltid jobbar dagtid.

Men många i branschen jobbar inte dagtid. Och från nattpersonal hörs besvikelse över avtalsresultatet. Speciellt att ob-höjningen bara blir runt 40 öre.
”Vem vill jobba för så lite? Inte underligt att det är svårt att få folk att jobba. Många andra får dubbelt ob men inte vi. Men dom kanske är mera värda? Om två år så kanske vi ökar med 50 öre till.” Så kommenterar en av läsarna resultatet på Hotellrevyn.se.

Tony Sundbom är receptionist i Umeå och fackligt aktiv. Han och de andra i avdelning Norrs styrelse gick igenom avtalet i går och var även ute på arbetsplatserna.
– Alla medlemmar som jag hittills har träffat verkar vara positiva till det nya avtalet, säger Tony.
Själv är han också ganska nöjd.
– Jag tycker att de har krämat ur bra av SHR med tanke på att vi först fick ett nollbud. Ob:t är kanske inte så bra, men man får ge och ta och nu är det månadslönen som prioriteras. Det är bra också att det har blivit en annan skrivning kring anställningsformen ”extra vid behov”.

Priset för kost på arbetsplatsen höjs i två steg, från dagens 35 kronor till 43 kronor per dag från den 1 maj 2011. Åtta kronor som väckt starka känslor.
”En ökning på kostavdraget med cirka 120 kr i månaden gör inte att löneökningen blir 400 kr i månaden utan den blir 280 kronor”, konstaterar en läsare på Hotellrevyn.se.
Hilma Issa, huvudskyddsombud och fackligt ombud på McDonald's kontor i Stockholm, håller med:
– Kostavdraget är jättedyrt, det är inte bra, säger hon.
Hilma ser höjningen av ob som ”bättre än inget alls” och ger det nya avtalet betyget okej.
– Lönehöjningen var bättre i förra avtalet, men man får tänka på att de fick ett nollbud från början. Men 980 kronor på två år är ingen stor höjning. Det är jättebra med en ny skrivning kring ”extra vid behov”. Ob-höjningen på 40 öre är okej, i alla fall bättre än inget alls, säger Hilma.

Karolina Hansen är mötes- och eventkordinator på Nordic Sea hotell i Stockholm. Hon tycker att det verkar som att många anser att avtalet är bra.
– Jag har fått flera positiva sms från andra medlemmar i dag, det känns som att folk är nöjda med avtalet, säger hon.
– Att ”extra anställning vid behov” försvinner och ersätts av arbete för enstaka dagar, tycker jag är jättepositivt. Lönehöjningen är också bra. Om vi jämför oss med de andra LO-förbunden så har vi fått en högre lönehöjning än de andra. Ob-höjningen kunde ha varit större, men med tanke på utgångsläget med SHR:s nollbud så känns det ändå okej. Det kunde ha varit mer men jag tycker att vi har förhandlat oss till ett bra avtal.

Men även hon är missnöjd med den dyrare personalmaten.
– Höjningen av kostavdraget känns inte bra. Då vill det till att de ökar kvaliteten på maten, den är inte värd det priset i dag.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter försäkring

Hon fick 40 000 för gammal skada

För tio år sedan skar kocken Jackie Lenander av en sena i ena tummen. Nyligen fick hon drygt 40 000 kronor från arbetsskadeförsäkringen.

Publicerad 29 juni 2021
Hon fick 40 000 för gammal skada
Jackie Lenander fick en arbetsskada på tummen på sin tidigare arbetsplats. På vänster tumme syns två små ärr från skärskadan. Foto: Daniel Nilsson

Om försäkringen

  • Den som drabbas av en arbetsskada, till exempel genom en olycka, kan få ersättning från Trygghetsförsäkringen vid arbetsskada, TFA. Den gäller för alla anställda på en arbetsplats med kollektivavtal.
  • Försäkringen administreras av Afa Försäkring. TFA kompletterar den lagstadgade arbetsskadeförsäkringen som alla anställda omfattas av, och som administreras av Försäkringskassan.
  • TFA kan lämna ersättning bland annat för inkomstförlust, kostnader, sveda och värk, ärr och medicinsk invaliditet.

År 2011 jobbade Jackie Lenander som kock på Casino Cosmopol i Malmö. En dag när hon skulle putsa ryggbiff slant hon med kniven och råkade skära av en sena i vänster tumme.
Det resulterade i en lång sjukskrivning, rehabilitering och nedsatt rörlighet. Trots det, och trots att Jackie haft många fackliga uppdrag, däribland försäkringsinformatör, anmälde hon inte sin skada till Afa Försäkring.
– Det är på något sätt så att alla skador är viktigare än sina egna. Dessutom hade jag flyttat och hade inte kvar alla papper, säger Jackie.

Preskriptionstiden för skadeersättning i arbetsskadeförsäkringen är tio år.
När den gränsen närmade sig bestämde sig Jackie till slut för att göra en anmälan.
– Jag hade det i bakhuvudet, att jag skulle fixa det innan tiden gått ut.

Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde.

Jackie Lenander. Foto: Daniel Nilsson

Hon skickade in läkarintyg, bilder och filmer på problemen hon har med den skadade tummen i dag, och arbetsgivaren bekräftade att skadan var orsakad av arbetet.

Efter ett tag kom svaret från Afa Försäkring: hon har rätt till 40 500 kronor i ersättning. Bland annat bedömer Afa att Jackie fått två procents invaliditet på grund av skadan.

– Jag trodde att jag kanske skulle få en liten peng för ärrbildningen, men det är ju jättemycket pengar! Det lönar sig verkligen att anmäla, och det var mycket enklare än jag trodde, säger Jackie.

Så här anmäler du

Du gör själv din anmälan till Afa Försäkring.
Enklast är att göra det på afaforsakring.se där du loggar in på Mina sidor med Bank-ID.
Här fyller du i alla uppgifter om din arbetsskada och bifogar eventuella intyg.
Din arbetsgivare måste sedan bekräfta din anställning. Det kan ske digitalt eller via brev.
Handläggningstiden varierar, men målet är beslut inom 30 dagar. Det går också att anmäla via pappersblankett.

För att få fram de saknade sjuk- och läkarintygen vände hon sig till Försäkringskassan.
Förutom en mindre kostnad på 50 kronor för att få pappren utskrivna, var det inga problem alls, berättar Jackie.

Även från Afa Försäkring fick hon bra hjälp.
– De har varit jättebra och hjälpsamma, svarat snabbt på mina frågor.

Hon vill nu uppmana alla att anmäla sina arbetsskador.
– Anmäl! Det kan vara jättemycket pengar du har rätt till.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter LÄTTNADER

Alkoholstoppet tas bort

Nu kom det efterlängtade beskedet – från den 1 juli får restaurangerna ha öppet lika länge som vanligt. Det blir också tillåtet med fler gäster per sällskap.

Publicerad 28 juni 2021
Alkoholstoppet tas bort
Snart blir det tillåtet att servera alkohol efter 22.30 igen. Foto: Colourbox

Alkoholstoppet för serveringsställen tas bort den 1 juli. Det berättade övergångsregeringen och Folkhälsomyndigheten under en pressträff på måndagen.

Det är den höga vaccinationsgraden gör att Sverige kan öppnas enligt den plan som tidigare presenterats. Lättnaderna som nu presenterats ingår i steg två av planen.

På uteserveringar slopas begränsningen av storlek på sällskap helt från den 1 juli. Inomhus blir det tillåtet att servera åtta personer, i stället för dagens fyra.

Men det är fortfarande sittande servering och avstånd mellan borden som gäller. Anledningen är att man vill se hur det går innan de sista restriktionerna tas bort, för att undvika att det blir ett bakslag.

Malin Ackholt, förbundsordförande för Hotell- och restaurangfacket, hade hoppats på fler lättnader.

– Dagens besked är glädjande, men det är synd att det finns restriktioner kvar. De som inte har utomhusaktiviteter är fortfarande mer drabbade, säger Malin Ackholt.

När det gäller privata träffar är rådet att umgås utomhus och i mindre grupper. Butiker har kvar sina begränsningar för hur många som får vara i lokalen samtidigt.

Ingår i temat: Coronakrisen 140 artiklar

Alla artiklar i temat (137 till)
Nyheter tävling

Han ska få löken att glänsa i Årets kock

William Brittsjö från restaurang Ricordi var en av åtta som tog sig till final i Årets kock efter två hektiska tävlingsdagar.

Publicerad 22 juni 2021
Han ska få löken att glänsa i Årets kock
En av William Brittsjös favoritråvaror, gul lök, är också årets huvudråvara i finalen. Foto: Mostphotos, Privat

Åtta kockar ska göra upp om titeln Årets kock 2021 den 16 september. En av dem är du, grattis!
– Tack! Det är kul.

Hur var det att tävla?
– Det var extremt hård konkurrens, men det är bara att kämpa på. Dag två var det noll-noll igen, och då ger man allt.

Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Hur förbereder du dig för finalen?
– Det handlar om att man inte vet vad som komma skall. Man tittar på föregående år och utgår från det.
Det gäller att utvidga sin bredd som matlagare. Man får utgå från sig själv och vad man gillar att laga. Vi vet ju huvudråvaran, gul lök. Det är en av mina favoritråvaror. Nu är det löken som ska skina, det är kul.

Huvudråvaran är känd, men mycket är en överraskning. Hur tänker du kring det?
– Råvarukorgen får man reda på samma dag, och så får man lite tid att förbereda sig.
Utmaningen är att man inte har någon exakt logistikkänsla när man inte hunnit träna på en rätt, så man får gå på magkänsla.

Vad hoppas du på för råvaror?
– Jag är ju göteborgare så skaldjur vore jättehärligt. Eller lamm, det gillar jag.

Finalisterna till Årets kock 2021, med William Brittsjö som tvåa från höger.

Vilka egenskaper är bra att ha när man tävlar i matlagning?
– I grund och botten handlar det om att vara smaksäker. Det är bra att vara stabil mentalt om något går fel.
Framför allt är det jätteviktigt att man tycker det är kul, annars klarar man inte av den träning som krävs.
Jag går all in i år och tror på den maten jag lagar och anpassar den utifrån tävlingen.

Jag gillar känslan av att vara underdog.

Här är William

Namn: William Brittsjö
Ålder: 22 år.
Från: Göteborg.
Arbetsplats: Ricordi, Stockholm.

Du är ung, bara 22 år. Du tävlar mot kockar med större erfarenhet.
– Ålder är bara en siffra. Det gäller att vara förberedd, skapa sig rätt förutsättningar och laga mat som man själv tror på samt ha lite flyt med domarna.
Men jag gillar känslan av att vara underdog, då slipper man den värsta pressen.

Är du nervös?
– Ja, det är klart man är. Jag har drömt om det här i så många år.
Det är en utmaning, men det ska inte vara lätt att vinna Årets kock. Det gäller att laga så god mat man bara kan.

Fråga om jobbet.
106
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här