Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så tjänar du på jobb i julhelgen

På jobbet i jul? Du går inte lottlös. Men även du som är ledig för att företaget håller stängt har något att se fram emot. Vi har kollat upp vilka ersättningar som gäller för julhelgen.

Publicerad 13 december 2002

Vill arbetsgivaren stänga restaurangen i julhelgen har du rätt till ersättning. Det finns flera alternativ:
? Har du kvar "röda dagar", som du har tjänat in i år, kan arbetsgivaren lägga ut dem. Då får du ledigt med din vanliga lön. Arbetsgivaren måste ha sagt till en vecka i förväg att han vill lägga ut röda dagar.
? Har du kvar semesterdagar av årets semester, kan arbetsgivaren lägga ut dem. Han måste ge besked 14 dagar i förväg. Däremot kan arbetsgivaren inte lägga ut din sparade semester, om du inte själv vill det.
? Har du inga lediga dagar kvar, som arbetsgivaren kan lägga ut, kan arbetsgivaren ändå stänga och säga till dig att vara hemma. Du blir permitterad. Du är ledig med din vanliga lön, däremot ingen ob-ersättning.

Om företaget håller stängt en helgdag har du din vanliga lön. Månadslönen påverkas inte. Timlönen betalas ut som för en vanlig arbetsdag.
Men det finns undantag vid lokala uppgörelser: Vid säsongsföretag kan det finnas lokala avtal mellan facket och företaget som påverkar vad som gäller under helgerna.
Universitetsrestaurangerna är till exempel stängda.

Är du arbetslös och vill ha pengarna i tid – skicka in ditt kassakort så fort det är färdigifyllt, helst på söndagen. Men inte för tidigt, innan hela veckan har gått. Då blir det bara trassel. Kolla noga på avin, där står när nästa kassakort ska vara framme.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.