Hur påverkas man av att mobbas och trakasseras på jobbet, eller att se en kollega bli utsatt? Det har en ny rapport tagit reda på. Cirka 10 000 anställda har deltagit i undersökningen. Hotell- och restaurangbranschens anställda hör till dem som har det tuffast.
Ungefär var tredje anställd kan flera gånger i veckan känna psykiskt obehag inför att gå till jobbet, och upplever mobbning på arbetet. Det visar Jobbhälsobarometerns nya rapport. Rapporten gör ingen skillnad på om det är deltagaren själv eller en kollega som blir trakasserad.
Bland kvinnor har 16–17 procent upplevelser av mobbning, oavsett könsfördelningen på arbetsplatsen. På kvinnodominerade arbetsplatser upplever 23 procent av männen mobbning, annars är 11–12 procent utsatta.
Det finns också skillnader beroende på om man invandrat till Sverige eller är född här.
Av dem som är födda i ett annat land än Sverige svarar 22 procent att man själv eller någon kollega har blivit utsatt. Motsvarande siffra är 14 procent för dem som är födda i Sverige.
Om Jobbhälsobarometern
- Cirka 10 000 personer deltar.
- Deltagarna jobbar minst halvtid.
- Företagshälsovårdens branschorganisation Sveriges Företagshälsor står bakom undersökningen.
Bland yrkesgrupperna har anställda inom hotell, restaurang, catering och storhushåll det tuffast. I dessa yrken tror 16 procent av dem som upplevt mobbning och trakasserier att hälsan påverkas. De tror också att det kommer att vara ett hinder för att jobba kvar på det nuvarande arbetet om två år.
Inom handeln och vården är motsvarande siffra 11 procent. Lägst ligger branscher som juridik och ekonomi, med 4 procent.
Deltagarna fick också uppskatta sin risk att insjukna. De anställda i restaurangyrkena, vård samt utbildning är mest negativa. Var tredje tror att de kommer att ha sjukfrånvaro på fyra dagar eller mer det kommande året.
Tydlig koppling mellan hur man behandlas på sitt arbete, vilka känslor man har inför att gå till jobbet, och sjukfrånvaron
Det finns ett samband mellan sjukfrånvaro och mobbning, visar undersökningen. När man delade upp deltagarna efter hur mycket de hade varit sjuka de senaste 12 månaderna så visade det sig att ju längre sjukfrånvaro, desto större andel hade upplevt mobbning och trakasserier.
– I och med att det finns en så tydlig koppling mellan hur man behandlas på sitt arbete, vilka känslor man har inför att gå till jobbet, och sjukfrånvaron så tror vi att det systematiska arbetsmiljöarbetet måste stärkas, säger Peter Munck af Rosenschöld, vd för branschorganisationen Sveriges Företagshälsor i ett pressmeddelande.