Ytterst få arbetsplatser inom hotell- och restaurangbranschen har fackklubb. Det vill Hotell- och restaurangfacket ändra på.
Bara 2 procent av företagen inom hotell- och restaurangbranschen har lokala fackklubbar. Det visar en rapport från Arbetsmarknadsekonomiska rådet som kom i år.
– HRF har inte någon längre tradition av att jobba med klubbar. Men vi har många stora arbetsplatser där det finns förutsättningar att bilda klubb, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.
En anledning till att det varit så få klubbar är branschens höga personalomsättning.
– Vi har högst omsättning av alla LO-förbund, 33 procent förra året. Då måste det hela tiden byggas på när en eldsjäl slutar, säger Malin Ackholt.
Rätt till facksnack på arbetstid
- För HRF avdelning Syd är målet att starta minst åtta nya klubbar. Tillhör du Syd och vill bilda klubb på jobbet? Hör av dig till avdelningen så kan HRF komma på besök. Ring 040-600 44 30 eller mejla avd.05@hrf.net.
- Ett avtal mellan Svenskt Näringsliv och LO ger medlemmar i facket rätt till fem timmars facklig information under betald arbetstid.
I dag finns det 82 klubbar inom HRF. Om de blir fler hoppas förbundet kunna öka antalet medlemmar och få mer facklig aktivitet på arbetsplatserna.
– Det handlar om ökad facklig närvaro där rekrytering och organisering är en viktig del. Det fackliga arbetet ska ske så nära medlemmarna som möjligt.
Hotell och restaurang har också den lägsta andelen fackligt anslutna arbetare av alla sektorer. Enligt rapporten »Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund 2018« var 27 procent anslutna 2018. Året innan var siffran 28 procent.