Nyheter nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så jobbar Scandic mot sexhandel

Hotell är en vanlig plats för mer eller mindre organiserad sexhandel. Nu utbildar Scandickedjan all sin personal i att upptäcka och förhindra sexköp.

Publicerad 27 januari 2015
Så jobbar Scandic mot sexhandel
Marcus Nicolson vet vad han ska göra om han misstänker sexhandel. Foto: Annika af Klercker
inlinebild
Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm. Foto: Annika af Klercker

Det är fullt med folk i lobbyn. En man går fram till receptionen för att checka in. Två rum, inga konstigheter. Bokningen är felfri, gjord på nätet och förskottsbetalad. En bit bort står två tjejer i 20-årsåldern och pratar, samtidigt som de då och då kastar ett öga mot receptionen. Är de några vänner som är ute och firar helg tillsammans? Eller är de en del av ett sexköp?

– Det är ofta små hårfina signaler så det gäller att ha fingertoppskänsla och lita på sin magkänsla. De här personerna är oerhört proffsiga, säger Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm.
Här på hotellet arbetar man sedan flera år tillbaka aktivt för att förebygga och upptäcka prostitution och trafficking. Pernilla Johansson är en av anledningarna. Efter många år på ett par av de centrala hotellen i Stockholm är hon väl insatt i hur sexhandel kan se ut.
– Det pågår på hotell, så är det ju. Det vore naivt att tro något annat. Jag kom tidigt i kontakt med polisens prostitutionsenhet här i Stockholm. De vill gärna samarbeta med hotellen.

Nyligen beslutade Scandickedjan att all hotellpersonal ska utbildas i att upptäcka och motarbeta sexhandel och trafficking. För tillfället arbetar Scandic med länsstyrelsen och polisen för att ta fram en utbildningsfilm och diskussionsunderlag. Pernilla Johansson har varit delaktig i arbetet.
– Filmen visar en rad case som skulle kunna inträffa. Efter varje har man en diskussion kring om det kan hända på vårt hotell, och hur man skulle göra i så fall.  

Tanken är att materialet ska vara klart i januari. Men på en del hotell har arbetet mot prostitution pågått länge.
För något år sedan höll polisen och länsstyrelsen ett informationsmöte på Scandics hotell i Stockholms city. Där berättade polisens prostitutionsenhet bland annat hur situationen för prostituerade och traffickingoffer ser ut, och vad hotellanställda kan göra när de misstänker att det pågår sexhandel. Receptionisten Marcus Nicolson var på mötet.
– Jag visste redan innan att det är mycket sådant i branschen. Vi fick veta vad man kan titta efter, vad man kan säga och vart man kan ringa om man misstänker något.

Den inledande situationen är ett exempel på hur en hallick arbetar. Andra varningstecken är om det är överdriven trafik till ett rum och om en gäst, oftast en tjej, med regelbundenhet åker iväg i taxi på kvällen och återvänder först nästa morgon. Men även i bar och restaurang kan man se tecken, säger Marcus.  
–  Jag vet ett par jag hade här, de hade inte något att prata om. Han köpte dricka och söp henne full. Det var tydligt att de inte var ett par, att de inte dejtade. Man känner ganska fort när det är något som inte stämmer.

Samtidigt kan det vara lätt att ta fel. Det händer ju att gäster tar med sig någon hem från krogen.
– Man kan ju faktiskt gå ut och bli kär för en kväll. Det är ju inte olagligt. Jag har faktiskt varit med när man har kallat en fru för prostituerad. Det blev väldigt tråkig stämning, säger Pernilla.
– Men ofta ser man en liten skillnad. En prostituerad är alltid på sin vakt. Hon kanske kan vara berusad, men har ändå koll på lokalerna. De är väldigt avvaktande, säger Marcus.

Misstänkta beteenden

 • Bokningar som bokas och förbetalas via nätet och sedan förlängs med en till tre nätter på plats med kontant betalning.
 • Spring till och från rummet. Till exempel män som kommer och går till ett rum, eller en kvinna som lämnar rummet nattetid för att återvända sent eller på morgonen.
 • Gäster som försöker ta med sig en oregistrerad gäst till rummet. Ofta vill en prostituerad inte skriva in sig. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter CORONAKRISEN

LO vill ha vaccin till branschfolk

Riskgrupper och vårdanställda först. Näst på tur för vaccin borde de som jobbar i kontaktnära yrken stå, som hotell- och restauranganställda. Det menar LO i ett förslag.

Publicerad 15 januari 2021 Kommentera
LO vill ha vaccin till branschfolk
LO vill att anställda i kontaktnära yrken ska få vaccin när de prioriterade grupperna har vaccinerats. Foto: Colourbox

LO har presenterat ett förslag till åtgärdsprogram för att hindra smittspridning och få bukt med arbetslösheten i pandemins spår.

Bland annat föreslår man att de som jobbar i kontaktnära yrken ska stå på tur när de prioriterade grupperna fått sitt vaccin.

Therese Guovelin
Therese Guovelin. Foto: LO

Flera andra förslag tar tydligt sikte på det tuffa läget för hotell- och restaurangbranschen.
– Hela den näringen är ju oerhört hårt drabbad. Förutom att gäst- och kundunderlaget har försvunnit så har branschen drabbats av fler och fler rekommendationer och restriktioner, säger Therese Guovelin, LO:s vice ordförande.

Hon menar att samhället inte har råd att låta en så viktig bransch gå under.
– Det skulle vara katastrof om man skulle behöva börja om från början. År efter år har omsättningen ökat, och det är en oerhört viktig bransch för sysselsättningen. Är det någonstans man kan skapa jobb snabbt är det inom hotell och restaurang.

Några av LO:s förslag

 • Rätt att få covid-19 klassad som arbetsskada om man smittas på jobbet.
 • Prioriterad vaccinering för anställda i kontaktnära yrken.
 • Hyressubventioner riktade till företag.
 • Riktat omställningsstöd.
 • Ekonomiska bidrag vid betydande regelförändringar.
 • Möjlighet till heltidspermittering.
 • Krav på kollektivavtal för att korttidspermittera.
 • Statligt stöd för kompetensutveckling och validering.
 • Ekonomiskt tillskott till de värst drabbade a-kassorna.

Bland annat föreslår LO att regeringen går in med hyressubventioner och ekonomiskt stöd ”vid betydande regelförändringar så som inskränkning av alkoholförsäljning”.

Arbetslösheten är en annan viktig fråga för LO. Många har förlorat sina jobb när verksamheter tvingas dra ned på öppettider eller till och med stänga. Bland annat vill man att regeringen skjuter till medel så att den som saknar gymnasieutbildning får möjlighet att utbilda sig, med rimlig ersättning. Dessutom vill LO att företag ges möjlighet att korttidspermittera på heltid.

– Företagen måste kunna övervintra och behålla sin personal. Det är inte så enkelt att stänga och sedan starta igen när det vänder, säger Therese Guovelin.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter Alkoholstopp

HRF kräver besked från regeringen

I morse meddelade regeringen att förbudet mot alkoholförsäljning efter klockan 20 förlängs. Nu kräver HRF besked om riktade stöd till branschen.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
HRF kräver besked från regeringen
HRF:s förbundsordförande Malin Ackholt kräver besked om riktade stöd till branschen. Foto: Colourbox, Peter Jönsson

Vid jul skärptes förbudet mot alkoholförsäljning. I stället för den tidigare restriktionen som satte stopp vid klockan 22 blev det nu klockan 20 som gällde. Den nya begränsningen skulle gälla till och med den 15 januari, men förlängs alltså med nio dagar.

– Det är besvärande att regeringen inte kan lämna besked tidigare, när man ändå har gjort bedömningen att smittläget är oförändrat, säger Malin Ackholt, ordförande för Hotell- och restaurangfacket.

Hon anser att besöksnäringen drabbas orimligt hårt av restriktioner.
– I synnerhet som man inte kunnat visa att den är drivande i smittspridningen. Vi har ställt frågor om det, men inte fått några svar.

Redan före jul utlovades att kompensation skulle komma. Enligt Malin Ackholt väntar branschen fortfarande.

– Det är snart en månad sedan man sade det. Och förutom ökade möjligheter att korttidspermittera har man inte lämnat några besked. Vi har haft ett besvärligt läge i snart elva månader. Det finns inga marginaler längre. Våra medlemmar behöver åtgärder som ger rimlighet och förutsägbarhet för både företag och anställda.

Ingår i temat: Coronakrisen 110 artiklar

Alla artiklar i temat (107 till)
Ur temat Avtal 2020
Nyheter AVTAL 2020

Fyra avtal kvar att förhandla

Vid årsskiftet skulle de 20 centrala kollektivavtalen vara klara. Men för fyra avtal fortsätter förhandlingarna under 2021. HRF:s avtalssekreterare Per Persson tror att de snart är i hamn.

Publicerad 14 januari 2021 Kommentera
Fyra avtal kvar att förhandla
Under januari kommer de sista avtalen bli klara, tror Per Persson, HRF:s avtalssekreterare. Foto: Colourbox, Mostphotos
Per Persson
Per Persson. Foto: Peter Jönsson

I eftermiddag fortsätter HRF förhandlingarna om två kollektivavtal – Almega nöje och Almega bowling.
– Det vi diskuterar just nu är avräkningen till tjänstepensionen. Almega vill inte räkna som vi gjort i andra avtal, säger HRF:s avtalssekreterare Per Persson.

Kvar på förhandlingsbordet finns även cateringavtalet med Flygarbetsgivarna.
– Där är det bara detaljer kvar så det borde vi sy ihop nästa vecka. Jag tror och hoppas att alla avtal kommer att vara på plats under januari.

Men inte ens när man är överens om siffrorna är avtalsrörelsen över. Då återstår att sprida avtalen och diskussioner i de olika arbetsgrupper som tillsatts för att lösa vissa frågor.
– Det är det som är charmen, att det håller på hela tiden. Riksavtalen är dessutom bara bottenplattan. Jag hoppas att förtroendevalda och ombudsmän fortsätter att förhandla ännu bättre överenskommelser lokalt, säger Per Persson.

Det fjärde avtalet som återstår är Almega bingo. Där inleds förhandlingar nästa vecka.

Ingår i temat: Avtal 2020 32 artiklar

Alla artiklar i temat (29 till)
Fråga om jobbet.
100
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här