Nyheter nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så jobbar Scandic mot sexhandel

Hotell är en vanlig plats för mer eller mindre organiserad sexhandel. Nu utbildar Scandickedjan all sin personal i att upptäcka och förhindra sexköp.

Publicerad 27 januari 2015
Så jobbar Scandic mot sexhandel
Marcus Nicolson vet vad han ska göra om han misstänker sexhandel. Foto: Annika af Klercker
inlinebild
Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm. Foto: Annika af Klercker

Det är fullt med folk i lobbyn. En man går fram till receptionen för att checka in. Två rum, inga konstigheter. Bokningen är felfri, gjord på nätet och förskottsbetalad. En bit bort står två tjejer i 20-årsåldern och pratar, samtidigt som de då och då kastar ett öga mot receptionen. Är de några vänner som är ute och firar helg tillsammans? Eller är de en del av ett sexköp?

– Det är ofta små hårfina signaler så det gäller att ha fingertoppskänsla och lita på sin magkänsla. De här personerna är oerhört proffsiga, säger Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm.
Här på hotellet arbetar man sedan flera år tillbaka aktivt för att förebygga och upptäcka prostitution och trafficking. Pernilla Johansson är en av anledningarna. Efter många år på ett par av de centrala hotellen i Stockholm är hon väl insatt i hur sexhandel kan se ut.
– Det pågår på hotell, så är det ju. Det vore naivt att tro något annat. Jag kom tidigt i kontakt med polisens prostitutionsenhet här i Stockholm. De vill gärna samarbeta med hotellen.

Nyligen beslutade Scandickedjan att all hotellpersonal ska utbildas i att upptäcka och motarbeta sexhandel och trafficking. För tillfället arbetar Scandic med länsstyrelsen och polisen för att ta fram en utbildningsfilm och diskussionsunderlag. Pernilla Johansson har varit delaktig i arbetet.
– Filmen visar en rad case som skulle kunna inträffa. Efter varje har man en diskussion kring om det kan hända på vårt hotell, och hur man skulle göra i så fall.  

Tanken är att materialet ska vara klart i januari. Men på en del hotell har arbetet mot prostitution pågått länge.
För något år sedan höll polisen och länsstyrelsen ett informationsmöte på Scandics hotell i Stockholms city. Där berättade polisens prostitutionsenhet bland annat hur situationen för prostituerade och traffickingoffer ser ut, och vad hotellanställda kan göra när de misstänker att det pågår sexhandel. Receptionisten Marcus Nicolson var på mötet.
– Jag visste redan innan att det är mycket sådant i branschen. Vi fick veta vad man kan titta efter, vad man kan säga och vart man kan ringa om man misstänker något.

Den inledande situationen är ett exempel på hur en hallick arbetar. Andra varningstecken är om det är överdriven trafik till ett rum och om en gäst, oftast en tjej, med regelbundenhet åker iväg i taxi på kvällen och återvänder först nästa morgon. Men även i bar och restaurang kan man se tecken, säger Marcus.  
–  Jag vet ett par jag hade här, de hade inte något att prata om. Han köpte dricka och söp henne full. Det var tydligt att de inte var ett par, att de inte dejtade. Man känner ganska fort när det är något som inte stämmer.

Samtidigt kan det vara lätt att ta fel. Det händer ju att gäster tar med sig någon hem från krogen.
– Man kan ju faktiskt gå ut och bli kär för en kväll. Det är ju inte olagligt. Jag har faktiskt varit med när man har kallat en fru för prostituerad. Det blev väldigt tråkig stämning, säger Pernilla.
– Men ofta ser man en liten skillnad. En prostituerad är alltid på sin vakt. Hon kanske kan vara berusad, men har ändå koll på lokalerna. De är väldigt avvaktande, säger Marcus.

Misstänkta beteenden

  • Bokningar som bokas och förbetalas via nätet och sedan förlängs med en till tre nätter på plats med kontant betalning.
  • Spring till och från rummet. Till exempel män som kommer och går till ett rum, eller en kvinna som lämnar rummet nattetid för att återvända sent eller på morgonen.
  • Gäster som försöker ta med sig en oregistrerad gäst till rummet. Ofta vill en prostituerad inte skriva in sig. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter MEDLEMSMÖTE

HRF möter medlemmar på Scandic

Scandic är en stor arbetsgivare med många HRF-medlemmar. Den här veckan är de i fokus för ordförande Malin Ackholt.

Publicerad 24 september 2020 2 kommentarer
HRF möter medlemmar på Scandic
HRF:s ordförande Malin Ackholt möter medlemmar på Scandic digitalt. Foto: Peter Jönsson

Under veckan arrangerar Hotell- och restaurangfacket flera digitala möten för medlemmar på hotellkedjan Scandic. Tanken är att medlemmarna ska få diskutera bland annat framtiden för branschen och den kommande avtalsrörelsen med förbundets ordförande.

– Vi måste hitta sätt att ha samtal och diskussioner med medlemmar trots att det pågår en pandemi. Det kommer inte att ersätta möten IRL. Det här är ett komplement, som säkert kommer att fortleva även efter corona, säger Malin Ackholt.

Intresset för de digitala medlemsmötena har varit stort. Hittills har mer än 70 medlemmar deltagit.

– Många upplever det intressant att höra hur kollegor på andra arbetsplatser har det. Sedan kan det komma upp en del individärenden som vi inte kan lösa där, men där vi kan lotsa vidare, säger Malin Ackholt.

Nu tittar HRF på möjligheterna att hålla liknande möten på andra arbetsplatser.

– Sedan har vi fått önskemål om att köra på engelska på Scandic, så det förbereder vi för, säger Malin Ackholt.

Nyheter forskning

Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier

Hur kan hotell- och restaurangutbildningarna hjälpa elever att hantera och förebygga sexuella trakasserier senare i arbetslivet? Det ska forskare vid Linnéuniversitet ta reda på med hjälp av pengar från branschens forskningsfond BFUF.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
Skolan ska ta kampen mot sextrakasserier
Många av branschens yrken är extra utsatta för sexuella trakasserier. Nu ska forskarna försöka ta reda på hur skolan kan hjälpa framtida medarbetare att förebygga och hantera problemet. Foto: Colourbox
Maria Hedlin. Foto: Linnéuniversitetet

Statistik visar att hotell- och restauranganställda tillhör de grupper som är mest utsatta för sexuella trakasserier i yrkeslivet. År 2015 vittnade nästan 16 procent av de branschanställda i Arbetsmiljöverkets undersökning om att de sextrakassererats av andra än chefer och kollegor någon gång det senaste året. Motsvarande siffra inom handeln var 6 procent.

Nu ska forskare vid Linnéuniversitetet hitta sätt för hotell- och restaurangutbildningarna att hjälpa framtida branschanställda att förebygga och hantera problemet.
– Sexuella trakasserier i hotell- och restaurangbranschen är ett problem som varit känt sedan länge, och både bransch och fack har försökt komma till rätta med det. Vår tanke är att utbildningarna ska kunna hjälpa de framtida medarbetarna att förebygga problemet, säger Maria Hedlin, professor i pedagogik och projektledare för studien.

Tillsammans med kollegan Eva Klope, lektor i pedagogik, ska hon nu intervjua elever som går tredje året på något av gymnasiets hotell- och restaurangprogram.
– Vi tror att det är en stor del av dem som redan fått en del erfarenhet från branschen, kanske genom sommarjobb eller extrajobb, säger Maria Hedlin.

Fakta: Forskningsprojekten

BFUF beviljar varje år medel till forskning som syftar att stärka branschen och dess anställda. Fonden är grundad och finansieras gemensamt av HRF och Visita. Vid den senaste utlysningen beviljades fem projekt sammanlagt 6,7 miljoner kronor. Dessa var:

  • Kompetent, kunnig och stolt: Lärande som varumärkeslöfte i besöksnäringen. Luleå tekniska universitet.
  • Social hållbarhet för framtida medarbetare inom hotell- och restaurang. Linnéuniversitetet.
  • The new ’normal’ and the changing value of tourism education. Högskolan Dalarna.
  • Boosting the sustainable food choice to reduce climate footprint at winter tourism destinations. Högskolan Dalarna.
  • Supporting adoption of climate-smart solutions with lab-based experimental social science. Mittuniversitetet Östersund.

Hon berättar att idén till projektet kommer från utbildningen för yrkeslärare, där hon och Eva Klope undervisar.
– Vi har fått höra att många av yrkeslärarna tycker att sexuella trakasserier är ett knepigt ämne att ta upp med eleverna.

Projektet ska pågå hela nästa år och beräknas vara klart våren 2022. Det är ett av fem forskningsprojekt som nyligen fått medel av BFUF, besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond.

Ur temat Coronakrisen
Nyheter arbetsmiljö

HRF ska granska arbetsmiljö digitalt

Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud börjar nu med digitala arbetsmiljöbesök. Målet är att få till ett fungerande arbetsmiljöarbete även i coronatider.

Publicerad 22 september 2020 Kommentera
HRF ska granska arbetsmiljö digitalt
Videosamtal ska hjälpa Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att fortsätta sitt arbete även under coronapandemin. Foto: Kent Eng, Colourbox
Kent Johansson. Foto: Jann Lipka/HRF

Coronapandemin har gjort det svårt för Hotell- och restaurangfackets regionala skyddsombud att utföra sitt uppdrag. För att inte arbetsmiljön ska bli lidande börjar förbundet nu med digitala RSO-besök, i form av videosamtal med arbetsgivarna.

Kent Johansson, ombudsman på HRF som har tagit fram modellen, ser flera fördelar.
– En fördel är att vi rent praktiskt kan få fler besök genomförda. Vi plockar bort massvis med restid, säger han.

En annan fördel är att besöken blir noggrant utförda, säger Kent Johansson.
– Det finns självklart fysiska arbetsmiljöproblem som man riskerar att missa när man inte kan göra en okulär besiktning, men det finns många saker som man inte behöver gå runt för att upptäcka. Till exempel i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är oftast större problem än de rent fysiska, säger Kent Johansson.

Ingår i temat: Coronakrisen 86 artiklar

Alla artiklar i temat (83 till)
Fråga om jobbet.
99
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här