Nyheter nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så jobbar Scandic mot sexhandel

Hotell är en vanlig plats för mer eller mindre organiserad sexhandel. Nu utbildar Scandickedjan all sin personal i att upptäcka och förhindra sexköp.

Publicerad 27 januari 2015
Så jobbar Scandic mot sexhandel
Marcus Nicolson vet vad han ska göra om han misstänker sexhandel. Foto: Annika af Klercker
inlinebild
Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm. Foto: Annika af Klercker

Det är fullt med folk i lobbyn. En man går fram till receptionen för att checka in. Två rum, inga konstigheter. Bokningen är felfri, gjord på nätet och förskottsbetalad. En bit bort står två tjejer i 20-årsåldern och pratar, samtidigt som de då och då kastar ett öga mot receptionen. Är de några vänner som är ute och firar helg tillsammans? Eller är de en del av ett sexköp?

– Det är ofta små hårfina signaler så det gäller att ha fingertoppskänsla och lita på sin magkänsla. De här personerna är oerhört proffsiga, säger Pernilla Johansson, hotellchef på Scandic Park i Stockholm.
Här på hotellet arbetar man sedan flera år tillbaka aktivt för att förebygga och upptäcka prostitution och trafficking. Pernilla Johansson är en av anledningarna. Efter många år på ett par av de centrala hotellen i Stockholm är hon väl insatt i hur sexhandel kan se ut.
– Det pågår på hotell, så är det ju. Det vore naivt att tro något annat. Jag kom tidigt i kontakt med polisens prostitutionsenhet här i Stockholm. De vill gärna samarbeta med hotellen.

Nyligen beslutade Scandickedjan att all hotellpersonal ska utbildas i att upptäcka och motarbeta sexhandel och trafficking. För tillfället arbetar Scandic med länsstyrelsen och polisen för att ta fram en utbildningsfilm och diskussionsunderlag. Pernilla Johansson har varit delaktig i arbetet.
– Filmen visar en rad case som skulle kunna inträffa. Efter varje har man en diskussion kring om det kan hända på vårt hotell, och hur man skulle göra i så fall.  

Tanken är att materialet ska vara klart i januari. Men på en del hotell har arbetet mot prostitution pågått länge.
För något år sedan höll polisen och länsstyrelsen ett informationsmöte på Scandics hotell i Stockholms city. Där berättade polisens prostitutionsenhet bland annat hur situationen för prostituerade och traffickingoffer ser ut, och vad hotellanställda kan göra när de misstänker att det pågår sexhandel. Receptionisten Marcus Nicolson var på mötet.
– Jag visste redan innan att det är mycket sådant i branschen. Vi fick veta vad man kan titta efter, vad man kan säga och vart man kan ringa om man misstänker något.

Den inledande situationen är ett exempel på hur en hallick arbetar. Andra varningstecken är om det är överdriven trafik till ett rum och om en gäst, oftast en tjej, med regelbundenhet åker iväg i taxi på kvällen och återvänder först nästa morgon. Men även i bar och restaurang kan man se tecken, säger Marcus.  
–  Jag vet ett par jag hade här, de hade inte något att prata om. Han köpte dricka och söp henne full. Det var tydligt att de inte var ett par, att de inte dejtade. Man känner ganska fort när det är något som inte stämmer.

Samtidigt kan det vara lätt att ta fel. Det händer ju att gäster tar med sig någon hem från krogen.
– Man kan ju faktiskt gå ut och bli kär för en kväll. Det är ju inte olagligt. Jag har faktiskt varit med när man har kallat en fru för prostituerad. Det blev väldigt tråkig stämning, säger Pernilla.
– Men ofta ser man en liten skillnad. En prostituerad är alltid på sin vakt. Hon kanske kan vara berusad, men har ändå koll på lokalerna. De är väldigt avvaktande, säger Marcus.

Misstänkta beteenden

  • Bokningar som bokas och förbetalas via nätet och sedan förlängs med en till tre nätter på plats med kontant betalning.
  • Spring till och från rummet. Till exempel män som kommer och går till ett rum, eller en kvinna som lämnar rummet nattetid för att återvända sent eller på morgonen.
  • Gäster som försöker ta med sig en oregistrerad gäst till rummet. Ofta vill en prostituerad inte skriva in sig. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Nyheter avgift

Nya avgifter från 1 april

Från den 1 april är medlemsavgiften till HRF 25 kronor högre för alla medlemmar. Beklagligt, men nödvändigt, säger Pim van Dorpel, förbundets vice ordförande.

Publicerad 20 april 2021 Kommentera
Nya avgifter från 1 april
Pandemin har gjort att fler medlemmar behöver hjälp, berättar HRF:s vice ordförande Pim van Dorpel. Nu höjer förbundet medlemsavgifterna. Foto: Anna-Karin Nilsson

Det har varit ett tufft år för branschen och dess anställda, men även för Hotell- och restaurangfacket. Därför har man nu höjt medlemsavgiften för alla inkomstklasser.

– Orsaken är ökade kostnader för bland annat förhandlingar i samband med covid. Det är medlemmarnas behov som styr kostnaderna, och det har blivit ganska många ärenden under det här året, säger Pim van Dorpel.

Avgifter från 1 april

Månadsinkomst Avgift
0 – 4 999 224
5 000 – 9 999 245
10 000 – 11 999 265
12 000 – 13 999 305
14 000 – 15 999 345
16 000 – 17 999 385
18 000 – 19 999 425
20 000 – 21 999 465
22 000 – 24 999 505
25 000 – 29 999 575
30 000 – 615

 

Det finns sedan tidigare ett kongressbeslut på att medlemsavgiften ska vara solidarisk. Därför har HRF:s förbundsstyrelse beslutat att de som tjänar mest ska betala mest. Den högsta avgiften, som gäller för alla som tjänar minst 30 000 kronor, ligger från den 1 april på 615 kronor per månad. Lägst avgift, 224 kronor i månaden, betalar de som tjänar under 5 000 kronor.
I den högsta avgiftsklassen ligger 3,3 procent av medlemmarna.

– Det är något färre som betalar högsta avgiften än vad vi hade räknat med när vi tittade på lönestatistiken för branschen. Det finns en viss eftersläpning, och det kan vara permittering och i vissa fall hyvling som gör att färre har de högsta inkomsterna. Det kan också vara så att man har missat att uppge sin rätta inkomst till oss. Vi har ingen möjlighet att kontrollera hur mycket medlemmarna tjänar.

Pim van Dorpel betonar också att förbundet hela tiden jobbar med kostnadsbesparingar för att få en budget i balans.

– Men vi är en medlemsdriven organisation. Det är medlemmarnas behov som styr. Mycket av det lokala fackliga arbetet har förts över på avdelningarnas ombudsmän. Om mer fackligt arbete återförs till klubbnivå och bekostas av arbetsgivaren, så att vi ser att våra kostnader sjunker, kan vi sänka avgifterna igen.

Nyheter arbetsmarknad

HRF: Risker med ny intensivpraktik

I förra veckan startade möjligheten till intensivpraktik i upp till nio månader för arbetssökande inom etableringsprogrammet. Hotell- och restaurangfacket ser en risk för lönekonkurrens.

Publicerad 19 april 2021 Kommentera
HRF: Risker med ny intensivpraktik
Sedan den 15 april kan Arbetsförmedlingen erbjuda deltagare som ingår i etableringsuppdraget ett intensivår med möjlighet till upp till nio månader praktik. Foto: Mostphotos
Pim van Dorpel 2018
Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Den nya praktiken är en del av intensivåret, som från och med den 15 april erbjuds deltagare i det så kallade etableringsprogrammet, i första hand nyanlända i Sverige som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden. Tanken är de som går intensivåret ska komma i arbete inom ett år efter påbörjat program.

Under den tiden kan den arbetssökande till exempel studera svenska i högt tempo eller göra praktik på ett företag.
– Det är ett sätt att se till att nyanlända kan komma i jobb mycket snabbare, sade arbetsmarknadsminister Eva Nordmark, när hon presenterade intensivåret i veckan.

Praktiken kan pågå i sex månader med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader. Deltagare ska kunna få etableringsersättning från Försäkringskassan. Även arbetsgivaren kan få ersättning, 150 kronor per dag från Arbetsförmedlingen.

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, är tveksam till att ytterligare en obetald praktikform är rätt väg att gå.
– Vi hade hellre sett att man hade satsat på de insatser som redan finns, som etableringsåret.

HRF ser också visst risk för att den nya intensivpraktiken kan skapa lönekonkurrens.
– Vi är försiktigt positiva, men vi ser att det finns risker.

Nyheter organisering

Bingogänget bildade klubb

Kollegorna på Konsultbingo Norvac, som driver en rad bingohallar i Stockholm, kände att de ville ha mer att säga till om på jobbet. Så de bildade en HRF-klubb.

Publicerad 16 april 2021 Kommentera
Bingogänget bildade klubb
Julius Sjödin, Marianne Idris och Fia Hedberg sitter i bingoklubbens styrelse. Foto: Marc Femenia

Bingohallen i Hötorgets tunnelbanestation har ännu inte öppnat för dagen. Vid ett av de tomma bingoborden har kollegorna Julius Sjödin, Marianne Idris, Fia Hedberg, Saba Westin och Caroline Jonsson samlats för styrelsemöte i företagets nybildade HRF-klubb.

Det var i december de fick besök av en ombudsman från HRF, och en månad senare hade de sitt första möte, berättar Julius Sjödin, ledamot i styrelsen.
– Det fanns ett intresse för att bilda klubb, så vi gjorde det helt enkelt.

Julius Sjödin. Foto: Marc Femenia

Det har faktiskt tidigare funnits en HRF-klubb på Konsultbingo Norvac, som driver bingohallarna, men den har legat nere ett bra tag. Den främsta anledningen till att kollegorna nu bestämde sig för att återuppväcka den är att de vill ha lite mer att säga till om, säger Fia Hedberg.
– Vi vill ha ett bättre sätt att kommunicera med vår arbetsgivare där vi kan få lite mer inflytande.

Klubbens medlemmar finns utspridda på företagets bingohallar i Stockholm. En del av dem, som Julius, arbetar på flera olika hallar. Att ha en klubb gör det möjligt att samla personalen och driva gemensamma frågor, säger han.
– Det är många som aldrig träffas. Jag träffar ju de flesta eftersom jag jobbar på olika ställen.

Fråga om jobbet.
102
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här