Även om du inte drar hem de stora pengarna på jobbet så är din privatekonomi värd en genomgång. Hösten är perfekt för budgetstädning, på lagom avstånd från både julafton och sommarlov.
Ju lägre inkomst man har desto mer noggrann måste man vara med vardagsekonomin, säger Ingela Gabrielsson som är privatekonom på Nordea. Hotell- och restaurangfackets medlemmar tjänar i genomsnitt mellan 15 700 och 18 900 kronor för en heltidstjänst. Men eftersom många jobbar deltid har en stor del av medlemmarna ännu mindre att leva på. Hotell- och restauranganställda är inte ensamma om att ha små marginaler. Vart femte hushåll har svårt att få ekonomin att gå ihop. Det visar en undersökning från Länsförsäkringar. Det gäller särskilt ensamstående föräldrar och unga. För att få ordning på sin vardagsekonomi är det viktigt att kartlägga vilka utgifter man har.
– Det är himla tråkigt att göra detta, men när man har gjort det har man fått fram svart på vitt hur det ser ut. Då kan man också börja jämföra utgifterna med de inkomster man har, säger Ingela Gabrielsson.
1. Kolla dina kvitton En bra start är att spara alla kvitton och räkningar man har under en månad. På så sätt blir det tydligt vilka utgifter man har och vart pengarna går.
2. Skippa spontanköpen För den som har möjlighet handlar det sedan om att minska på de småutgifter man har för att få mer pengar över.
– Det kan handla om att inte köpa kvällstidningen eller den där godispåsen på vägen hem från jobbet. Eller så handlar det om att gå ur bokklubbar och skippa tidningsprenumerationer, säger Ingela. Förlag är duktiga på att locka människor att gå med och sedan kan det kännas som ett stort företag att gå ur dem. Långsiktigt går det att spara mycket pengar på att planera sina inköp av mat och på att storhandla i stället för att handla varje dag om man har möjlighet.
– Det är viktigt att inte göra oplanerade inköp för även om det är roligt med spontanshopping så handlar det ofta om att man gör av med pengar som man inte har, säger Ingela. Hon tillägger att hon tror att det går att hitta många utgiftsposter just när det gäller spontana inköp.
3. Spara litegrann När du sedan har koll på dina utgifter och inkomster är det dags att se om du har möjlighet att spara pengar, säger Ingela. Många medlemmar i Hotell- och restaurangfacket har dock en låg medelinkomst och kan ha svårt att få utrymme att bygga upp ett sparande.
– Jag tycker inte att man ska tänka att man inte kan spara för att man bara har möjlighet att lägga undan en mycket liten slant. Även 100 kronor i månaden blir en del på längre sikt och sparandet är ju också en buffert om något händer, säger Ingela.
4. Gör jämförelser Hon tycker också att man bör se över om det går att få bostadsbidrag. Kanske kan man också fundera över om det på längre sikt går att förändra boendet och bo billigare. Andra mer långsiktiga men viktiga punkter att se över, är olika leverantörer.
– Det kan fi nnas en hel del att spara om du jämför vad olika försäkringsbolag, elbolag och teleleverantör kostar. Alla dessa behöver en regelbunden genomgång, säger Ingela. På hemsidor som pricerunner.se kan du få hjälp att se prisjämförelser mellan olika bolag och leverantörer. Konsumentverket har också både råd och kalkyler där man kan se hur man räknar ut vad till exempel maten för en familj kostar under en månad.
5. Köp bara för egna pengar Ingela Gabrielsson varnar också för så kalllade konsumtionslån, lån som människor tar då de köper exempelvis en tv i en butik.
– En grundregel är att bara göra av med pengar som du faktiskt har. Det är lätt att lura sig själv genom att handla kläder på postorder, då räkningen ju kommer senare. Undvik lån för att köpa saker och ta kontakt med din bank om du behöver råd. Det går också att spara pengar på att jämföra vad olika banker kan erbjuda just dig och hur höga deras avgifter för olika sorts tjänster är.
6. Dela rättvist, inte lika Ingela Gabrielsson tycker att det är viktigt att dela rättvist på utgifterna i hushållet.
– Det är vanligt att man delar lika på utgifterna trots att mannen ofta tjänar mer än kvinnan. Så ska det inte vara. Den som tjänar mest ska betala mer än den som tjänar minst. Båda parter måste ha samma möjlighet till sparande om det blir något över. Ofta leder att man delar lika till »onda cirklar« när det gäller framför allt kvinnors ekonomi. Eftersom kvinnor har lägre lön och får mindre över är de också försiktigare än män. De vågar sällan spara i fonder.
-Mitt råd är att det är viktigt att jobba heltid om man kan för att få en bättre ekonomisk grund att stå på.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.