Lönen är densamma, men det blir ändå mindre kvar i plånboken. Vad är det som händer? Vi reder ut ekonomins sura citron – inflationen.

1 Inflation inträffar när priserna stiger och lönerna inte hänger med. På så sätt blir pengarna mindre värda och effekten blir försämrad reallön, alltså att vi får en sämre köpkraft. Motsatsen heter deflation.
2Viss inflation är naturlig. Du vet att en biobiljett kostade 50 öre förr i tiden och i dag kostar den 135 kronor? Inflationen! I Sverige har man haft en inflationstakt på 2 procent som mål. Det betyder att en läsk som kostar 20 kronor förra året kostar 20:40 kronor i år.
3Anledningarna till ökad inflation är flera. Det kan till exempel handla om stor efterfrågan. Om hushållen har mycket pengar ökar efterfrågan på varor och tjänster, och då kan det hända att producenterna höjer priset.
4Det kan också vara så att företagen höjer sina priser på grund av ökade kostnader, till exempel på grund av brist på komponenter eller höjda energi- och råvarupriser. Alltså, en prishöjning sprider sig till andra priser – och vi får inflation.
5En del tjänar på hög inflation medan andra förlorar. Vinnare, om man kan säga så, är den som har lån eftersom inflationen sänker värdet på lånet. Förlorare är den som sparar och personer som lever med små inkomster.
6Det finns flera strategier som stater använder för att försöka minska inflationen. Ett sätt är att dämpa efterfrågan genom att till exempel höja skatten, höja styrräntan eller att minska statliga bidrag.
7 Råd till privatpersoner i en hög inflation, förutom att hålla hårdare i pengarna, är att se över räntan på eventuella bolån, att kanske inte amortera mer än nödvändigt och att undvika att spara pengar i räntefonder med låg avkastning.