Nyheter KARENS

Så blir din karens 2019

Nya regler ska göra det mer rättvist för den som till exempel jobbar deltid. Men det gynnar även den som råkar bli sjuk dagen då man skulle ha jobbat långpass.

Publicerad 20 december 2018
Så blir din karens 2019
Från årsskiftet införs karensavdrag i stället för karensdag. Förändringen ska göra det mer rättvist för till exempel deltidsarbetande. Foto: Getty Images/Istockphoto

Från den 1 januari ersätts karensdagen av ett karensavdrag. Syftet är att göra karensen mer rättvis. I lagtexten står att karensavdraget ska motsvara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Men det är upp till fackförbund och arbetsgivarorganisationer att göra upp detaljerna om hur det ska beräknas.

Hotell- och restaurangfacket har enats med Visita om att man i stället för att räkna pengar ska räkna tid på de arbetsplatser som har kollektivavtal. Avdraget blir alltså 20 procent av den genomsnittliga arbetstiden per vecka för den anställde, normalt den avtalade sysselsättningsgraden.

Per Persson, avtalssekreterare HRF. Foto: Anna-Karin Nilsson

– ”Självrisken” på sjuklönen blir densamma, 20 procent av veckoförtjänsten, men det är enklare att räkna i tid, och det ger ett avtal som alla kan förstå, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.

Han ser flera fördelar med det nya systemet. Bland annat att karensavdraget är mer flexibelt.

– Skillnaden mot karensdagen är att om jag blir sjuk när jag kanske skulle ha jobbat tio timmar så kan jag få sjuklön en del av dagen nu. Tidigare rykte hela den dagen, säger Per Persson.

Med de nya reglerna är det antalet karenstimmar som räknas bort. Om man har sex karenstimmar så är det just de första sex frånvarotimmarna som är karens, alldeles oavsett om det är samma dag eller fortsätter dagen efter.

Några exempel:

Zeynep jobbar 40 timmar i veckan. Hon blir sjuk en tisdag klockan 13 och går från jobbet. Hon skulle ha jobbat till klockan 16. Hennes karensperiod blir alltså de återstående tre timmarna på tisdagen, samt fem timmar på onsdagen, 20 procent av veckoarbetstiden. Därefter får Zeynep sjuklön, motsvarande 80 procent av inkomsten.

Anders jobbar deltid 30 timmar i veckan. Han är alltid ledig på torsdagar. Anders sjukanmäler sig när han vaknar på måndagen. Hans karensperiod blir 6 timmar på måndagen. Eftersom hans schema var på åtta timmar den dagen får han sjuklön resterande två timmar.

Mousa jobbar deltid, klockan 16–22 fem dagar i veckan. Han blir sjuk på torsdagen och kan inte jobba. Karensperioden blir sex timmar, 20 procent av veckoarbetstiden. Nästa dag får Mousa sjuklön motsvarande 80 procent av inkomsten.

Anna jobbar heltid, 40 timmar i veckan. På onsdagen får hon ett migränanfall och tvingas gå hem klockan 14, tre timmar innan hon slutar. Morgonen efter känner sig Anna pigg igen och går till jobbet. Hennes karensavdrag blir de tre timmar hon var frånvarande på onsdagen.

Nyheter AVGIFT

Medlemsavgiften höjs

Från den 1 juli höjs medlemsavgiften för de allra flesta. Det har HRF:s förbundsstyrelse beslutat.

Publicerad 13 juni 2019 Kommentera
Medlemsavgiften höjs
I juli höjs avgiften i Hotell- och restaurangfacket. Foto: lolostock/Istockphoto

Hotell- och restaurangfacket behöver öka sina intäkter. Nu har man fattat beslut om att höja medlemsavgiften med i snitt elva kronor per månad. På det viset räknar man med att få in ytterligare 3,4 miljoner per år.

Nya avgifterna:

Lön
Avgift före höjning
Höjning Ny avgift från 1 juli
–8699 199 kr 0 kr 199 kr
8 700–12 699 270 kr 9 kr 279 kr
12 700–22 699 365 kr 10 kr
375 kr
22 700 – 390 kr 19 kr
409 kr

 

Nyheter stipendium

Han får HRF-stipendium

Nu är det klart vilka som får HRF:s studiestipendier i år. En av dem är Philip Olsson i Vinslöv som får 3 000 kronor till vidareutbildning.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Han får HRF-stipendium
Philip Olsson är en av dem som får HRF:s studiestipendium i år. Han vill vidareutbilda sig inom hotelmanagement. Foto: Privat, Istockphoto

Det är andra året som Hotell- och restaurangfacket delar ut sitt studiestipendium. Det riktar sig till HRF-medlemmar som är i slutet av sin hotell- eller restaurangutbildning. Pengarna, upp till 5 000 kronor per person, kan exempelvis användas till kurser, utrustning eller studiebesök med syfte att höja yrkeskompetensen.

En av årets stipendiater är Philip Olsson i Vinslöv som snart tar studenten från hotell- och turismprogrammet. Han får 3 000 kronor till vidareutveckling.
– Tanken är att jag ska använda pengarna när jag vill vidareutbilda mig, som någon form av studiestöd. Jag vill vidareutveckla mig inom management på hotell, säger Philip Olsson

I sommar ska han sommarjobba i reception. I höst hoppas Philip på att få ett fast jobb.
– Jag vill jobba ett tag och få lite mer kött på benen. Jag har jobbat som timanställd under utbildningen, men jag skulle vilja ha ett riktigt jobb för att lära mig sådant som man inte gör som timanställd.

I år delar Hotell- och restaurangfacket ut fem stipendier. Övriga stipendiater presenteras under veckan. Det är HRF:s centrala ungdomskommitté som utser dem.

Syftet är att hjälpa elever som vill fördjupa sina kunskaper på olika sätt.

Nyheter arbetsmarknad

Goda jobbchanser i branschen

Det kommer att finnas många lediga jobb på landets hotell och restauranger i sommar. Det tror i alla fall branscharbetsgivarna i Manpowers senaste arbetsmarknadsbarometer.

Publicerad 11 juni 2019 Kommentera
Goda jobbchanser i branschen
Det är soliga tider i hotell- och restaurangbranschen, om man ska tro undersökningarna. Foto: Sten-Åke Stenberg/Mostphotos

Hotell- och restaurangbranschen går bra just nu. Det visar inte minst försäljningssiffrorna. Under årets första tre månader omsatte restaurangerna drygt 30 miljarder kronor. Det är en ökning med 4,7 procent jämfört med samma period förra året, visar Restaurangindex. Mest ökade hotellrestauranger och trafiknära restauranger, medan kaféer och personalrestauranger minskade något.

Ett annat tecken på goda tider är hotell- och restaurangarbetsgivarnas positiva syn på sommarens personalbehov. Företaget Manpower Group undersöker regelbundet vad arbetsgivare i olika sektorer har för förväntningar på det närmaste kvartalet. Den senaste undersökningen visar att hotell- och restaurangarbetsgivarna är mest positiva av alla.
– Det är glädjande att efterfrågan på arbetskraft förväntas hålla i sig under sommaren i hotell- och restaurangbranschen, säger Mikael Jansson, vd för Manpower Group i Sverige.

Fråga om jobbet.
73
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här