Nya regler ska göra det mer rättvist för den som till exempel jobbar deltid. Men det gynnar även den som råkar bli sjuk dagen då man skulle ha jobbat långpass.
Från den 1 januari ersätts karensdagen av ett karensavdrag. Syftet är att göra karensen mer rättvis. I lagtexten står att karensavdraget ska motsvara 20 procent av en genomsnittlig veckoersättning i form av sjuklön. Men det är upp till fackförbund och arbetsgivarorganisationer att göra upp detaljerna om hur det ska beräknas.
Hotell- och restaurangfacket har enats med Visita om att man i stället för att räkna pengar ska räkna tid på de arbetsplatser som har kollektivavtal. Avdraget blir alltså 20 procent av den genomsnittliga arbetstiden per vecka för den anställde, normalt den avtalade sysselsättningsgraden.
– ”Självrisken” på sjuklönen blir densamma, 20 procent av veckoförtjänsten, men det är enklare att räkna i tid, och det ger ett avtal som alla kan förstå, säger Per Persson, avtalssekreterare på HRF.
Han ser flera fördelar med det nya systemet. Bland annat att karensavdraget är mer flexibelt.
– Skillnaden mot karensdagen är att om jag blir sjuk när jag kanske skulle ha jobbat tio timmar så kan jag få sjuklön en del av dagen nu. Tidigare rykte hela den dagen, säger Per Persson.
Med de nya reglerna är det antalet karenstimmar som räknas bort. Om man har sex karenstimmar så är det just de första sex frånvarotimmarna som är karens, alldeles oavsett om det är samma dag eller fortsätter dagen efter.
Några exempel:
Zeynep jobbar 40 timmar i veckan. Hon blir sjuk en tisdag klockan 13 och går från jobbet. Hon skulle ha jobbat till klockan 16. Hennes karensperiod blir alltså de återstående tre timmarna på tisdagen, samt fem timmar på onsdagen, 20 procent av veckoarbetstiden. Därefter får Zeynep sjuklön, motsvarande 80 procent av inkomsten.
Anders jobbar deltid 30 timmar i veckan. Han är alltid ledig på torsdagar. Anders sjukanmäler sig när han vaknar på måndagen. Hans karensperiod blir 6 timmar på måndagen. Eftersom hans schema var på åtta timmar den dagen får han sjuklön resterande två timmar.
Mousa jobbar deltid, klockan 16–22 fem dagar i veckan. Han blir sjuk på torsdagen och kan inte jobba. Karensperioden blir sex timmar, 20 procent av veckoarbetstiden. Nästa dag får Mousa sjuklön motsvarande 80 procent av inkomsten.
Anna jobbar heltid, 40 timmar i veckan. På onsdagen får hon ett migränanfall och tvingas gå hem klockan 14, tre timmar innan hon slutar. Morgonen efter känner sig Anna pigg igen och går till jobbet. Hennes karensavdrag blir de tre timmar hon var frånvarande på onsdagen.