Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så är lönen i branschen

Grattis ni som jobbar på personalrestauranger. Ni har fått den bästa löneökningen, fem procent. Det visar den senaste lönestatistiken, som äntligen har blivit klar.

Publicerad 13 juni 2002

Lönestatistiken visar hur det var i september förra året. Sedan dess har det varit en lönehöjning 1 maj i år. Jämförelsen bakåt i tiden visar hur lönen ändrats från september 2000 till september 2001.
Helglönen är inräknad i månadslönen. Däremot är inte övertid och ersättning för obekväm arbetstid inräknad. En hotell- och restauranganställd hade förra året i genomsnitt 581 kronor i månaden i ob-ersättning. En del får betydligt mer, andra inget alls, beroende på arbetstiden.

Grupperna med störst höjning ? och den som minskade mest
Här är lönehöjningarna i procent på ett år:
? Personalrestauranger: + 5 %
? Ungdomar under 20 år: + 4,2 %
? Yrkesarbetare: + 3,6 %
? Kvalificerade yrkesarbetare: + 2,8 %
––-
? Servispersonal m. rörlig lön:   ? 4,1 % *
*Osäker siffra. Bara ett fåtal restauranger har kvar procentlönesystemet för serveringspersonalen. Därför är statistiken osäker. De som finns kvar tjänar dock mer än de som arbetar på fast lön. Men lönen kan sjunka, när försäljningen minskar.

Facket vet löneläget där du söker jobb
För första gången finns nu en lönestatistik uppdelad på regioner. Det innebär att man kan se det verkliga löneläget på den ort där man själv ska söka jobb.
Alla avdelningar har fått den detaljerade lönestatistiken. Som medlem kan du ringa din avdelning och få råd av en ombudsman om vad löneläget är på orten.

Läs om de högsta och lägsta lönerna här>>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.