Alla som skadas eller blir sjuka i samband med arbetet omfattas av arbetsskadeförsäkringen. På företag med kollektivavtal är försäkringsskyddet ännu starkare.
En arbetsskada är en skada eller sjukdom som en anställd har fått på grund av jobbet. Det kan vara en olycka som har skett på arbetsplatsen eller en sjukdom som har uppstått på grund av exempelvis tungt arbete eller stress. En olycka som händer på väg till eller från jobbet kan också vara en arbetsskada.
Den som har blivit sjuk eller skadat sig ska informera sin arbetsgivare, som gör en anmälan till Försäkringskassan.
För att få ersättning måste man göra en särskild ansökan, som också skickas till Försäkringskassan. De prövar först om det som har hänt kan räknas som arbetsskada eller inte, och sedan avgör de om man får ersättning.
– Det är viktigt att komma ihåg att båda blanketterna måste in, annars kan man inte få ersättning från arbetsskadeförsäkringen, förklarar Magnus Eriksson, som är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Man ska också vara noggrann med att dokumentera vad som har hänt, säger han.
– Så att man kan förklara hur händelseförloppet ledde fram till olyckan. Det är också viktigt att man har ett utförligt intyg från läkare eller tandläkare.
Arbetsskadeförsäkringen kan till exempel ge ersättning för förlorad arbetsinkomst.
Den som arbetar på ett ställe med kollektivavtal har ett starkare skydd och kan också få ersättning via Afa Försäkring. Dit kan man vända sig samtidigt som man anmäler skadan till Försäkringskassan.
– Om det är en olycka man råkat ut för så kan Afa Försäkring pröva det direkt och man kan till exempel få ersättning för sveda och värk. Men om det är en sjukdom, som förslitning eller utbrändhet, så måste Försäkringskassan godkänna det först, säger Magnus Eriksson.