Det är inte så konstigt att det är svårt att sluta – rökning är en lömsk drog, säger beteendevetaren och rökavvänjaren Sebastian Nykvist.
Varför är det så svårt att sluta?
– Tobaksanvändande påverkar inte nödvändigtvis ens fungerande i vardagen, följderna ackumuleras långt i efterhand. Det är en lömsk drog på så sätt.
– Ens beteenden är ofta styrda av sådant som inte är förnuftigt. Hjärnans belöningssystem styrs snarare av välbehag och tillfredsställelse än den abstrakta risken för sämre hälsa om tjugo, trettio år.
Vad händer när man faller för suget?
– Så fort man tagit blosset tas nikotinet upp av lungorna och går ut i blodet, där det fångas upp av receptorer som frisätter dopamin, ett ämne som får oss att vilja göra mer av något.
Slappna av i känslan och låt den passera.
Vad krävs för att stå emot?
– Man behöver förstå vilken funktion rökningen fyller. Många använder den som känsloreglering, när de är arga, ledsna eller stressade. Det trumfar intellektuella argument. Så fundera på vad som går att göra i stället när du blir stressad.
– Det går också att hitta ett annat sätt att förhålla sig till röksuget när det kommer. Det brukar gå över på två minuter, men om du kämpar emot håller det i sig längre. Bli kompis med röksuget, slappna av i känslan och låt den passera. Eller tänk på det som positivt: det här känner jag för att jag håller på att sluta och det är bra.