Nyheter

Robotar förändrar branschen

Många av de traditionella jobben inom hotell- och restaurangbranschen kommer att göras av robotar i framtiden. Detta enligt en ny rapport. Men arbetsuppgifter som robotsamordning och floor walking gör att det ändå blir lika många medarbetare i branschen.

Publicerad 25 juni 2018
Robotar förändrar branschen
Robothotellet Henna-na i Japan är ett exempel på automatisering. Illustration: @hennnahotelEN/Facebook

Mellan 25 och 60 procent av de traditionella yrkena inom hotell- och restaurangbranschen kommer att automatiseras fram till 2030. Den bedömningen gör Kairos Future i en ny rapport som tagits fram av Besöksnäringens forsknings- och utvecklingsfond, BFUF.

Rutinuppgifter som till exempel att skala och hacka grönsaker kan redan i dag göras av robotar. Hotellbokningar och incheckningar kan skötas digitalt. Delar av städning, till exempel dammsugning, går att automatisera.

–Antalet anställda inom de traditionella yrkena förväntas minska men nya jobb och roller tillkommer. Vi vet inte vad som är branschen i morgon, men bedömningen är att antalet anställda i branschen inte minskar till år 2030, säger Stina Algotson, vd på BFUF.

Komplexa arbetsuppgifter som är svåra att automatisera kommer att finnas kvar. Det gäller sådant som att lösa oväntade problem, läsa av och reagera på stämningar och situationer, planera, koordinera och utvärdera, skapa menyer och bädda sängar.
– Vi kommer att se en uppdelning i high tech och high touch. Fast food-kedjor kan automatiseras i hög grad, men vid andra tillfällen vill man ha personlig service och en människas handlag när maten har lagats, säger Stina Algotson.

När uppgifter övertas av robotar eller digitaliseras kommer det att skapas nya yrken, enligt rapporten. Det kommer till exempel att behövas floor walkers/welcomers som finns på plats för att lösa problem om något tekniskt hakar upp sig. Andra tänkbara uppgifter är till exempel teknisk vaktmästare, robotsamordning och sociala medier-expert.

Pim van Dorpel. Foto: Anna-Karin Nilsson

Pim van Dorpel, vice ordförande för Hotell- och restaurangfacket, påpekar att rapporten bygger på prognoser. Man vet inte hur snabbt eller hur långt utvecklingen går.
– Men HRF och förbundsstyrelsen behöver ha en strategi för att kunna säkerställa bästa villkor för våra medlemmar när det blir en omställning.

Delar av automatiseringen kan innebära vinster för de anställda.
– Till exempel inom hotellstäd kan skadligt och tungt arbete minskas. Där kan vi vara drivande.

De nya uppgifterna inom branschen kommer att kräva en högre kunskapsnivå, enligt rapporten.
– Det kommer att behövas ett livslångt lärande så att man klarar av de nya uppgifterna. Våra medlemmar måste få vidareutbildning i de nya rollerna.

Hotell- och restaurangbranschen pekas ut som en av de branscher där automatiseringen påverkar mest. Det är inte så konstigt, tycker Pim van Dorpel.
– Det har inte hänt så mycket under de senaste hundra åren, om man jämför med andra traditionella arbetaryrken inom till exempel industrin där mycket har automatiserats.

Läs rapporten Tillväxtbransch i förändring här.

Nyheter arbetsrätt

Provanställning avbröts efter vab

En HRF-medlem i Varberg var provanställd på en snabbmatsrestaurang. Hon behövde vabba ett par dagar, och då ska arbetsgivaren ha avbrutit hennes anställning. Brott mot föräldraledighetslagen anser facket och stämmer i Arbetsdomstolen.

Publicerad 12 juli 2018 Kommentera
Provanställning avbröts efter vab
Arbetsdomstolen får avgöra om arbetsgivaren brutit mot föräldraledighetslagen. Foto: Sofia Andersson

I februari började HRF-medlemmen sin provanställning på restaurangen. Hon var ensamstående förälder och hade fått ett schema som var anpassat till situationen. Kvällspassen var inlagda enbart de veckor som hon inte hade barnet.

Efter en vecka blev barnet sjukt. Den anställda meddelade att hon var tvungen att vabba dagen efter, en måndag. Under måndagen skickade hon ett sms om att hon måste vara hemma en dag till.

Då ringde chefen upp. Han ska enligt stämningsansökan ha sagt att det inte fungerade att ha en anställd som har barn, och att hon inte behövde komma tillbaka till arbetet. Kvinnan kontaktade Hotell- och restaurangfacket samma dag.

Arbetsgivaren ska sedan ha skickat sms om att kvinnan kunde få fortsätta arbeta, om hon jobbade till kl. 20 eller kl. 21 samtliga veckodagar.
Detta satte kvinnan i ”en för henne omöjlig situation, som är att jämställa med att [företaget] har avbrutit provanställningen” enligt stämningsansökan.

Förhandlingar med Hotell- och restaurangfacket ledde inte till någon lösning, och ärendet lämnades över till LO-TCO Rättsskydd. I stämningsansökan skriver de att arbetsgivaren har missgynnat den anställda av skäl som har samband med föräldraledighet.
Rättsskyddet kräver att arbetsgivaren betalar 100 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

Arbetsgivare har rätt att avsluta en provanställning utan att ange skäl. Men det finns andra regler som måste följas. Om en provanställning avbryts av skäl som har samband med någon diskrimineringsgrund eller på grund av föräldraledighet kan det vara ett brott mot diskrimineringslagen eller föräldraledighetslagen.

 

 

Ur temat Valet 2018
Nyheter valet 2018

S vill satsa 400 miljoner på besöksnäringen

Socialdemokraterna vill satsa 400 miljoner kronor på besöksnäringen för att den ska fortsätta utvecklas som sysselsättningsmotor. Det meddelade partiledare Stefan Löfven i dag.

Publicerad 4 juli 2018 Kommentera
S vill satsa 400 miljoner på besöksnäringen
Stefan Löfven kom med beskedet under ett besök i Astrid Lindgrens värld. Foto: @socialdemokrat/Twitter
Stefan Löfven. Foto: Martin Hörner Kloo

– Besöksnäringens betydelse kan inte överskattas. Den skapar jobb, intäkter till bygden och gör stora delar av Sverige mer attraktiva att leva på, säger partiledare Stefan Löfven.

Satsningen, som meddelades under ett besök på Astrid Lindgrens värld i Vimmerby, omfattar 100 miljoner kronor per år i fyra år. Pengarna är främst tänkta att gå till Tillväxtverket som ska vara ansvarig myndighet för besöksnäringsfrågor.

Socialdemokraterna vill också se en samlad strategi för näringen med tydliga mål under kommande mandatperiod.

Nyheter konkurser

Allt fler branschföretag går omkull

Konkurserna fortsätter att öka i branschen. Nyligen begärdes prisade stjärnkrogen Esperanto och dess systerkrogar i konkurs.

Publicerad 3 juli 2018
Allt fler branschföretag går omkull
Restaurang Esperanto i Stockholm är ett av alla branschföretag som gått i konkurs under första halvåret i år. Foto: I99pema/Wikipedia, CC BY-SA 3.0

Under 2017 ökade antalet konkurser i hotell- och restaurangbranschen återigen, efter flera år av sjunkande siffror. Ökningen har fortsatt även i år, visar statistik från kreditupplysningsföretaget UC. Under första halvåret sattes 229 hotell och restauranger i konkurs. Det är en ökning med 13 procent jämfört med samma period förra året.

Ett av de senaste exemplen är stjärnkrogen Esperanto i Stockholm. I slutet av juni meddelade företaget att man tvingats sätta restaurangen samt dess systerkrogar i konkurs. Anledningen var en ojämn beläggning som helt enkelt inte har täckt restauranggruppens kostnader, skrev företaget i ett pressmeddelande.

Josef Vegvari. Foto: Jann Lipka/HRF

Esperanto skrev också att man beklagar den svåra sitsen som konkursen försätter de anställda i. Enligt den senaste årsredovisningen har företaget sysselsatt anställda motsvarande cirka 50 helårstjänster. På Hotell- och restaurangfacket har man kontakt med en del av dem.
– Jag har blivit kontaktad av några medlemmar. De hade fått ett brev där det stod att företaget hamnat på obestånd och skulle sättas i konkurs. De fick rådet att vända sig till oss, säger ombudsman Josef Vegvari.

Han hjälper nu medlemmarna att få ut innestående lön och semesterersättning från lönegarantin, ett arbete som HRF:s ombudsmän är vana vid. Att stora och professionella branschföretag som Esperanto-gruppen går omkull hör däremot till ovanligheterna, säger Josef Vegvari.
– Konkurser är vanliga, men inte att det är så här stora företag som borde vara kapitalstarka. Det får en att fundera på vad som händer på arbetsmarknaden.

Fråga om jobbet.
137
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- & Restaurangbranschen.

Varje vecka. Direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här