Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restauranganställda bränner sig mest av alla yrken

Restauranganställda är den yrkesgrupp som oftast drabbas av brännskador på jobbet. Köks- och restaurangbiträden är mest utsatta.

Publicerad 10 november 2003

Varje år bränner sig 30-40 anställda i restaurangbranschen så allvarligt att det leder till en sjukskrivning. Mellan 1997 och 2001 anmäldes totalt 154 brännskador.

– Jag blev förvånad när jag fick klart för mig att restauranganställda är mest utsatta, säger Anders Lidblom på Arbetsmiljöverket. Jag tror att de flesta hade gissat på exempelvis svetsare eller personer inom den kemiska industrin.

Heta föremål, grytor och plåtar orsakar inte speciellt många brännskador. Närmare 80 procent av skadorna beror i stället på het olja, hett vatten, ånga och varm mat. Saker som på grund av sin höga temperatur nu klassificeras som farliga, kemiska ämnen i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. Varma såser är alltså en arbetsmiljörisk.

Brännskadeolyckorna beror i första hand inte på slarv, utan på den trånga och stressiga miljön i restaurangköken. Många olyckor inträffar vid förflyttning av kärl, när lock lyfts av och ugnsluckor öppnas. Orsaken är ofta att man har knuffats till, halkat eller bränt sig på kokkärlet. De värsta olyckorna sker vid rengöring av eller runt fritöser.

Anders Lidblom tycker att det är viktigt att uppmärksamma att brännskador är ganska vanligt i restaurangbranschen.
– Det finns en medvetenhet hos både arbetsgivare och anställda om risken för brännskador, men jag tror inte att de är medvetna om vad som faktiskt orsakar skadorna, säger han.

Fakta: brännskador
* Det är framför allt unga anställda som bränner sig i köket. De flesta är under 30 år och allra vanligast är det i åldersgruppen 20-24 år.
* Personer under 18 år får inte utföra arbetsuppgifter där de löper ökad risk att bränna sig, exempelvis arbete vid en fritös.
* En sjukskrivning på grund av brännskada är i genomsnitt på minst 14 dagar. Totalt har brännskador orsakat minst 1 665 sjukdagar åren 1997-2001.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här