Nyheter
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Restaurang stäms för att ha stoppat gäst med rullator

Handikappsombudsmannen, HO, stämmer en restaurang i centrala Stockholm för diskriminering. En vakt på krogen vägrade släppa in en funktionshindrad man med hänvisningen att han var för berusad.

Publicerad 25 april 2006

En man, som på grund av ett funktionshinder använder rullator, ville besöka en restaurang i centrala Stockholm. Men han blev stoppad i dörren eftersom dörrvakten tyckte att han var för berusad.
Mannen säger att han bara druckit en starköl till lunch och inget under kvällen. Och trots att han flera gånger påpekade detta, vägrade vakten släppa in honom. Mannen gick då till polisen som skickade honom vidare till HO.

Handikappsombudsmannen anser att mannen behandlats sämre på grund av sitt funktionshinder och stämmer därför restaurangen för diskriminering.
– En vakt måste kunna se skillnad på en man som är berusad och en som är nykter och använder rullator, säger handikappsombudsmannen Lars Lööw.

Om restaurangen döms kräver HO att restaurangen ska betala 50 000 kronor i skadestånd till mannen. Det här är tredje gången HO stämmer restauranger i Stockholm. I de tidigare fallen krävde HO betydligt högre skadestånd. Enligt handikappsombudsmannen Lars Lööw, är det en dom i Högsta domstolen som gjort att skadeståndskraven måste sänkas.
– Det fallet gällde två lesbiska kvinnor som avvisats från en krog. Högsta domstolen fastställde där ett skadestånd på 15 000 kronor, det vill säga en tiondel av vad ombudsmännen tidigare yrkat. I jämförelse med skadestånd för till exempel misshandel och våldtäkt anser Högsta domstolen att 15 000 är rimligt vid diskriminering, säger Lars Lööw.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här