Första dagen i storköksutbildningen. Eleverna på S:t Görans gymnasium letar efter redskap, lär sig nya köksmaskiner och lär känna sin nye lärare, Lars-Ove Ingemansson, som svarar på tillropet Ove. Denna dag ska eleverna i HR2:E laga mat till 350?450 personer. De får två timmar på sig och det blir stressigt. Gästerna ? skolans elever och lärare, väntar otåligt.
Läraren går igenom menyn och delar ut recept som han har tagit fram. Efter påsklovet får eleverna ta fram egna recept och komma med egna menyförslag.
Han går igenom kylar, frys, varmluftsugnar, stekbord, stimkittlar, tryckkokare, diskmaskin, varmskåp för att transportera den färdiga maten till de olika matsalarna och vattenbad som ska användas för att varmhålla maten under serveringen.
Bara nio elever finns på plats denna dag och läraren gör arbetsfördelningen. Kökschef blir Elvir, fiskköket får Gabriella, Oskar och Sofia dela på, köttspisen faller på Adam och Emmas lott och den vegetariska maten får Jimmy ta hand om. Salladsbuffén ansvarar Jarl och Therese för.
Alla går igång med sina arbetsuppgifter. Dagens meny är stekt torskfilé med remouladsås och kokt potatis eller frukostkorv med pepparrotssås och ris samt vegetariska grönsaksbiffar med tomatsås.
? Jag har medvetet valt lätta maträtter i dag för att vi ska hinna bli klara, säger Ove. Genomgången har tagit en timme av den arbetstid vi normalt har. En vanlig dag startar matlagningen klockan tio minuter över åtta och nu är klockan kvart över nio, så det får bli något enkelt.
30 kilo potatis ska kokas, 100 portioner korv ska kokas, 21 kilo färsk torsk ska paneras och stekas.
? Hur kokar ni frukostkorv? frågar Ove och svaret blir med lagerblad, kryddpeppar och lök. Köttbuljongen ska först kokas upp i stimkitteln innan korven läggs i.
? Varför? frågar Ove.
? För att korven inte ska spricka, svarar eleverna.
Det börjar det bli ordning på dem När vi frågar vad som har hänt sedan sist får vi svaret: ?Vi är klokare, äldre och mer erfarna.?
? Jag har praktiserat på Claes på Hörnet och lärt mig massor. Det var verkligen kul, och så träffade jag en kändis, Nils Emil (Ahlin), säger Oskar Moëll.
Han är en baddare på att steka torskfilé, kan Hotellrevyn rapportera som fick provsmaka. Perfekt stekta, och dessutom lyckas han hålla ordning på två stekbord samtidigt.
Sofia Seyler ska göra remouladsås till fisken. Hon räknar om receptet till den mängd hon ska göra och väger upp majonnäsen. I såsen ingår majonnäs, gräddfil, senap, salt, vitpeppar, kapris, persilja, dill och ättiksgurka.
Resultatet blir lysande!
Gabriella Berglund panerar den färska torsken i äggblandning och doppar dem i skorpsmulor och mjöl. Allt går galant tills Ove ser henne?
Gummihandskar?
? Oh shit, det glömde jag.
?Hur blir man fotograf?
Emma Siouffi tar paus från att koka korv och rycker in på fiskpaneringen. Hon blir lite filosofisk och börjar prata om vad hon ska göra om hon inte blir kock eller kallskänka.
? Hur blir man fotograf? Vad krävs det för utbildning? undrar hon.
Fotografen berättar om olika skolor och Emma lyssnar intresserat. Det är svårt att veta vad man vill bli, det finns så många intressanta yrken.
Hon jobbar extra i garderoben på Grand Hôtel i Stockholm, så egentligen borde hon ha valt hotellinjen.
? Hur det är att jobba i garderob? Kul, sist var det kändisparty på hotellet och då fick jag se många kändisar, de flesta var jättetrevliga, säger Emma, som har ännu en dröm: att få göra lumpen!
? Jag ska mönstra när jag fyllt 18 år, kanske blir jag militär i framtiden.
Hellre ris än potatis
Adam Nielsén ska koka pepparrotssås i stimkitteln. Först ska kitteln bli varm, därefter ska smöret smälta och under tiden ska mjölken och buljongen värmas på spisen. Det ska bli bechamelsås kryddad med pepparrot.
? Varför serverar ni ris till korven? undrar vi.
? Eleverna äter rätt mycket ris. I grundskolan kunde potatisen vara vattnig och tråkig, och därför väljer de hellre ris, säger Ove.
Riset kokas i tryckkokaren på bleck i tjugo minuter. Dubbelt så mycket vatten som ris plus lite salt. Enklare kan det inte bli.
En portion skolmat får kosta 17 kronor på S:t Görans gymnasium, och det är högt för att vara elevlunch. Men maten är ju till stor del utbildningsmaterial.
Sofia är klar med sin remouladsås och berättar att varje fredag och lördag jobbar hon i köket på Hard Rock Café på Sveavägen. Ibland också på vardagar.
? Flera av oss har jobb vid sidan av skolan, för att få praktik och tjäna pengar.
Adam jobbar varannan helg på B&W:s restaurang i Täby.
? Min flickvän bor i Gävle, så jag åker dit varannan helg och behöver pengar till tågresan.
Klockan närmar sig elva och hungriga elever börjar köa otåligt utanför elevmatsalen. Två elever från parallellklassen står först i kön. Maten är tio minuter försenad.
Gärna vegetariskt
? Vi väljer ofta vegetarisk mat, den är magrare, säger Oskar Andersson och Jonte Hadenius från klass HR2:B. De här grönsaksbiffarna är goda, men tomatsåsen kunde ha varit med kryddad, annars är det okej.
Hotellrevyn går också in i personalmatsalen där lärarna äter sin lunch. De betalar 30 kronor per dag för skolmaten.
? Vi är bortskämda med god mat varje dag. Det är dagens höjdpunkt att få äta här, till och med den kokta potatisen är utan skinn och perfekt kokt, säger läraren Urban Östberg, som undervisar i matte och religion.
Han får medhåll av sina kollegor runt bordet.
När alla gäster på skolan är mätta och nöjda, är det dags för eleverna att själva få äta. De intar sin måltid i köket på arbetsbänken och diskuterar fördelar och nackdelar med att tatuera sig, olika praktikplatser och sommarjobb.
På frysens ena vägg hänger anslag om arbetsfördelning i storhushållköket där eleverna ska laga maten, portionera, fylla på salladsbordet, hålla fräscht, städa (valsa som det kallas) och göra ren golvbrunnar.
? Den som kommer för sent i morgon bitti får göra ren golvbrunnarna, säger Ove. Och Gabriella ryser, hon vet att det är ett äckligt jobb så hon kommer att vara i skolan klockan 7.40 när lektionen startar.
Jobbat på sjön
Therese Peterson berättar om sina fritidsintressen, något som hennes klasskompisar inte hade en aning om. Hon har tävlat i SM i laggymnastik, och hennes Järfällagymnasterna kom på sjätte plats. Hon tränar själv fem dagar i veckan och dessutom hinner hon vara tränare åt unga tjejer i Brommagymnasterna.
? Höga hopp var lite läskigt i början men det handlar om att våga. Man lär sig. Jag började själv som fyraåring i Brommagymnasterna.
Vi avslutar dagen med att ta reda på något om Ove. Han har jobbat på sjön, i restaurang, i livsmedelsbutik och som matkonsult innan han blev lärare 1992.
? Jag tycker mycket om mitt nuvarande jobb, men varje sommar arbetar jag tre fyra veckor på små restauranger ute på Ljusterö i Stockholms skärgård för att hålla kontakten med restauranglivet.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.