Långliggare och friluftsliv räddar ruljangsen på Vilsta sporthotell, när allt från träningsläger till hundutställningar bokas av.
Det är en grå dag med ihållande duggregn. Dessutom är det pandemitid, med allt vad det innebär av inställda evenemang. Men det rör sig på Vilsta sporthotell, som ligger vid ett naturreservat i utkanten av Eskilstuna. För här bor många byggnadsarbetare längre perioder och på den tillhörande campingen finns gott om åretruntgäster. Hotellets egen sporthall används av både skolklasser och innebandylag. Sörmlandsleden passerar i närheten. Joggare, vandrare, cyklister och till vintern skidåkare, både på längden och utför, kommer till hotellets restaurang.
Inne i entrén till hotellet målar receptionisten Patrick Oksman väggpanelen. Allt ska målas om och möblerna som stått här sedan 1990 ska bytas ut.
– Man är ju lite alltiallo i receptionen även i vanliga fall. Och nu när det är så pass lugnt passar vi på att göra vad som behövs, säger Patrick Oksman.
Många träningsläger, föreningsträffar och konferenser har ställts in. I helgen hade en bridgeklubb bokat in sig. Hotellchefen Lotta Larsson, som tar receptionen medan Patrik målar, blev nästan förvånad när bridgespelarna inte avbokade.
– Men de satt där med visir och munskydd.




Uppe på hotellets andra våning städar Margret David Shamoon. Byggnadsarbetarna har gett sig av tidigt. De flesta rummen är hotellrum, några är vandrarhemsrum. De som väljer hotellrum har frukost och städning.
Jag tycker om mina kollegor och bor i närheten. Margret David Shamoon

Margret har mest stanna-rum på listan, sedan ska hon ta vandrarhemsköket och några stugor.
– Stanna-rummen är enkelt, jag ska bara snygga till lite, sängen och handfat och toalett. Golvet om det behövs.
Städningen blir tyngre de gånger som det har varit stora evenemang, som till exempel hundutställningar.
– Då blir det mycket hår. Man får moppa tre, fyra gånger och byta sängkappan och allt.
Margret har arbetat här 22 år och varit med i HRF lika länge. När hon bodde i Irak var hon revisor.
– Men jag fick inte med mina betyg när jag kom till Sverige och det var svårt att få sådana jobb.
Den 31 december ska hon egentligen gå i pension, men hoppas kunna arbeta kvar.
– Jag vill inte sitta hemma, speciellt inte på vintern. Jag tycker om mina kollegor och bor i närheten.





Hotellets restaurang ligger i ett eget hus nedanför skidbacken. Bland gästerna syns många byggjobbare. Sharam Rahmani står i kassan och bär ut tallrikar med oxbringa och rotmos.
– Före pandemin hade vi buffé, men nu är det bordsservering. Det är bra för säkerheten, säger Sharam.
Det här är hans första jobb sedan han kom till Sverige från Afghanistan för fem år sedan, tillsammans med sin lillebror. Sedan tre månader har han fast anställning, men ännu inte permanent uppehållstillstånd. Det stressar honom.
– Jag har fast arbete, har lärt mig språket och köpt lägenhet. Jag vill inte börja om någon annanstans.
Han har framtidsplaner.
– Jag vill gå utbildning och bli kock. Nu steker jag hamburgare och kycklingspett, men jag vill göra mer. Det verkar spännande och roligt.




Personalen kommer till restaurangen och äter. Vaktmästaren Bosse Karlsson lämnar tallriken och ger sig ut. För honom är alla dagar utedagar.
– Det är ett ganska fritt jobb. Jag är inte bara här på området, jag åker ut med catering och är på Lilla hotellet som också hör till oss. Varje morgon skurar jag golvet i sporthallen så att det ska vara snyggt när Engelska skolan kommer för att ha idrottslektion.
Han känner många av dem som bor permanent på campingen.
– Det finns både yrkesarbetare och pensionärer som valt att leva här. Det är billigare än lägenheter.
De åretruntboende hjälper också till att hålla koll.Bosse Karlsson
Två av dem är Anita Fransson och Våge Olsson. De har bott här i sju år. När de sålde sitt hus flyttade de till lägenhet och var ute med husbilen på somrarna, ofta till Spanien och Holland.
– Sedan tyckte vi att ska vi verkligen sitta med lägenhet? Då flyttade vi ut hit. Det ligger bra och centralt, säger Anita.
Bosse Karlsson försöker hinna prata med gästerna även när tiden är knapp.
– En del vill prata, det kan man inte bara nonchalera. De åretruntboende hjälper också till att hålla koll. De säger till om det är en okänd bil på området eller om en kran står och läcker. Det är en väldigt bra relation.