Sedan ett par år tillbaka gör polisen egna arbetsplatskontroller för att hitta illegal arbetskraft. Restauranger tillhör riskföretagen.

Restaurangbranschen är ett av områdena där det finns risk att illegal arbetskraft används, säger Jerk Wiberg, gruppchef för polisens inre utlänningskontroll i region Stockholm.
– Allt som har kontanthandel och kan ha svarta pengar, som restauranger, tillsammans med bygg, städ och bilverkstäder, säger han.
Merparten av människorna de hittar som arbetar illegalt är helt okända för svenska myndigheter, berättar han. De är ofta från länder där medellönerna är en bråkdel av svenska löner.
– Medellönen i till exempel Ukraina ligger runt 2 000–3 000 kronor. Då kommer man inte hit för att turista.
När polisen påträffat misstänkta illegala arbetare i till exempel restaurangbranschen, är det i stort sett alltid arbetsgivaren som åtalas.
Lagar och regler
Den anställde grips nästan aldrig för brott, säger Jerk Wiberg.
– I de allra flesta fall lämnar vi rapporteftergift. Men de blir oftast omhändertagna enligt utlänningslagen för prövning av rätten till vistelse i landet. Det brukar bli ett rent utlänningsärende.
I början förnekar de flesta att de ens har jobbat.
Om bilden från bland andra Fackligt center för papperslösa, att många som arbetar illegalt i till exempel restaurangbranschen blir utnyttjade, säger Jerk Wiberg att det sällan är något som kommer fram vid en arbetsplatskontroll.
Stor kontrollinsats
– I det akuta skedet är det ofta som att man har hällt en hink kallt vatten över dem. I början förnekar de flesta att de ens har jobbat.
Det är först i ett senare skede, när de sitter i förvar hos Migrationsverket, som de börjar berätta om missförhållanden.
– Då kan de berätta om att chefen har tagit deras pass eller att de har jobbat väldigt långa dagar. Men då är det Migrationsverket som får föra det vidare till polisen om personen vill det.