Porträttet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Värvare med värme

Servitören Alasan Jallow är tjänstledig från sitt jobb för att värva medlemmar. Med humor och ett stort leende övertygar han branschens anställda att gå med i HRF.

Publicerad 20 september 2011
inlinebild
Alasan Jallow, medlemsvärvare och servitör. Foto: Elis Hoffman

Jag ville inte bara sitta och vänta på att andra ska göra jobbet.
Alasan Jallow börjar prata ­engagerat så fort vi har träffats på det lilla torget utanför Solna Centrum. Med HRF-pins på både bröst och väska var han lätt att hitta i massan av lunchstressade kontorsmänniskor. Alasan tackar dock nej till både mat, kaffe och vatten.
– Det är ramadan så jag fastar, säger han leende och berättar att hans familj tillhör Gambias muslimska majoritet. Landet, som han lämnade för snart 17 år sen, har en särskild plats i hans hjärta. Men Gambia är inte längre hans hemland.
– Jag kommer alltid att vara gambian, men mitt liv finns i Sverige nu.

Eftersom Alasan hade arbetat i hotell- och restaurangbranschen i Gambia blev det naturligt att han sökte sig hit även i Sverige. Jobb fick han snabbt, men Alasan ville inte bara ha en inkomst.
– Jag förstod att jag måste lära mig svenska ordentligt, och att jag måste ha en utbildning. Annars skulle jag aldrig kunna rota mig här, säger han.
Den första tiden i Sverige blev intensiv. På dagarna pluggade Alasan svenska och på kvällarna jobbade han som köksbiträde på en restaurang i Gamla stan.
– Och där pratade kollegorna engelska med mig, men jag sa åt dem att bara prata svenska. Det kändes naturligt.

Lika naturligt var det att gå med i facket. När Alasan efter några år fick sin första fasta tjänst, som servitör på hotell Foresta på Lidingö, hade han redan varit medlem länge.
– Facket är viktigt. Jag är hellre med i facket än i a-kassan om jag måste välja. ­A-kassan hjälper mig om jag har blivit ­arbetslös, men det är ju facket som ser till att jag inte blir arbetslös!

Men så resonerar inte alla. Under sina år i branschen har Alasan mött många olika argument för att inte vara med i facket. ­Attityden bekymrade honom. Så när HRF i våras utlyste ett antal projekttjänster för personer som ville arbeta med bland ­annat värvning hoppade Alasan på. Han tog tjänstledigt från Foresta, och i juni började han jobba för HRF.
– Facket är inte bara för oss som jobbar just nu, utan vi måste skapa ett starkt fack för framtiden, för våra barn. Om HRF ­försvinner, vad ska jag säga till mina barn då? Att vi inte brydde oss?

Alasan tittar på klockan. Det är dags för ett av dagens arbetsplatsbesök. Han har 40 arbetsplatser i Stockholmsregionen som han är ansvarig för. I dag har han kallat till möte på Scandic Järva krog. På bussen dit berättar han om de vanligaste argumenten han hör för att inte gå med i facket.
– De säger att det är för dyrt. Då säger jag att det blir ännu dyrare om du skadar dig på jobbet och får sparken. De säger att de bara ska jobba i branschen en kort tid. Men då säger jag: visst, men vad som helst kan hända under den tiden. De säger att de vet folk som inte har fått hjälp av facket. Då säger jag: okej, men är du säker på exakt hur det gick till?

Alasan Jallow

 Ålder: 47 år. Bor: Är född i Gambias huvudstad Banjul, men har bott i Stockholm sedan 1994. Gör: Jobbar vanligtvis som servitör på Scandic hotel Foresta, men är för tillfället tjänstledig för att jobba med HRF:s projekt. Gör på fritiden: Umgås med familj, tränar på gym, spelar golf, kollar på tennis och fotboll. »Arsenal och AIK, det är det bästa!«.

HRF:s 35 000-projekt

Projektet, som löper under sommaren och hösten, går ut på att öka HRF:s närvaro på branschens arbetsplatser. Förbundets åtta avdelningar har förstärkts med extra ­personal som besöker arbetsplatser och träffar medlemmar. Ett av målen är att ­förbundet ska ha minst 35 000 medlemmar vid årsskiftet. 

I hotellets matsal har en liten grupp samlats. Varje möte innebär en liten ut­maning för Alasan som egentligen inte gillar att prata inför folk. Han berättar att han lärt sig en del knep i sitt jobb som servitör.
– Som när jag började presentera menyn för gästerna. I början var jag jättenervös, men sen lärde jag mig att inleda med ett skämt. Så jag sa: »Hej, det är lite mörkt här inne så ni kanske inte ser mig. Men oroa er inte, det kommer ni göra alldeles strax när jag ler«, säger han och skrattar.
– Med humor kommer man långt, viskar Alasan innan han hälsar gruppen välkomna.

På mötet dyker flera av argumenten upp. En kvinna jobbar bara extra och en annan har vänner som är besvikna på HRF. Alasan pratar lugnt om vikten av att organisera och engagera sig och se framåt. Efteråt är han nöjd. Även om de mest skeptiska kanske inte ändrat sig, så har han fått skriva in två nya medlemmar, ett möjligt skyddsombud samt skickat tre medlemmar på utbildning.
– Så här är det ofta, om man bara pratar med dem och de får ställa sina frågor så går det bra. Då förstår de att facket inte är ett företag som sköter sig av sig självt, utan att facket är vi, säger han på väg ut och tar ett djupt andetag.
Men dagen är inte slut än. Alasan har sett ett nyöppnat hotell i närheten som han är nyfiken på.
– Det finns säkert folk som inte är medlemmar där.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här