Kallt rött och varmt vitt, funkar det? Vinets serveringstemperatur är visserligen subjektiv, men det finns generella rekommendationer för vad som anses ge bästa upplevelse.
Serveringstemperaturen beror på vintyp, aromerna är flyktiga och varje vin har sin optimala temperatur, vilken ofta är svalare än man tror. Undvik allt över 18°C, då alkoholen dunstar snabbare än aromerna, något som ger en felaktig doftbild. Vinet lovar helt enkelt mer än det håller.
Rumstempererade viner är förlegat, i dagens uppvärmda hus ger det på tok för hög temperatur.
Ett tips är att servera vinerna några grader svalare än planerat, i rymliga glaskupor stiger värmen snabbt. Håll i glasets stjälk för att undvika att handen värmer kupan. Servera en mindre mängd vin åt gången så hålls gradantalet i schack och förvara buteljen svalt mellan serveringarna.
Glaset påverkar, vidlyftiga kupor med generös öppning gör att graderna stiger snabbare.
Varma viner oavsett färg förlorar sin spänst medan alltför kalla viner tappar det mesta av sin karaktär. Väl kylt kan det bästa av viner framstå som mediokert. Tänk på att ställa in »överblivet« vin i kylen, den kalla temperaturen gör att nedbrytningsprocessen går långsammare och innehållet i en öppnad flaska håller längre.
Temperaturtips
Vita viner
Oxford Landing Chardonnay, South Australia, Australien, 16435, 79 kr (8-10°C)
Trimbach Riesling, Alsace, Frankrike, 2639, 116 kr (8-10°C)
Hunter”s Sauvignon Blanc, Marlborough, Nya Zeeland, 6202, 99 kr (8-10°C)
Röda viner
Morgon, Bourgogne, Frankrike, 5106, 89 kr (14-16°C)
Couvent des Jacobins Rouge, Bourgogne, Frankrike, 5283, 115 kr (14-16°C)
Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon, South Australia, Australien, 16477, 124 kr (16-18°C)
Sött vin
Château Grillon, Sauternes, Frankrike, 4115, 128 kr (8-10°C)
Graham”s Late Bottled Vintage, Porto, Portugal, 8000, 84 kr (16-18°C)
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.