Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Ulrikas fria stil gav en Guldbricka

Publicerad 6 maj 2003

Guldbrickan, de svenska mästerskapen för servitörer, vanns av
Ulrika Karlsson i fri stil och Andreas Hiller i klassisk stil, när tävlingen avgjordes i Stockholm i mars.
Fri stil var en ny tävlingsgren och den gick ut på att servitörerna skulle visa upp sina kunskaper i gästbemötande och försäljning av restaurangens utbud. Social kompetens, bred kunskap och hög servicekänsla och förmåga till improvisation och flexibilitet var viktiga egenskaper för att få höga poäng av juryn.
? Jag är jätteglad och stolt över vinsten. Det var extra roligt att en landsortskrog och en tjej vann. Det här blir en kick, säger Ulrika Karlsson från Östersund.
Hon har en fil kand i restaurang- och måltidskunskap efter tre års utbildning på Restauranghögskolan i Grythyttan och är även utbildad sommelier.
Hennes tävlingsgren bestod av en individuell intervju, ett dukningsmoment och serviceuppvisning på scen inför publik.
? Jag hade nytta av mina stora grundkunskaper, men blev ändå nervös på scen när jag tyckte att publiken skrattade och jag visst inte vad som skulle hända eftersom det var en överraskning. Sedan kom den utländska gästen och då släppte det. Jag kunde ha fortsatt länge och pratat med honom, för jag har jobbat som servitris i USA i fyra år så språket är inga problem.

Svepte in stolarna i tyg
Alla sex finalisterna sattes på hårda prov när de inför jury och åskådare skulle översätta menyn till engelska, föreslå meny till en födelsedagsfest och rekommendera lämplig mat till en laktosintolerant gäst.
Ulrika löste också uppdukningen på sitt eget sätt, tillsammans med commin Daniel Matthis från Daniels Kök i Östersund där Ulrika är anställd. Hon svepte in Grands guldstolar i blå bordsdukar för att de skulle passa in i dukningen. Och det var hon ensam om.
Ulrika, som är 28 år och född på Gotland, har även jobbat som sommelier på deltid i Stockholm på vinkällaren Grappe som ägs av bland andra Carl Jan Granqvist.
Hon fick 251 av de totalt 300 möjliga poängen. Tvåa i fri stil blev Raymond Jansen, Berns i Stockholm, och trea blev Helene Edqvist från Guskelov i Norrköping.
I den klassiska stilen vann alltså Andreas Hiller, 26, från Kattegatt Gastronomi & Logi i Torekov.
Andreas fick visa sin färdighet i uppdukning och traditionell servering genom att tranchera sjötunga och flambera en körsbärsdessert vid gästernas bord inför publik och jury.
? Jag var inte så nervös i finalen som i semifinalen, och jag är mycket nöjd med tävlingen.

?Byt arbetsplats ofta?
Andreas har gått tvåårig livsmedelsteknisk linje med inriktning servitör och han har arbetat hos bröderna Dahlbom i Göteborg, hos Paul & Norbert i Stockholm och i omgångar hos bröderna Nilsson i Torekov.
? När man är ung ska man byta arbetsplats ofta, och det har jag gjort. Du snappar upp något nytt på varje ställe.
Andreas commi var Patric Jönsson, som vann Guldbrickan 1995 och som i dag arbetar på samma ställe.
Sofie Andersson från Grankotten i Sundsvall, som vi skrev om i förra numret, kom på andra plats.
? Jag lät mig luras, hann inte tänka efter helt enkelt. Köket hade ställt fram smör till flamberingen och jag tog det, men det var fel, säger Sofie och låter besviken på sig själv.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här