Två maffiga nyårsdesserter
Lätta att göra - det svåra är att bara välja en av dem! Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Två maffiga nyårsdesserter

Härligt kladdig fondant eller fyllig mousse med rosépepparsting -- avrunda nyårsmiddagen med en riktig chokladbomb!

Publicerad 13 december 2012
inlinebild
En chokladfondant ska vara härligt kladdig i mitten. Låt dem inte stå inne för länge! Foto: Stefan Wettainen

Chokladfondant med citrussalsa

6 portioner

  • 200 g mörk choklad, 70-procentig
  • 125 g smör + smörjning
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • 3/4 dl strösocker
  • 1/2 dl vetemjöl

Tillbehör:
4 clementiner, grädde

Smält choklad och smör på svag värme i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.
Vispa äggen och de extra äggulorna pösiga med socker. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten. Sikta i mjöl och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Smörj små formar och strö på ett tunt lager socker.
Fyll formarna ungefär till tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 – 20 min. En fondant ska vara riktigt kladdig i mitten. Tiden kan därför variera mellan olika ugnar.
Placera formarna upp och ned på assietter. Vänta 3 – 4 min och lyft sedan bort formarna. Hjälp försiktigt till med en kniv om de inte släpper. Du kan också servera direkt ur formen om du vill slippa riskera att de flyter ut.
Skär bort skal och hinnor från clementinklyftorna och rör ut med socker. Servera som till­behör med lättvispad grädde.

Chokladmousse med rosépeppar

4 portioner

Choklad och rosépeppar är en lysande duo. Det här är en ljuvlig mousse – utan tillsatt socker.

  • 140 g mörk choklad, ­60-procentig
  • 3 tsk rosépeppar, grovt stött
  • knappt 1/2 dl starkt kaffe
  • –3 msk mörk rom
  • 2 äggulor, rumstempererade
  • –3 dl vispgrädde

Smält chokladen försiktigt med kaffe och rom i en kastrull på svag värme. Rör i rosépepparn. Låt svalna något.
Rör sedan i en äggula i taget. Vispa grädden och blanda i den försiktigt (inte för länge).
Häll upp i fina glas. Ställ i kylen i minst en timme.
Strö över lite rosépeppar innan det är dags att servera.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här