Härligt kladdig fondant eller fyllig mousse med rosépepparsting -- avrunda nyårsmiddagen med en riktig chokladbomb!

Chokladfondant med citrussalsa
6 portioner
- 200 g mörk choklad, 70-procentig
- 125 g smör + smörjning
- 2 ägg
- 2 äggulor
- 3/4 dl strösocker
- 1/2 dl vetemjöl
Tillbehör:
4 clementiner, grädde
Smält choklad och smör på svag värme i en kastrull på spisen eller i en bunke i mikron.
Vispa äggen och de extra äggulorna pösiga med socker. Vänd ner chokladsmeten i äggsmeten. Sikta i mjöl och rör försiktigt ihop till en jämn smet.
Smörj små formar och strö på ett tunt lager socker.
Fyll formarna ungefär till tre fjärdedelar. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 15 – 20 min. En fondant ska vara riktigt kladdig i mitten. Tiden kan därför variera mellan olika ugnar.
Placera formarna upp och ned på assietter. Vänta 3 – 4 min och lyft sedan bort formarna. Hjälp försiktigt till med en kniv om de inte släpper. Du kan också servera direkt ur formen om du vill slippa riskera att de flyter ut.
Skär bort skal och hinnor från clementinklyftorna och rör ut med socker. Servera som tillbehör med lättvispad grädde.
Chokladmousse med rosépeppar
4 portioner
Choklad och rosépeppar är en lysande duo. Det här är en ljuvlig mousse – utan tillsatt socker.
- 140 g mörk choklad, 60-procentig
- 3 tsk rosépeppar, grovt stött
- knappt 1/2 dl starkt kaffe
- –3 msk mörk rom
- 2 äggulor, rumstempererade
- –3 dl vispgrädde
Smält chokladen försiktigt med kaffe och rom i en kastrull på svag värme. Rör i rosépepparn. Låt svalna något.
Rör sedan i en äggula i taget. Vispa grädden och blanda i den försiktigt (inte för länge).
Häll upp i fina glas. Ställ i kylen i minst en timme.
Strö över lite rosépeppar innan det är dags att servera.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.