Tusen och en nöt
hos Tasty house
My Svensson levererar ett par kilo sockrig baklava till helgens festligheter. Foto: Gisela Svedberg
Arbetsplatsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tusen och en nöt hos Tasty house

Den svensklibanesiska kafékedjan Tasty house lär svenskarna att älska orientalisk lyx. Äverdådiga bakverk, kryddiga nötter och arabiskt kaffe -- här är lagom helt ute.

Publicerad 15 december 2009

Att komma in i Tasty house i Väla centrum, strax utanför Helsingborg, känns lite som att stiga av planet i ett annat land. Bakom sig lämnar man det tråkvanliga Köpcentrumlandet och kliver in i det förtrollande Sötsakistan. Här möts man av väggar fulla av färgglada smågodisboxar, berg av sockerdrypande baklava och en lång disk med nötsorter av alla tänkbara sorter, rostningar och kryddningar. Inredningen är som hämtad från Tusen och en natt.
– Den är faktiskt hitskeppad från Libanon och monterad av libanesiska snickare. Det ska liksom vara som i Libanon, säger Madeleine Jarting.
Hon och kollegorna håller på att fylla upp butiken för dagen. Smågodislådorna ska vara lika inbjudande fulla som baklava­högarna är höga. Än så länge är det tyst och lugnt eftersom köpcentrumet precis har öppnat. Men det kommer snart att förändras, förklarar Madde. Fredagar är den mest hektiska dagen på Tasty house.

Madeleine Jarting, Tastyhouse.
 Madeleine Jarting

– Då kommer alla och ska shoppa inför helgen. Föräldrar som ska köpa lördags­godis, nötter till fredagsmyset eller baklava till festen, säger hon.

Tasty house-kedjan startades 2005 av svensken Magnus Hallin och libanesen Hassan Sarris. De båda tyckte att det saknades något på den svenska kafémarknaden: ett ställe där man kan avnjuta nötter och arabiska bakverk. Med de libanesiska nötkaféerna som förebild öppnades det första Tasty house samma år, just här i Helsing­borg. Konceptet, en mix av butik och konditori med en touch av orientalisk lyx, visade sig bli succé. I dag finns det tolv kafébutiker runt om i landet, och två i Danmark.

My Svensson, som står i kafédisken, tycker inte att det är konstigt att konceptet är populärt. Här finns liksom något för alla, säger hon.
– Det är många som bor här i närheten som kommer från arabiska länder. De vill gärna ha saker som påminner om deras hemländer. Sedan har vi många äldre som kommer hit och fikar för att det är lugnt och för att vi har bra priser.
Det är delvis för deras skull som det även finns ett litet sortiment med wienerbröd och kanelbullar i glasdisken. Alla vågar inte testa baklava, i alla fall inte de första gångerna, säger My.
– Många äldre letar efter sådant som de känner igen. Men efter ett tag är det många som blir nyfikna och frågar vad det är.

En farbror beställer kaffe och en bakelse. My småpratar vänligt om väder och vind medan hon serverar. En av många stamkunder, förklarar hon sen.
– Vi har många som kommer ofta. Det bästa är när man vet vad de vill ha redan innan de har beställt, som damen som alltid vill ha wienerbröd och lilltjejen som alltid tar samma glasskulor.
Glassen, liksom de arabiska bakverken, tillverkas av libanesiska konditorer i Tasty house eget bageri i Helsingborg och nötterna kommer från ett rosteri i närheten.

Det enda som inte är lokalt producerat är smågodiset – det kommer i de stora plastbunkar som Ahmed Osman släpar runt på. Det är hans jobb att fylla upp alla plexiglasboxar med skumbananer, sockerbitar och kokos­prickar. Vanligtvis gör han samma sak på det andra Tasty house, inne i stan. I dag hoppar han bara in extra. Ahmeds familj kommer från ­Palestina, så han känner sig hemma bland alla arabiska godsaker.

Ahmed Osman
Ahmed Osman

– Det är sånt som alltid finns hemma hos oss, så jag har tröttnat lite på det. Men som tur är har jag mest hand om smågodiset, säger han och låter colanapparna regna ner i lådan.
Hans kollega Camilla Lindberg, som står i nötdisken, har också tröttnat lite. Tack och lov. Med allt gott runt omkring sig är det lätt att småäta, säger hon.
– Det är farligt om man är lite hungrig, då är det lätt att stoppa saker i munnen. Framför allt här bland nötterna. Det finns så många saker att välja på.

Och visst finns det valmöjligheter: i sortimentet finns ett femtiotal olika nöt-, frö-, chips-, majs-, och risblandningar. Att hålla koll på alla sorter var inte helt lätt i början, berättar Camilla.
– De första veckorna var katastrof, men nu sitter det som ett rinnande vatten.
Det är framför allt när det kommer ­allergiker som kunskaperna sätts på prov. En del kan bara äta vissa sorters nötter och andra kan bli dödssjuka av att ens inandas ångorna.
– Då kan de till exempel prova våra rostade majskorn eller riskexen. Om det kommer allergiker är vi jättenoga med att ta ett par nya plasthandskar och en oanvänd plockskål, säger Camilla och håller upp ett litet kärl i rostfritt stål.

Hon får snart fullt upp att göra med en mamma på shoppingtur inför helgen, och efter henne väntar en äldre dam på sin tur.
Även i baklavadisken börjar det märkas att det är fredag. My har precis slagit in två kilo blandade baklava till ett par som ska ha fest i helgen. Andra ruschtider är vid slutet av ramadan, Eid al-fitr, och vid jul. Då ringlar köerna långa, berättar My.
– Vid slutet av ramadan vill alla ha sötsaker, ju sötare desto bättre, säger hon och snyggar till de glänsande tornen av godsaker.
Men nuförtiden är det absolut inte bara kunder med arabiskt ursprung som köper på sig av de exotiska läckerheterna, berättar My. Allt fler kunder är nyfikna och vågar prova.
– Det är ganska roligt faktiskt. Det är så olikt mycket i vårt samhälle i dag där allt handlar om att äta lite fett och socker. Men här maxar man allt: grädde, socker, nötter, smör och så fritera alltihop. Jag tror att många tycker att det är spännande.

Fakta: Tasty house

Tasty house-kedjan startades 2005 och har i dag tolv butiker i Sverige samt två i Danmark.Kedjan är främst baserad i Skåne men har nyligen öppnat kafébutiker även i Stockholm. I början av 2009 köpte den libanesiska nötkoncernen Al Rifai största delen av Tasty house. Al Rifai driver även cirka 160 rosterier och butiker i Libanon och övriga mellanöstern. 

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här