Tre danska dejligkatesser!
Foto: Stefan Wettainen
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Tre danska dejligkatesser!

Smörrebröd är en suverän tradition, väl värd att importera. Här är recepten för dig som vill bygga dina egna danska delikatessmackor.

Publicerad 24 september 2009

Ost- och skinksmörgåsar i all ära, men när det gäller mackor har vi svenskar en hel del att lära av våra grannar i söder. Här kommer recept på tre riktiga dejliga danska smörrebröd.

1. Klassisk med rostbiff och curryremoulad

4 portioner

ul>
  • 2 msk inlagd pickels
  • 1 msk majonnäs
  • 2 nypor curry
  • 4 rejäla skivor kall rostbiff
  • 4 skivor danskt rågbröd
  • 1 tomat
  • 2 msk gräslök
  • rostad lök
  • Låt pickelsen rinna av och finhacka den. Blanda med majonnäs
    och curry. Smöra brödet. Fördela rostbiffen på brödskivorna. Klicka remoulad på varje. Skär tomaterna i klyftor eller skivor och placera på smörrebröden. Toppa med strimlad gräslök och rostad lök.

    2. Med matjessill och färskpotatis

    4 portioner

    • 4 matjesfiléer
    • 1 liten rödlök
    • 200 g kall kokt färskpotatis
    • 1 liten knippa dill
    • 1 kruka gräslök
    • 2 msk crème fraiche
    • nymalen svartpeppar
    • 4 skivor grovt rågbröd

    Skär matjessillen i gaffelbitar. Finhacka rödlök. Tärna potatisen ganska smått. Hacka dill och strimla gräslök, spar lite till garnering. Blanda alltsammans med crème fraiche, smaksätt med peppar och kanske lite salt – tänk på att sillen är salt i sig. Låt stå svalt och samla smak en stund. Smöra brödet och täck skivorna med sill. Fördela potatisröran
    ovanpå. Garnera med dill och gräslök.

    3. Smörrebröd med lax och kräftor

    Smörrebröd med lax.
     Smörrebröd med lax.

    4 portioner

    • 100 g färsk lax
    • 50 g kräftstjärtar
    • 1 tsk salt
    • 2 tsk socker
    • 1 tsk finhackad dill + lite till garnering
    • 2 tsk skånsk senap
    • 1 apelsin
    • 4 skivor smörat grovt rågbröd
    • 1/2 dl vispad crème fraiche
    • nymalen vitpeppar
    • 4 rädisor

    Finhacka laxen och grovhacka kräftstjärtarna. Strö salt och socker på laxen. Låt stå i rumstemperatur i 30 minuter så att sockret smälter.
    Blanda lax, kräftor, dill och senap. Tvätta apelsinen med ljummet vatten, torka noggrant och riv ner skalet. Pressa i en matsked av saften. Blanda noga och låt röran stå en stund i kylen. Forma fyra biffar av fiskfärsen
    och placera på brödskivorna. Klicka på crème fraiche, peppra och dekorera med tunt skivade rädisor och små dillvippor.

    Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

    Hämtar fler artiklar
    Till startsidan
    Fråga om jobbet
    Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

    Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

    Varje vecka, direkt i din inkorg.
    Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här