Säg ifrån, kontakta facket och skriv ner detaljerna direkt om du upplever att du blivit utsatt för mobbning.
Alla har rätt att gå till jobbet utan ont i magen eller rädsla för att bli kränkta eller på annat sätt dåligt behandlade. Men blir du mobbad ska du försöka ta tag i det så fort som möjligt. Ju längre du dröjer, desto svårare kan det vara att få slut på det.
Vad är då mobbning? Ja det avgör egentligen den som känner sig illa behandlad. Vi är ju olika. Det som för en del kan vara ett litet skämt som man står ut med, kan för andra vara en allvarlig kränkning.
Mobbning kan ju komma både från arbetskamrater och från chefer. Några tidiga tecken på mobbning från framför allt arbetskolleger kan vara:
Personen blir inte medbjuden på luncher, fika, i samtal eller gemenskap. Tänk dig själv att alltid äta lunch ensam eller finna rummet tomt när du ska ta kaffe…
Det blir tyst när personen kommer in i ett rum där andra sitter och pratar. Men många talar om honom eller henne men sällan till vederbörande.
Detta är två exempel på en ganska utstuderad och antagligen medveten utfrysning. Men mobbning, eller kränkande särbehandling som det också heter, kan bero på tanklöshet, bristande respekt eller att man har en jargong som ingen ifrågasätter men som inte alla har lust att acceptera.
Men ännu mer allvarligt är när en chef mobbar en anställd. Då kan det vara fråga om rent maktmissbruk.
Här är ett par exempel på sådan mobbning:
Personen inte får ta del av den information som andra får. Eller också lämnar chefen felaktig information. Det leder till att den anställde inte kan utföra sitt arbete eller gör fel, vilket leder till osaklig och orättvis kritik.
Chefen är hånfull, ger överdriven kritik eller ironiska kommentarer, exempelvis när personen lämnar förslag till lösningar av olika problem. Till slut blir det så att vad än den mobbade gör, är det fel enligt chefen.
Vad kan man då göra åt detta?
Om arbetskamraterna mobbar en kollega, då måste chefen ta sitt arbetsmiljöansvar. Han/hon måste ta reda på orsaken till kränkningen. Förklara att särbehandlingen inte är accepterad på företaget. Kanske sätta ihop en skriven policy hur man ska behandla varandra.
Om du blir mobbad av din chef föreslår jag att du gör så här:
Säg ifrån. Fråga varför du inte får information som alla andra. Förklara att du upplever det så att vad du än gör blir det fel och att chefen ska förklara hur du ska göra för att göra rätt.
Om det inte hjälper, ta kontakt med skyddsombudet eller ditt fackliga ombud.
Dokumentera. Skriv omedelbart i detalj – ord för ord- ner det du uppfattar som kränkande. Ange tidpunkt och plats. Det kan vara en hjälp vid senare förhandlingar för att försöka få slut på mobbningen.
Var aldrig ensam med chefen. Ta med ditt fackliga ombud eller någon annan du litar på till samtalet.
LO har satt samman en handledning om mobbning och hur du kan få hjälp av fackliga ombud om du blir mobbad. Du hittar den på www.lo.se
Det finns dessutom en förordning från arbetsmiljöverket du kan titta i: Kränkande särbehandling i arbetslivet (AFS 1993:17).
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.