På menyn matprat
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Systrarna som älskar soppa

Soppan har länge haft en huvudroll i systrarna Eisenmans liv. De växte upp med doften av farmors kycklingsoppa, startade ett kafé där soppa alltid stod på menyn och har ägnat en hel kokbok åt sin favoritmat.

Publicerad 17 februari 2009

En soppa är som en vän i viken – varm, pålitlig, anpassningsbar och alltid, alltid tillgänglig. Vilken köks­analfabet som helst klarar av att koka en soppa. Mycket mat för lite ansträngning.
Men även proffsen uppskattar soppans fördelar.
Systrarna Monica Eisenman och Lisa Eisenman Frisk är så förtjusta i soppa att de valt att tillägna den en hel kokbok : »Soppor, bröd och röror«. Annars har de mest gjort succé med sina böcker om sötsaker: »Två systrars söta«, »Vinterns söta« och i vår kommer »Sommarens söta«.
Men Eisenmansystrarna är också kända för att ha startat Cookbook Café i Stockholm. Ett trivsamt ställe där man lika gärna kunde tillbringa lunchen med att sitta och bläddra i kokböcker, som att smaka på rätter ur veckans kokbok eller köpa med sig en kokbok hem. Idén uppstod efter ett besök på Cookbook Café i London och blev ett drömprojekt som lyckades så väl att systrarna blev helt slut på kuppen. I dag är företaget sålt och numera är egna kokboksprojekt bådas huvudsyssla.
– Men vi serverade alltid soppa på kafét. Det var det folk frågade mest efter. Soppa är mysigt, särskilt så här års när det är kallt ute, säger Lisa.

Tanken på en soppbok kom till under ett besök på ett lunchställe i New York där det serverades en mängd olika soppor i kombination med varierande bröd, toppingar och röror.
– Många män klagar på att soppa inte är »riktig mat« och att de inte blir mätta. Därför ville vi kombinera goda soppor med röror och bröd att servera till. Det är ett tips även när man lagar soppa hemma, säger Lisa.
USA är en viktig inspiration när det gäller all sorts mat för systrarna Eisenman. Inte minst traditionen att servera soppa. Monica och Lisa är halvamerikaner med svensk mamma och amerikansk pappa. De flyttade till Sverige först i tioårsåldern.
– Vår farmor brukade laga en judisk kycklingsoppa på egen buljong. Det doftade på ett speciellt sätt i hela huset. När vi lagar den kommer alla barndomsminnena tillbaka, berättar Monica.

Annars är hennes favoritsoppa en citrondoftande urenkel vit bönsoppa som hon lagar så fort orken tryter. Lisas personliga favorit är en orientalisk linssoppa som kan varieras i det oändliga.
– Det är det som är så skönt med soppor. De kan varieras efter säsong och tillfälle. Och det måste inte vara tråkig vardagsmat. Man kan lyxa till den till fest och förbereda den i god tid.
– Barn gillar också soppa, bara man inte har i för konstiga smaker. Och så kan man laga mycket på en gång och frysa in. Dessutom är det ganska nyttigt, för mycket grädde i soppa blir inte gott.
Systrarna har även bott i Afrika, Spanien och Frankrike. Överallt finns en egen soppkultur. Medan svenskarna äter traditionsenlig ärtsoppa på torsdagarna sörplas det bouillabaisse i Frankrike, borsjtj i Ryssland, gulasch i Ungern, minestrone i Italien och tom yam i Thailand.
Soppa är ett sätt att ta tillvara på det som finns just här och nu, oavsett var man befinner sig i världen och vilka tillgångar man än har i skafferiet. En nog så viktig aspekt så här när lågkonjunkturen står och knackar på köksdörren. Då kan det behövas en skål med något lättlagat, billigt, värmande och närande.
Eller som Monica Eisenman uttrycker det:
– En bra soppa ska vara mättande, underbart god och lägga sig som bomull runt hjärtat.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här