Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Strejk ? ja tack!

?så här svarade några läsare på förra numrets fråga om Hotell- och restaurangfacket borde strejka.

Publicerad 18 juni 2003

Slitet är värt en bättre lön
Självklart ska vi ut och strejka. Jag är 28 år gammal och har både ont i ryggen, benen och fötterna men mina pengar räcker inte till läkarräkningar. Är inte allt vårt slit värt en bättre lön?
JESSICA

Fick vara hemma med barn
Jag har blivit väldigt drabbad av Kommunals strejk eftersom jag har en unge som går på dagis. Min fru jobbar också. Jag fick stanna hemma med ungen. HRF borde strejka eftersom lönerna är låga. Jag jobbar som arbetsledare hos Burger King och fick bara 290 kronor mer. Skamligt eftersom man sliter som en häst.
ANDRÉS

Återinför procentsystemet
Strejk kan undvikas genom att man
återinför de 13 procenten per inbongad försäljning som servitrisen hade ? kolla upp de gamla avtalen från 1990. Ett enkelt räkneexempel: En servitör arbetar 8 timmar på en ordinär krog. Säljer för 6000 x 0,13= 780 kronor + att han får ob. Dagens timpeng är cirka 85 kronor i timmen, 680 kronor på åtta timmars arbete. Det gamla systemet röstades ner under stora protester. Gissa från vilka protesterna kom? Argumentet för att slopa systemet var att det skulle bli en rättvisare inkomst för alla på restaurangen. Detta uteblev! Men har man politiker på sitt visitkort behövs inga strejker. Då bestämmer man själv vad man tycker att man är värd.
NYADEL=POLITIKER

Samma ob som Handels
Vi ska ha högre lön och samma ob som Handels. Vi ska också strejka för vi kommer aldrig att få rimliga avtal.
KENTA

Pengarna räcker inte
I frågan om HRF borde gå ut i strejk måste jag säga ja. Jag har jobbat i 12 år på restaurang och i timlön har jag cirka 81 kronor. Och jag jobbar 120 timmar per månad, får runt 7000 efter skatt. Det ska räcka till alla skulder och mer skulder och till mig och min fru. Men det gör det inte. Lönen borde höjas med mer än 5 kronor. Kanske man kan klara sig då.
KRILLE

Hyran tar hälften
Det är nödvändigt med strejk. Jag jobbar på en restaurang på en idrottsanläggning. Jobbar kvällar och helger, har ett stressigt jobb och låg lön. Jag tjänar 13 360 per månad. Hälften av det som är kvar går till hyran, så jag skulle vilja tjäna mycket bättre.
M. EK

Slut på bidragsberoendet
Kommunal gjorde rätt. Man måste kunna leva på sin lön när man jobbar heltid. HRF bör också strejka. Som det är nu är man ju bidragsberoende, lönen kan man inte leva på. Höj lönen och sänk priserna, så folk har råd att gå ut och äta på restaurang.
SMULAN

Våga visa vårt missnöje
HRF ? våga visa att vi inte är nöjda med våra löner. Arbetsgivarna måste förstå att man inte kan leva på dessa. Vill de ha kompetent personal måste man betala för det. Ut i strejk!
ULLIS

Lika låg lön som Kommunal
Vi borde absolut strejka för högre lön och högre ob. Vi har ju minst lika låg lön som Kommunal. För mig har strejken inneburit att jag fått skicka mitt barn till skolan med matdosa. Jag har arbetskamrater som har mindre barn som de har fått ta med till jobbet.
UPP TILL STRID

Chefen mobbade bort mig
Att bli bemött med tystnad kan vara kränkande. Att inte få tala till punkt kan upplevas kränkande. Att bli vald sist eller inte alls kan vara kränkande. Det kan handla om nedlåtande kommentarer inför andra, suckar, gäspningar, höjda ögonbryn etc.*
Detta ska man som anställd inte bli utsatt för. Men inget kan framkalla så mycket grym kritik som avundsjuka. De avundsjuka glömmer också lättvindigt bort det hårda arbete som oftast ligger bakom de framgångar de så bittert avundas. Det är vanligt med kränkande behandlingar på arbetsplatsen och de skadar på ett mycket djupare sätt än vad vi tror.

Denna insändare bygger på egen upplevelse från en känd krögare inom Sveriges bästa restauranger.
Ägaren insåg att mina kunskaper var betydligt större än hans egna. Dessutom var jag kvinna, det var ett hot mot hans manliga ego och hans revir. En sådan ägare är värdelös som chef och inte kompetent att driva en restaurang. Men utnyttja sin personal och manipulera alla kunde han verkligen.
Det hela slutade med att jag upplevde arbetssituationen som ohållbar och efter alla kränkningar, mobbning, psykiska påhopp från ägaren blev jag tvungen att säga upp mig, till hans stora belåtenhet.

Hotell- och restaurangfacket klassade ärendet som mycket allvarlig psykisk mobbning. Situationen gav stora konsekvenser; sjukskrivning, utbrändhet, förlorad självkänsla och anseende. Jag behövde ett arbete, som var roligt. Mitt arbete på denna restaurang betydde mycket för karriären och mina kunskaper var viktiga för restaurangen, trodde jag i alla fall.
Jag förlorade mitt arbete, och kände mig värdelös. Kvinnor får problem i arbetslivet då de vill ha samma möjligheter som män till yrkesmässig utveckling och delaktighet. Ägaren har ingen respekt för sina anställda och saknar mognad. Man kan önska att han växer upp och lär sig en ordentlig läxa.
FRI FRÅN HELVETET

*Källa »Kränkta människor samarbetar inte« av Lena Nevander Friström.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här