På Stigs konditori i Skellefteå är närheten till kunderna viktig. Ett par stamgäster ligger till och med bakom deras succébakelse.
Stigs konditori har varit en del av Skellefteå i över 60 år. Konditoriet levererar smörgåstårtor till hela Skellefteå, den lokala bakelsen »Guldtackan« säljer slut nästan varje dag och personalen känner alla stamkunder.
– Många vet man direkt när de kommer in genom dörren vad de vill ha, säger Malin Marklund som jobbar i kassan.
– Och man vet att en del vill ha kaffe i en speciell kopp, säger kollegan Amanda Marklund.
Till konditoriet med eget bageri och stor kafédel kommer frukostätande byggjobbare, gravidgrupper som sedan blir mamma- och pappagrupper, pensionärs- och handikappgrupper som har bokade bord och på kvällarna hänger de unga kvar till stängningsdags. Det som händer runt omkring i samhället märks direkt på konditoriet.
– När det är skollov kommer många familjer, så då måste vi ta in extra personal, berättar Lotta Abrahamsson som jobbat här sedan 1998 och fått chansen att vidareutvecklas på jobbet.
– Jag började med att städa och att jobba i köket, sedan blev det mer i köket och nu jobbar jag på kontoret tre dagar i veckan, säger Lotta.
På kontoret har hon hand om allt från att skriva innehållsförteckningar till att göra grunden till lön och bokföring. Från och med i somras hoppar hon även in i bageriet då och då.
– Det är jätteroligt, jag tycker om att göra nya saker.
Kollegan Malin Marklund har också jobbat här länge och arbetet på Stigs är en riktig familjeangelägenhet, både Malins mamma och syster har jobbat här. Amanda och Malin är dock inte släkt, trots efternamnet. Malin själv började extrajobba på Stigs redan när hon gick i nian.
– Jag tycker att det är ett jättekul jobb, särskilt kundkontakterna. Stammisarna kommer hit varje dag. Vi småpratar lite grann och man ser hela tiden hur folk utvecklas, säger Malin.
Kunderna som i en jämn ström stiger in i konditoriet möts av ljusa lokaler med högt i tak och många sittplatser. Sortimentet är stort, färska limpor, lättare luncher, bredda smörgåsar och alla tänkbara bakverk. Dessutom har konditoriet stora fasta beställningar på smörgåsar och smörgåstårtor som levereras varje dag till Skellefteås stora matbutiker. Allt tillverkas i bageriet och köket bakom disken.
Där inne är det trångt, trots att köket byggts ut i flera omgångar i takt med att konditoriet fått allt mer beställningar. Det krävs noggrann planering och styrning för att arbetet ska flyta på bra.
På en lång rostfri bänk står 38 tallrikar uppställda. Det är ett företag som beställt rätter som ska levereras på eftermiddagen. Lotta Abrahamsson går först och lägger upp salladsblad och tomater. Veronica Axelsson kommer efter med skinka. Hon är den som fördelar arbetet när det är hetsigt i köket.
– Då står jag nog och skriker här. Det står köksansvarig på mitt anställningskontrakt. Men boss? Nej, det är jag inte. Jag vill vara en som de andra, men jag försöker vara i köket så mycket som möjligt för att ha koll, säger hon.
Lunchrusningen har börjat och nu är de fem personer som arbetar i de smala gångarna mellan arbetsbänkar, kylskåp och diskavdelning. Men alla verkar vana vid arbetsmiljön och navigerar smidigt förbi varandra när de kommer med tallrikar och matvaror. Att arbetskamraterna trivs med varandra är viktigt, säger Veronica Axelsson.
– Köket är inte byggt för så här många. När man nyanställer är det viktigare att vi går bra ihop i gruppen än fina meriter.
Konditorn Julia Persbo är ganska ny på arbetsplatsen. Efter praktik och sommarjobb har hon blivit kvar och hon är glad att hon har fått möjlighet att jobba med det hon utbildat sig till. Bland det hon gillar mest att baka finns »Guldtackorna«. Det är en av Stigs storsäljare och det som satt konditoriet ordentligt på Skellefteåkartan.
– De är roliga att jobba med. Det är så olika smaker i den – man känner att det är något annorlunda, säger Julia.
Guldtackan är en gul marsipanbakelse med annorlunda fyllning. Det var för ett par år sedan som tre pensionärer kom till Stigs med idén att göra en bakelse med västerbottnisk touch. Guld har brutits i gruvorna i trakten i snart 100 år och råvarorna är lokala.
– De ville att det skulle vara Västerbottensost och hjortronsylt i och att den skulle vara formad som en guldtacka, berättar Lotta Abrahamsson som var med när bakelsen togs fram.
När den var klar blev den en succé.
– Allt tog slut, den lilla guldbrickan som den ska ligga på och hjortronsylten. Vi fick stå och koka egen sylt, folk kom till och med hit med egna hjortron, säger Lotta Abrahamsson.
En annan lokal favorit är AIK-tårtan, formad som en hockeypuck, som säljer bra när stadens hockeylag når framgångar. Och just att vara nära sina kunder och ge dem vad de önskar verkar vara ett vinnande koncept. Det ger också personalen mycket, tycker Amanda Marklund.
– En äldre farbror var in för en dag sedan och sade »Åh, vad kul att få stanna upp och prata med någon«. Då tänkte jag att är de verkligen så ensamma? Det känns kul att kunna ta den tiden och prata med dem.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.