Soppsäsong!
Italiensk lammsoppa med gremolata. Foto: Ulrika Pousette
På menyn
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Soppsäsong!

En ångande varm skål soppa. Det är novembermat för mig! Den enkla, goda som vi äter tillsammans när mörkret sänker sig utanför köksfönstret.

Publicerad 22 november 2013
inlinebild
Hett och milt: morotssoppa med kokosswirl. Foto: Ulrika Pousette

Italiensk lammsoppa
En mustig soppa som behöver lite tid på spisen men som inte kräver mycket arbete. Toppa med  gremolata för extra smak och friskhet!
4 – 6 portioner.

  • 1 kg lammkött på ben, som bringa, högrev eller lägg
  • 1 ½ liter vatten
  • 1 msk salt
  • 6 svartpepparkorn
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 morötter
  • 300 g selleri
  • ½ dl olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl vitt vin
  • 1 burk tomater, gärna körsbärstomater
  • 1 burk stora vita bönor
  • salt och svartpeppar
  • Till servering: olivolja, smetana och hackade hasselnötter samt gremolata – finrivet skal från 1 citron, 2 msk finhackad bladpersilja, 2 finhackade vitlöksklyftor.

Koka upp vatten, salt och peppar och lägg i köttet. Skumma av och låt koka cirka en timme. Ta upp köttet ur vattnet och sila av vattnet. Spara det till lite senare.
–Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter och selleri.
Fräs lök och vitlök i olivolja tills löken mjuknat. Tillsätt resten av grönsakerna och stek dem i ytterligare 5 minuter. Rör i tomatpurén och häll på vin. Låt vinet koka in något. Häll på tomater och kokvattnet från ­köttet och låt alltihop puttra i cirka 30 minuter.
Ta under tiden loss köttet från benet och skär det i tärningar. Tillsätt kött och bönor och låt soppan sjuda i ytterligare 4 – 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Servera soppan med tillbehören och ett gott bröd.

Morotssoppa med kokosswirl
4–6 portioner

  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 3 cm ingefära
  • 4 morötter
  • 4 potatisar
  • 1 färsk chili
  • 2 msk solrosolja
  • 8 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • saft från 1 lime
  • 2 dl kokosgrädde
  • Till servering: rostad kokos, cashewnötter och koriander.

–Skala och hacka lök, vitlök och ingefära. Fräs lök, ingefära och vitlök i olja i ett par minuter.
Skrubba och slanta morötterna. Skala potatisen och skär den i tärningar.
–Kärna ur chilin och skär den i strimlor. Tillsätt morötter, potatis och hälften av chilin i kastrullen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vatten och salt och låt koka i 15 – 20 minuter eller tills grönsakerna är helt mjuka.
–Mixa soppan slät. Smaka av med limesaft och salt. Värm på kokosgrädden för sig. Servera soppan med kokosgrädde försiktigt nerrörd i varje tallrik eller kopp. Toppa med torrostad kokos, nötter som frästs i lite olja, resten av chilin och några blad färsk koriander.

Fransk gratinerad löksoppa
Den här franska klassikern är en härligt smakrik soppa. Extra god blir den med krispigt täcke av bröd och ost. 4 portioner.

  • 600 g gul och röd lök
  • 50 g smör

  • 1 l mörk oxbuljong
  • 1 dl vitt vin

  • ½ tsk torkad timjan eller 1 msk färsk

  • 1 lagerblad
  • några varv med svartpepparkvarnen

  • Till servering: 4 skivor surdegsbröd skuret i tärningar, 50 g riven gruyere, comte eller annan god, smakrik ost.

–Skala och skär den gula och röda löken i tunna klyftor. Stek löken långsamt och länge i smör. Tillsätt det vita vinet och låt småputtra i 2 – 3 minuter.
Tillsätt buljong, timjan och svartpeppar. Låt soppan koka upp och koka sedan på låg värme i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp soppan i ugnsfasta skålar. Toppa varje portion med brödtärningar och rikligt med riven ost. Sätt in soppskålarna i ugnen i 5 minuter eller tills de har ett gyllengult knaprigt täcke.

Läs mer…

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
98
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här