Efter mer än två års konflikt vid hotellet Shangri-La i Jakarta, Indonesien, har facket och hotellkedjan nu kommit överens. Här är en historik över konflikten.
Hösten 2000: Konflikten bryter ut. Diktaturen i landet faller och fria fackföreningar bildas runt om i landet. De hotell- och restauranganställda får hjälp av internationalen IUL och av svenska HRF för att starta sin organisation.
1 000 av de 1 100 anställda på hotellet Shangri-La i Jakarta går med i det nya facket. Facket begär förhandlingar, bland annat om pensioner och om fördelningen av dricks. Förhandlingsförsöket får ett drastiskt slut. Företaget vägar förhandla och fackets ordförande blir uppsagd. Strejk och demonstrationer följer. Kravallpolis kallas in, fackets folk misshandlas av polisen och till sist sägs alla fackliga medlemmar upp.
Hotellet stängs, men öppnas efter några månader med hjälp av strejkbrytare.
2001: På Hotell- och restaurangfackets kongress i Stockholm protesterar man mot vad som hänt. HRF skriver till Indonesiens ambassad i Stockholm och till de svenska representanterna i Världsbanken, banken hade nämligen lånat ut pengar till hotellet och borde kräva att facket respekterades, anser svenskarna. En rad andra fackförbund runt om i världen protesterar liksom FN:s arbetsorganisation ILO. Alla kräver att företaget och den indonesiska staten ska respektera facket.
Flera processer i olika domstolar i Indonesien. Företaget erbjuder de uppsagda fackliga medlemmarna ett avgångsvederlag, som några accepterar. Men samtidigt kräver företaget skadestånd av fackets ledning, 22 miljoner kronor.
2002: I september når man en muntlig uppgörelse, där företaget säger att de inte tänker kräva in skadeståndet. Men i indonesiska domstolar ligger kravet kvar och facket vågar inte lita på löftena.
2003: Uppgörelsen finns på papper, underskrivna av företagets högste chef. Konflikten är slut efter 2,5 års strid.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.