Den som är privatanställd kan inte prata hur som helst med vem som helst om vad som händer på företaget.
1 Lojalitetsplikt. Alla privatanställda omfattas av lojalitetsplikt. Det innebär att man inte uppsåtligen får skada sin arbetsgivare. Man får till exempel inte ta uppdrag för en konkurrent under sin anställning.
2 Sekretess. Ingår i lojalitetsplikten. Anställda får inte lämna ut information som kan skada arbetsgivaren. Man kan genom avtal komma överens om utvidgad sekretess, till exempel om det rör sig om känsliga uppgifter kring individer.
3 Företagshemlighet. Ett företag kan ha information som man vill hålla hemlig och som skulle kunna skada verksamheten, ur ett konkurrensperspektiv, om den avslöjades. Anställda som röjer en företagshemlighet kan bli skyldig att betala skadestånd. Detta regleras i lagen om företagshemligheter.
4 Konkurrensklausul. Arbetsgivarens sätt att begränsa den anställdes möjlighet att gå över till en konkurrent. Till exempel kan den anställde under sex månader efter anställningens upphörande vara förhindrad att ta ett liknande jobb hos någon annan. Det här regleras i § 38 avtalslagen och i kollektivavtal, vanligast på tjänstemannasidan. Av dessa framgår att klausulen inte får vara oskälig.
5 Kritikrätt. Du har rätt att kritisera din arbetsgivare. Men för att vara på den säkra sidan när det gäller sekretess och lojalitetsplikt måste du först föra fram din kritik internt. Det har Arbetsdomstolen slagit fast i flera domar. Prata med chefen eller ta hjälp av facket för att försöka få ordning på problemet.
6 Repressalieförbud. Den som vill påtala eller anmäla diskriminering ska kunna göra det utan negativa konsekvenser. Därför innehåller diskrimineringslagen ett så kallat repressalieförbud, som skyddar personen från att bli bestraffad.