Sex heta frågor om dricksen
Digital dricks väcker många frågor. Foto: Colourbox
digital dricks

Sex heta frågor om dricksen

År 2015 kom Skatteverkets första ställningstagande om dricks, med fokus på digital dricks. Det väckte många följdfrågor, så i augusti 2016 kom ett nytt som ersatte det gamla. Här är några vanliga funderingar runt ämnet.

Publicerad 6 oktober 2017

Måste jag skatta på pengarna?

Ja. Dricks ska redovisas som inkomst av tjänst i din själv­deklaration. Om Skatte­verket upptäcker att en enskild anställd inte redovisat sin dricks kan hen efterbeskattas (upptaxeras).

Kan chefen styra över hur dricksen ska fördelas?

Ja. Men om arbetsgivaren bestämmer räknas drickspengarna som lön som arbetsgivaren måste betala arbetsgivaravgifter på.

Blir inte dricks på kort företagets pengar?

Nej. Dricks som betalas via kort ska ses som en skuld företaget har till den anställda.

Har jag rätt att få ut cash direkt?

Nej. Arbetsgivaren får lov att reglera sin dricksskuld till de anställda i efterhand, antingen i kontanter eller via utbetalningar till konto.

Kan företaget fuska undan våra drickspengar?

Nej. Företagets dricksskulder till de anställda ska framgå av bokföringen. Där ska också framgå hur mycket dricks olika anställda fått utbetalt.

Får vi fortsätta dela dricksen?

Ja. Om de anställda valt ett sätt att fördela dricksen mellan sig kan arbetsgivaren betala ut dricks enligt den modellen. Ett företag ska alltid kunna redogöra för efter vilka principer dricksen på kontokort fördelas. Det finns dock inget krav på skriftliga avtal.

Bonus: HRF:s syn på dricks

Susanne Bali, centralombudsman på Hotell- och restaurangfacket, förklarar: »Utgångspunkten är att dricks inte är en facklig fråga. Det är en transaktion mellan gäst och anställd, och berör inte anställningsförhållandet. Om arbetsgivaren däremot skulle bestämma över dricksen så blir den en lönedel. Och om det skulle uppstå arbetsmiljöproblem på grund av hanteringen av dricksen, då måste vi förstås agera för att få arbetsgivaren att lösa det.«
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här