Med hög värme och förberedelser blir den här wokrätten fantastisk. Sesamolja och sesamfrö rundar av smakerna.
(2 portioner)
- 200 g skinnfri bröst- eller lårfilé, putsad
- 2 tsk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
- ½ msk sesamfrö
- 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
- 1+2 tsk majsstärkelse
- 1 msk äppelcidervinäger
- 1 ½ msk ljust muscovadosocker
- 1 msk tomatpuré
- ½ tsk rostad sesamolja
- 1 ½ dl vatten
- 2 små morötter
- 1 liten röd paprika
- 1 näve sockerärtor
- ¼ liten ananas
- ½-1 msk neutral rapsolja
Till servering:
rostade cashewnötter, jasminris, skivad salladslök
Gör så här:
- Skär kycklingen i tärningar, cirka 2×2 centimeter. Blanda med soja. Låt marinera, helst i en timme.
- Klappa kycklingen med hushållspapper. Strö över sesamfrö, ingefära och 1 tsk majsstärkelse. Rör runt ordentligt.
- Vispa samman 2 tsk majsstärkelse, äppelcidervinäger, socker, tomatpuré, sesamolja och vatten i en liten skål. Ställ bredvid spisen.
- Förbered alla grönsaker och ananas genom att skära dem i fina bitar och lägga i separata skålar. Morötterna blir fina om man skivar dem på snedden.
- Nu går det undan! Hetta upp oljan i en wok eller stor tjockbottnad stekpanna på högsta värme. Strö över kycklingen och låt den ligga 20 sekunder innan du börjar skyffla runt. I med morötterna och stek vidare under långsam omrörning i pannan!
- Efter en knapp minut är det dags att vända ner paprikan.
- Efter ytterligare 20 sekunder vänder du ner ananas och sockerärtor. Rör om i såsen och slå på den. Låt koka upp och sjuda 15 sekunder. Servera bums med tillbehören.