Sesamstekt kyckling i sötsur sås
Sesamstekt kyckling i sötsur sås. Foto: Linus Meyer
På menyn

Sesamstekt kyckling i sötsur sås

Med hög värme och förberedelser blir den här wokrätten fantastisk. Sesamolja och sesamfrö rundar av smakerna.

Publicerad 20 maj 2016

(2 portioner)

  • 200 g skinnfri bröst- eller lårfilé, putsad
  • 2 tsk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
  • ½ msk sesamfrö
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 1+2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 ½ msk ljust muscovadosocker
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk rostad sesamolja
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 små morötter
  • 1 liten röd paprika
  • 1 näve sockerärtor
  • ¼ liten ananas
  • ½-1 msk neutral rapsolja

Till servering:
rostade cashewnötter, jasminris, skivad salladslök

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i tärningar, cirka 2×2 centimeter. Blanda med soja. Låt marinera, helst i en timme.
  2. Klappa kycklingen med hushållspapper. Strö över sesamfrö, ingefära och 1 tsk majsstärkelse. Rör runt ordentligt.
  3. Vispa samman 2 tsk majsstärkelse, äppelcider­vinäger, socker, tomatpuré, sesamolja och vatten i en liten skål. Ställ bredvid spisen.
  4. Förbered alla grönsaker och ananas genom att skära dem i fina bitar och lägga i separata skålar. Morötterna blir fina om man skivar dem på snedden.
  5. Nu går det undan! Hetta upp oljan i en wok eller stor tjockbottnad stekpanna på högsta värme. Strö över kycklingen och låt den ligga 20 sekunder innan du börjar skyffla runt. I med morötterna och stek vidare under långsam omrörning i pannan!
  6. Efter en knapp minut är det dags att vända ner paprikan.
  7. Efter ytterligare 20 sekunder vänder du ner ananas och sockerärtor. Rör om i såsen och slå på den. Låt koka upp och sjuda 15 sekunder. Servera bums med tillbehören.