Sesamstekt kyckling i sötsur sås
Sesamstekt kyckling i sötsur sås. Foto: Linus Meyer
På menyn

Sesamstekt kyckling i sötsur sås

Med hög värme och förberedelser blir den här wokrätten fantastisk. Sesamolja och sesamfrö rundar av smakerna.

Publicerad 20 maj 2016

(2 portioner)

  • 200 g skinnfri bröst- eller lårfilé, putsad
  • 2 tsk ljus soja, exempelvis japansk Kikkoman
  • ½ msk sesamfrö
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 1+2 tsk majsstärkelse
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 ½ msk ljust muscovadosocker
  • 1 msk tomatpuré
  • ½ tsk rostad sesamolja
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 små morötter
  • 1 liten röd paprika
  • 1 näve sockerärtor
  • ¼ liten ananas
  • ½-1 msk neutral rapsolja

Till servering:
rostade cashewnötter, jasminris, skivad salladslök

Gör så här:

  1. Skär kycklingen i tärningar, cirka 2×2 centimeter. Blanda med soja. Låt marinera, helst i en timme.
  2. Klappa kycklingen med hushållspapper. Strö över sesamfrö, ingefära och 1 tsk majsstärkelse. Rör runt ordentligt.
  3. Vispa samman 2 tsk majsstärkelse, äppelcider­vinäger, socker, tomatpuré, sesamolja och vatten i en liten skål. Ställ bredvid spisen.
  4. Förbered alla grönsaker och ananas genom att skära dem i fina bitar och lägga i separata skålar. Morötterna blir fina om man skivar dem på snedden.
  5. Nu går det undan! Hetta upp oljan i en wok eller stor tjockbottnad stekpanna på högsta värme. Strö över kycklingen och låt den ligga 20 sekunder innan du börjar skyffla runt. I med morötterna och stek vidare under långsam omrörning i pannan!
  6. Efter en knapp minut är det dags att vända ner paprikan.
  7. Efter ytterligare 20 sekunder vänder du ner ananas och sockerärtor. Rör om i såsen och slå på den. Låt koka upp och sjuda 15 sekunder. Servera bums med tillbehören.
Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här