Ur artikelarkivet Gamla arkivet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sebastian flyttade till Norge för att bli kock

Den norska hotell- och restaurangbranschen kryllar av svenskar. Sebastian Hedvall tog chansen att både utbilda sig och jobba i vårt grannland, där kockar är en bristvara och ingångslönen kan ligga på 24 000 kronor.

Publicerad 28 augusti 2006

Det är full rulle i köket på Royal Garden i Trondheim. Förutom kvällens ordinarie matgäster ska det också bli bankett för 250 gäster. Och banketter är något som svenske kocken Sebastian Hedvall gillar, för då krävs det tajming och precision i köket.
På banketten serveras ankbröstsallad, örtpocherad kalvfilé och vaniljpannacotta med chilimarinerade frukter. Men innan det är dags att sätta fart med maten till banketten måste Sebastian Hedvall förbereda morgondagens lunch. Med snabba händer plockar han upp och räknar frysta kycklingfiléer.

Sebastian är 19 år och bestämde sig för länge sedan att det var kock han skulle bli. Eftersom han kommer från Funäsdalen var klivet över gränsen inte så långt.
? Det är en bättre bredd på utbildningen här. Först går man två år i gymnasiet och läser teori, sedan går man som lärling i två år. Under praktiktiden måste jag klara av vissa moment för att få gesällbrevet.
Sebastian Hedvall trivs i det stora hotellköket och menar att han lär sig hela tiden. Det är sju ordinarie kockar i köket och ytterligare en lärling.
Men finns det inte en risk att man som ung blir utnyttjad som billig arbetskraft?
? Jag har inte upplevt det. Det är nog mer de som hamnar på små restauranger som kan råka ut för det. Här ser souschefen till att vi förutom att lära oss det praktiska också klarar de teoretiska momenten.

Royal Garden är Trondheims största hotell med runt 800 bäddar och antalet lunch- och middagsgäster varierar. Eftersom det är ett konferenshotell är det ofta specialbeställningar till olika banketter. Och arbetstiderna för Sebastian och de andra kockarna i köket är antingen 8.30 till 16 eller 16 till 23.30.
Sebastian har snabbt kommit in i språket och talar i dag nästan flytande norska.
? Det var väl vissa kryddor och så som var lite besvärliga i början. Men de har jag lärt mig och nu pratar jag bara norska på jobbet.
Och ingen av kollegorna har några klagomål på Sebastian för att han är svensk. Visserligen drar de lite svenskvitsar ibland, men det står han ut med.
Värre är det med viss norsk kost:
? Jag behöver inte gilla allt jag lagar. Men vissa rätter är lite märkliga. De serverar till exempel något här som heter klubb. Det är ett slags kroppkakor som äts med sirap och brun sås. Och så serverar de lutfisk med brunost och grön ärtpuré.
Det börjar dra ihop sig till att förbereda kvällens bankett. Sebastian har räknat ut allt noggrant innan så att maten är färdig och varm när servisen kommer för att bära ut den.
På fritiden umgås Sebastian en hel del med sina kollegor, helst åker han skidor utför och så blir det mycket matsnack.
Kockar är en bristvara i Norge, så med sitt gesällbrev i handen kommer han att kunna välja och vraka bland erbjudanden.
? När jag är klar vill jag jobba på någon restaurang där jag kan lära mig ännu mer. På sikt har jag såklart en dröm om att kunna öppna ett eget litet ställe.

Så tjänar dina norska kollegor
? En nyutbildad kock tjänar 20 000 norska kronor (24 400 svenska kronor). Men löneutvecklingen är snabb eftersom det är brist på kockar.
? En utbildad receptionist eller servitör tjänar runt 18 500 svenska kronor.
? En outbildad receptionist eller servitör tjänar runt 18 300 svenska kronor i månaden.
? En kocklärling får en ersättning på mellan
45 och 60 procent av ingångslönen för en kock.

Så tjänar dina norska kollegor
? En nyutbildad kock tjänar 20 000 norska kronor (24 400 svenska kronor). Men löneutvecklingen är snabb eftersom det är brist på kockar.
? En utbildad receptionist eller servitör tjänar runt 18 500 svenska kronor.
? En outbildad receptionist eller servitör tjänar runt 18 300 svenska kronor i månaden.
? En kocklärling får en ersättning på mellan
45 och 60 procent av ingångslönen för en kock.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här