Sara gör mackor för alla magar
Sara Molin. Foto: Pernilla Wahlman
Porträttet

Sara gör mackor för alla magar

Sara har tävlat i mack-SM och jobbar omgiven av nybakat. Men själv måste hon undvika gluten. Hennes känslighet har gjort att kaféet fått goda alternativ på hyllorna.

Publicerad 3 februari 2016

Sara Molin är en utbildad bagare som älskar bröd. Men av hälsoskäl blev hon tvungen att sluta att äta mat som innehåller gluten. Vetemjöl är till exempel uteslutet. Nu låter Sara i stället glutenkänsligheten leda till nya erfarenheter i jobbet. Det hembakta glutenfria brödet tog henne till final i mack-SM, och som kafébiträde på Hansens café och bageri i Sandviken hjälper hon till att utveckla det glutenfria sortimentet.

Sara Molin

Ålder: 26 år. Familj: Mamma och syster. Gör: Utbildad bagare och konditor. Arbetar som kafébiträde på Hansens café och bageri i Sandviken. Fritidsintressen: Löpning och styrke­träning. Bakning. »Jag har börjat baka mer sedan jag började med glutenfritt. Det är kul att testa vad som blir bra. Bröd och bullar är svårast.«

Hur var det att vara med på mack-SM?
– Det var väldigt nervöst, men jätteroligt. Vi hade 45 minuter på oss att göra 20 mackor. Jag hade lite problem med ugnen. Jag skulle göra parmesanchips men fick inte upp ugnstemperaturen tillräckligt högt, så chipsen som brukar ta fem minuter tog 20 minuter.

Hur gick det att tävla med en macka gjord på glutenfritt bröd?
– Receptet på brödet är mitt eget, jag hade bakat det hemma på bovetemjöl, rismjöl och fiberhusk. Jag kom på fjärdeplats och är lite besviken, målet var en pallplats. Det som gjorde att jag gick till final var nog just det glutenfria brödet. Men i finalen är det svårt att tävla mot annat bröd eftersom det är så stor skillnad på bröd med och utan gluten.

Sara Molin tävlade i Mack-SM med hembakat glutenfritt bröd.
Sara Molin tävlade i Mack-SM med hembakat glutenfritt bröd.

Du har själv börjat äta glutenfritt – hur kommer det sig?
– Jag har IBS – känslig tarm – och tål därför inte gluten som finns i bland annat vetemjöl. Jag äter helt glutenfritt sedan ungefär ett år tillbaka. I början var det tråkigt, jag har alltid ätit mycket bröd. Men nu har jag vant mig och det finns en hel del glutenfritt. Men det blir en annan konsistens på brödet, det är svårt att få till det luftiga. Jag jobbar här på kaféet med att göra mackor, så när man skär bröd och det är så där fluffigt så kan man känna att man saknar det.



Har du haft någon nytta i jobbet av att äta glutenfritt?
– Både jag och min chef äter glutenfritt och vi har utvecklat lite ihop. Till exempel har vi funderat på vilka saker i sortimentet som vi kan göra glutenfria, och det har blivit jättebra. Eftersom vi bakar med och utan gluten i samma lokaler så får vi inte kalla det glutenfritt, eftersom det kan finnas spår av gluten. Och det informerar vi kunderna om. Men sortimentet är uppskattat, vi säljer jättebra av det. Intresset för innehåll i det vi äter har verkligen ökat hos kunderna. Vi försöker vara noga med att märka ut vad som är utan gluten, laktos och nötter.

Sara om facket

»Jag bytte från Livs till HRF när jag började här på Hansens för två år sedan. Jag har alltid känt att man ska vara med i facket och har haft nytta av medlemskapet. På en tidigare arbetsplats blev jag sjukskriven och arbetsgivaren skickade inte in intyg. Då fick jag hjälp av facket så att det blev gjort.«

Vad finns det för nackdelar med att inte äta gluten och jobba på kafé?
– En nackdel är så klart att jag inte kan smaka på brödet. Jag kan inte rekommendera något som jag inte smakat på själv. I stället för att säga att »det här är jättegott« kan jag till exempel säga att »det här säljer vi bra av«. 
En av dina arbetsuppgifter är att göra i ordning smörgåsar, och du verkar gilla det.

Vad är tjusningen med mackor?
– Man kan variera så mycket, i oändlighet i stort sett. Det är roligare med speciella mackor, inte bara ost och skinka. Jag fick till exempel i uppdrag av min chef att komma på 2015 års julmacka. Det blev en vört-tekaka med julskinka, rödbetskräm och apelsinsallad.



Vad är det viktigaste redskapet för att få till en riktigt bra macka?
– En riktigt bra brödkniv är bra. Den ska vara vass så att det blir en fin yta och att man inte trycker sönder brödet.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här