Ur artikelarkivet Arbetsmiljö
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Sängen som är ett lyft för städarna

Ett tramp på en pedal, sedan är sängen upphissad i bekväm arbetshöjd. Hotellstäderskan Mieke Johansson gillar uppfinningen som Scandic i Borlänge köpt in på prov.

Publicerad 28 augusti 2006

De flesta undersökningar pekar åt samma håll ? städpersonal sliter ut sina kroppar i förtid. De böjer, lyfter och vrider sig tillräckligt många gånger per dag för att det ska vara skadligt för kroppen. Så är det också på Scandic i Borlänge där Mieke Johansson städar sedan nio år.
? Jag har inte själv haft problem med kroppen men jag vet att det är många som får ont, säger hon.
Rumsstädning är en av de mest enformiga städtyperna. Samma moment upprepas om och om igen, dag efter dag.
Men på Miekes arbetsplats provar man ett nytt hjälpmedel som gör arbetet lite lättare.
? Det är en höjbar säng som man hissar upp. Då kan man städa under sängen utan att böja sig för mycket. Och sen blir bäddningen lättare också, säger Mieke.
Uppfinningen är egentligen inte en säng, utan en sängstomme som går att placera på de flesta sängar. En stålkonstruktion under sängen hissar den en dryg meter upp i luften. Tanken är att den ska finnas för både dubbel- och enkelsängar och gå att få i olika utföranden. På Scandic hotell Borlänge är sängstommen i ljus lackerad furu för att passa in i den övriga inredningen.
? Jag tycker att fronten är estetisk. Den ser precis ut som en vanlig sängstomme, säger Mieke

Än så länge har hotellet bara en höjbar säng på prov. Den enda i Sverige faktiskt. Mieke och de andra har arbetat med sängen sedan slutet av april.
? Det är bra att den är så enkel att använda. Man trycker bara på den lilla pedalen under här, säger Mieke och trampar med foten på en liten spak under ena sidan av dubbelsängen. På ett kick sitter den en knapp meter upp i luften.
? Så går det enkelt att moppa under. Man behöver inte böja sig på samma sätt.

Med sängen hängande i höfthöjd blir också bäddningen lättare.
? Belastningen blir inte lika stor på axlar och handleder. Just nu är den lite för hög för mig när den är upphissad men det kan man ställa in, säger Mieke.
? En annan fördel är att man kan höja en sida av dubbelsängen i taget. Då kan man gå runt och bädda istället för att sträcka sig över halva sängen.
Även om Mieke mest är nöjd tycker hon att det finns några småsaker som borde justeras.
? När den är upphissad svajar den lite. Det känns lite som om man är till sjöss. En säng ska stå still när man bäddar, säger Mieke bestämt.
En gång klagade en gäst på att han blivit upphissad när han sov. Men det tror inte Mieke på.
? Nej, det är inte möjligt.
Någon tidsbesparing tror Mieke inte att hotellen kan göra på att byta till höjbara sängar.
? Det går inte snabbare att städa rummet. Det är bara lättsammare, säger Mieke Johansson.

»Varför har ingen tänkt på det här innan?«
Petra Särefjord
är chefshusfru på Scandichotellen i Sverige. Hon blev genast intresserad när hon fick höra talas om den höjbara sängen.
? Vi har länge försökt att hitta städrutiner som skonar kroppen men det är svårt. När jag såg sängen undrade jag varför ingen har tänkt på det här innan, säger hon.
Petra fick klartecken för att köpa in en säng och valde att placera den på hotellet i Borlänge. Snart ska representanter från Scandickedjan komma och se hur sängen fungerar. De anställda ska också få utvärdera. Om resultatet är positivt finns det en chans att sängarna kan bli standard på Scandichotellen.
? Det är klart att det är en kostnadsfråga. Det handlar ju om hundratals sängar som ska bytas ut på ett hotell, säger Petra.
Tillverkaren gissar att kostnaden blir mellan 2 000 och 5 000 kronor per styck. Men Petra tycker att det är viktigt att se det främst som en investering för färre sjukskrivningar.
? Belastningsskadorna kostar ju också pengar. Men vi får se, säger hon.

Yrke som sliter ut
? En underökning från Miljöinstitutet IVL visar att varannan städare har ont i axlar och armar varje vecka. 64 procent upplever att arbetet är monotont och mycket påfrestande. Många har gått till jobbet det senaste året, trots att de inte mått bra.
? Städare är den yrkesgrupp som löper störst risk att bli sjukskriven med aktivitets- eller
sjukersättning till följd, enligt AFA Försäkring.
? Sedan hösten 2005 arbetar Miljöinstitutet IVL med att ta reda på vad som kan göras för att minska arbetsskadorna. Projektet ska vara klart år 2008.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.