Valet 2010
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så tycker partierna om konflikträtten

Det rödgröna blocket vill inte inskränka rätten för fackförbund och arbetsgivare att utlysa strejk, blockad, lockout och vidta andra stridsåtgärder. Moderaterna instämmer. Alliansens småpartier är däremot pigga på att införa en "proportionalitetsprincip".

Publicerad 22 juni 2010
  • Socialdemokraterna Vill att rätten att vidta stridsåtgärder för att upprätta kollektivavtal säkerställs inom hela EU. Det ger facket möjlighet att driva igenom krav på schysta villkor i arbetslivet.
  • Vänsterpartiet Vill stärka konflikträtten som är en förutsättning för att vår svenska ­kollektivavtalsmodell ska fungera. Laval-lagen som började gälla i april i år innebär allvarliga inskränkningar i konflikträtten. Om de rödgröna vinner valet kommer lagen att rivas upp.
  • Miljöpartiet Vill inte ändra i parternas konflikträtt.
    Sverige ligger klart under EU-genomsnittet i antalet förlorade arbetsdagar på grund av konflikter.
  • Moderaterna Arbetsmarknaden mår bäst om parterna själva tar ansvar och reg­lerar villkor och regler genom kollektivavtal. Den svenska modellen är uppbyggd av fristående parter. Systemet bygger på att både arbets­givarorganisationer och arbetstagar­organisationer tar sitt ansvar och det är viktigt att inte ingripa i detta förhållande.
  • Folkpartiet Det finns exempel på när facket missbrukat sin konflikträtt. Fackets ­orimliga agerande mot salladsbaren Wild 'n' Fresh i Göteborg ledde till att verksamheten fick läggas ner trots att arbetsgivaren erbjöd bra villkor och hade nöjda anställda. Om parterna fortsatt inte visar återhållsamhet i strids­åtgärder bör det införas en lagstadgad proportio­nalitets­regel i svensk konflikträtt.
  • Centerpartiet Vill att arbetsmarknadens parter utarbetar en proportionalitets­princip. Stridsåtgärder ska inte få vidtas när de anställda inte tillhör något fackförbund. Vill ha normer för vilka stridsåtgärder som facket ska få använda.
  • Kristdemokraterna Vill införa en proportionalitetsprincip vid
    strids- och sympatiåtgärder på arbetsmarknaden.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här