Mobbning är ett arbetsmiljöproblem och ska hanteras som ett sådant. Arbetsgivaren har ansvar för att lösa problemet.
Ingen ska behöva utsättas för kränkande behandling på sin arbetsplats.
»All mobbning av AIK:are undanbedes bestämt«, läste jag utanför ett bageri häromdagen. Det kanske man kan småle åt. Men det är inget skämt om du blir mobbad på din arbetsplats.Egentligen är anledningen till mobbningen ointressant. Det viktiga är att man inte ska behöva gå till jobbet och ha ont i magen.
Det finns ingen mobbning som är den andra lik, men en grund kan vara att avdelningen eller arbetsgruppen, inte fungerar. Det är inte ovanligt att en ny person som kommer till en sådan grupp omedelbart blir en hackkyckling. Arbetsledningen väljer då ofta att omplacera den utsatte, ofta i all välmening. Så kommer ytterligare en ny medarbetare till gruppen och inte sällan upprepas samma scenario.
Att gruppen som mobbar inte fungerar beror naturligtvis på olika faktorer, men ett skäl kan vara oskrivna lagar, ofta i direkt strid med ledningens regler. »Det sitter i väggarna«, »Vi har alltid gjort så här« och »Du kanske ska vara lite ödmjuk så här i början« kan det heta.
Ofta består en sådan grupp av kunniga medarbetare där ledningen har låtit de egna reglerna få spelrum eftersom gruppen levererar det ledningen vill ha.
Men den som då har andra, kanske bättre förslag på hur arbetet ska utföras kan råka illa ut. Det utmanar nämligen den sammanhållning som utåt sett är stark, men som inom gruppen inte tål kritik eller krav på förnyelse.
För gruppen kan frånvaron av arbetsledning vara behaglig. För den som hamnar utanför gemenskapen innebär en osynlig chef ett svek. Det är nämligen arbetsledningen som måste agera. Det kan innebära att gruppen kanske upplöses. Men om flera nya medarbetare har omplacerats från en viss grupp, då kanske man ska ställa sig frågan om verkligen det är fel på alla nya medarbetare. Problemen kanske finns i gruppen.
Om du känner igen dig i det här ska du berätta för din chef att du är mobbad. Be att din facklige företrädare är med. Om du är osäker på hur du ska göra, kan du alltid börja med facket.
Din chef måste agera så fort som möjligt. Han eller hon ska ta reda på vad som inte fungerar i gruppen, hur arbetet ska utföras, gruppens sammansättning och så vidare. Arbetsgivaren ska vara tydlig och se problemet från olika håll och inte bara välja den enklaste lösningen – att flytta på dig.
Om arbetsgivaren inte gör någonting kan du kontakta skyddsombudet. Han eller hon ska prata med din chef och ta reda på varför ingenting har hänt.
Om det inte hjälper, har skyddsombudet en speciell regel i arbetsmiljölagen som heter 6:6a (paragraf 6a i sjätte kapitlet i arbetsmiljölagen). Den innebär att skyddsombudet skriftlig frågar hur arbetsgivaren ska lösa ditt problem. Arbetsgivaren ska då omedelbart förklara vad som ska göras och om det inte sker, kan skyddsombudet gå vidare till Arbetsmiljöverket.
Det senaste kan tyckas drastiskt. Men å andra sidan ska du fråga dig själv om du vill fortsätta vara mobbad eller kunna gå till jobbet utan rädsla, som du har rätt till.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.