Så preppar du för arbetslöshet
Förbered dig på arbetslösheten – även om du hinner få ett nytt jobb. Illustration: Rebecca Elfast

Så preppar du för arbetslöshet

Det är tungt att bli uppsagd eller inte få förlängt. Men det finns flera saker du kan göra för att ge dig själv en bra start på arbetslösheten.

Publicerad 9 mars 2016

1 Börja förbered dig direkt du fått beskedet. Uppdatera ditt cv och kolla efter andra jobb under uppsägningstiden. Du har laglig rätt att besöka arbetsförmedlingen och söka jobb på betald arbetstid. Frånvaron måste beviljas och ska vara »i rimlig omfattning«.

2 Jobba tiden ut. Du kanske blev ledsen eller chockad över att inte få arbeta kvar. Men fortsätt att gå till arbetet uppsägningstiden ut. Det finns företag som erbjuder ­arbetsbefriad uppsägningstid, se i så fall till att få skriftligt på vad som gäller med lönen.

3 Kontakta facket. Arbetsgivare ska förhandla med facket innan beslutet om uppsägning tas. Men det kan ändå vara bra att du själv kontaktar facket. Du kanske vill kolla att reglerna om turordning följts eller att du fått rätt uppsägningstid? Är du intresserad av att arbeta på företaget igen kan facket berätta hur du gör anspråk på företrädesrätt till återanställning.

4 Få jobbcoach! Trygghetsfonden TSL finns till för den som blir uppsagd från ett företag med kollektivavtal. Genom fonden kan man få hjälp av en jobbcoach att hitta ett nytt jobb. Arbetsgivare och fack ser till att ett coachföretag kopplas in. Försäkringen gäller för tillsvidare­anställda som varit anställda mer än ett år, jobbat mer än 16 timmar i veckan och blivit uppsagda på grund av arbetsbrist. Du kan få hjälp via TSL redan under uppsägningstiden.

5 Samla intyg. Om du söker ersättning från a-kassan kommer kassan att be dig om arbetsgivarintyg minst 12 månader bakåt i tiden. Om du har jobbat på flera olika företag så måste du skicka in ett intyg från varje arbetsgivare. Spar tid och börja samla ihop intyg från avslutade anställningar redan innan du blivit arbetslös. Arbetsgivare är enligt lag skyldiga att ­på ­begäran utfärda arbetsgivarintyg, men en del tar tid på sig.

6 Kolla din AGB-chans! Är du 40 år eller äldre, anställd på ett företag med ­kollektivavtal och uppsagd på grund av arbetsbrist? I så fall finns det chans att du kan få pengar från avtalsförsäkringen AGB. Maxbeloppet är 49 250 kronor. Läs mer på afaforsakring.se, under »Försäkring vid arbetsbrist«.

7 Starta rätt. Arbetslösheten börjar räknas från den dag då du anmäler dig hos Arbetsförmedlingen. Därför är det viktigt att du kontaktar dem din första arbetslösa dag. Besök en arbetsförmedling eller skriv in dig som arbetslös på arbetsformedlingen.se. Om du väljer det sistnämnda alternativet är det viktigt att du personligen besöker arbetsförmedlingen inom fem vardagar.

8 Kolla lite sköna Youtube-klipp. Om du är ­medlem i a-kassan HRAK och ­tycker det här med a-kassa är ­krångligt – kolla på HRAK:s Youtube-kanal. Där finns informationsfilmer textade på engelska, arabiska, persiska, turkiska och flera andra språk. Filmerna finns även på kassans hemsida, hrak.se.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här