Betalningen är avgörande för intrycket
Vinet är uppdrucket, maten är berömd och gästerna sitter och småpratar. Eller hoppar de av ilska för att du inte ser att de vill betala? Det är lätt att snubbla på mållinjen.
Ny forskning visar att gäster ser betalningen som en viktig del av servicen. Tar det för lång tid blir de på dåligt humör. Då blir det liten eller ingen dricks, även om besöket i övrigt varit lyckat. Och gästerna kan även sluta besöka en restaurang där de upplever att betalningen inte fungerat.
Inga-Britt Gustafsson är professor vid Måltidsakademin i Grythyttan och har varit med och gjort studien.
Vad överraskade dig mest med resultatet?
– Att gästerna var beredda att inte komma tillbaka till restaurangen om betalningen gick långsamt. Det talar för att det inte går att låta gästen vänta. När de är beredda att gå ska notan komma på direkten. Det var förvånande att det var en så stark reaktion.
Undersökningen gjordes genom intervjuer med gäster som ätit ute på à la carte-restauranger.
Gästerna har en idealbild av hur ett restaurangbesök ska gå till. De vill ha uppmärksamhet som stamgäster även om de inte besökt stället förut och de uppskattar diskretion när det gäller betalningen.
De intervjuade sa sig kunna acceptera »en kort väntetid« på notan. De gick inte in på hur många minuter det var, men en amerikansk undersökning visar att gästerna förväntar sig att betalningen ska vara avklarad på en eller två minuter. I verkligheten brukar det ta lite mer än sex minuter. Och efter tio minuter hade i alla fall de amerikanska gästerna fått nog. Då började de klaga.
Rätt och fel enligt gästen
* Aj, aj. Här har gästerna lämnat jämna pengar och gått, något som gästerna ogärna gör. De vill helst se att pengarna hämtas upp.
* En uppmärksam servitris, och ändå blir det fel. Gästerna känner sig illa till mods. »Det har hänt någon gång att han bara står där. Jag blir stressad av att ha honom stående där och bara vänta på att jag ska betala«, berättar en intervjuad uteätare.
* En vanlig strategi för att få uppmärksamhet när de diskreta signalerna inte fungerat. När gästen reser sig upp vid bordet, låtsas börja lämna restaurangen eller går mot kassan har det gått för lång tid, enligt honom.
* Affärslunch? Då värdesätts diskretion. Servitrisen ska förstå vem som är värd och vända sig till honom när det är dags för betalning. Vissa gäster har en taktik för ännu mer diskretion »Jag låtsas att jag måste göra ett ärende och går då och betalar i förväg. Sedan kan alla gå när de känner för det« berättar en av de intervjuade.
* Ska kortet dras, gör det fort. Att släppa sitt kort ur synhåll gör gästen spänd.
* Gästens ideal-servitris gör ett snabbt ärende efter att ha lämnat notan men håller ögonen på bordet, så hon kan återvända när hon märker att de vill betala. Diskretion!
* Här har notan anlänt innan gästerna signalerat att de vill betala. De flesta upplever det här som något negativt.
* »Vi beställde olika rätter och han antecknade inte, och sedan fick alla
varsin nota med korrekt summa på.« Om servisen överträffar gästernas
förväntningar så blir de imponerade.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.