Ur artikelarkivet INBOX
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så gör du för att få jobbet

Arbetslös eller bara sugen på ett nytt arbete? Fanny har läst tusentals ansökningsbrev från hotell- och restauranganställda. Hon, coachen Marina och åtta personalansvariga från branschen ger sina bästa jobbsökar-tips.

Publicerad 1 februari 2008

De flesta av oss har någon gång gått och väntat på det där samtalet. Och blivit besviken när svaret »tack för din ansökan men tjänsten är redan tillsatt« kommer. Om det alls kommer ett svar vill säga.
– Det är tufft att söka jobb. Det ska man vara medveten om, säger karriärcoachen Marina Marklund. Till henne kommer såväl långtidsarbetslösa som människor som tröttnat på sitt nuvarande jobb och de som vill utvecklas där de arbetar. Coachning, att träffa en professionell diskussionspartner, är en ganska ny företeelse som blivit populär de senaste åren.
– Coachning handlar om att frigöra sina egna resurser. Det bygger mycket på förhållningssätt, hur du förhåller dig till dig själv och till det du vill åstadkomma – att hitta ett jobb till exempel, säger Marina.

Det viktigaste för att komma igång med sitt jobbsökande är att sätta upp ett mål, säger Marina. Det ska vara ett konkret, specifikt mål med en tydlig tidsram.
– Det kan till exempel vara »jag vill jobba på en fin restaurang i Stockholms innerstad. Jag ska börja den 31 augusti och tjäna minst 18 000 kronor«. Så konkret ska det vara. Det kan låta lätt, men Marina berättar att det faktiskt är den svåraste biten. Att säga att jag kan tänka mig vilket jobb som helst är värdelöst, tycker Marina.
– Det ökar inte dina chanser till ett jobb, utan tvärtom. Ju konkretare målet är desto lättare är det att nå dit.

Alla har olika sätt att komma fram till sitt mål. En del gör mindmaps, andra gör plus- och minuslistor och vissa vill ligga hemma och fundera. Det viktigaste är att inventera vad man vill, berättar Marina.
– När du vet det är halva resan gjord. Sedan gäller det att komma fram till vad som krävs för att nå målet. Det kan vara allt från att gå en utbildning, ringa gamla kontakter till att söka ett visst antal jobb. Marina tycker att man ska utgå från målet och planera baklänges.
– Säg att du vill börja på ditt nya jobb den sista augusti, då kanske du måste gå på fyra intervjuer innan juli. Då måste du kanske söka 30 jobb innan dess. Gör en baklängesplanering.

Under själva jobbsökandet är Marina bara ett bollplank för sina klienter. Hon är tydlig med att det är klienten själv som ska göra jobbet.
– Det går inte att komma och tro att jag ska ordna ett arbete. Det är inte särskilt effektivt att lägga ansvaret utanför sig själv. Hon upplever att många som varit arbetslösa länge, eller som vantrivts på sitt jobb en längre tid, har tappat sugen. Då är det första steget att komma till insikt om att man har kört fast och prata om det, säger Marina.
– Det är nyttigt att prata om att man känner sig uppgiven och att det kan stå i vägen för att man når sitt mål. Att gräva ner sig i problem tjänar ingenting till, säger hon.
– Det är inget fel i att känna sig uppgiven och håglös. Men det hjälper dig inte att få ett jobb.

Det kan låta hårt, men Marinas filosofi är att även tuffa sanningar kan framföras med empati. Och att människor tål det. Hon är dock noga med att förklara att coachning inte är en form av terapi. För att stärka klienternas självbild händer det att hon ger dem små uppdrag och övningar.
– Till exempel kan man göra en undersökning bland vänner, familj och tidigare arbetsgivare hur de uppfattar en själv. Hur ser omvärlden på mig? Vad har jag för starka sidor och vad behöver jag utveckla?

Det är också viktigt att inte glömma bort att ta hand om sig själv under jobbsökandet, tillägger Marina.
– Det är påfrestande, och därför är det extra viktigt att du får det du behöver för att orka. Det kan vara stöd från familj och vänner eller kanske avkoppling. Man ska räkna med att det kommer dagar då allt känns motigt. Det går inte att vara kraftfull hela vägen.

Om man absolut vill skriva att man »är bra på att ha många bollar i luften« så måste man förklara varför man är det. Annars blir det bara tomma ord. Skippa partybilderna, spara på humorn och glöm inte det väsentliga. Då har du störst chans att skriva en oslagbar jobbansökan. Det säger Fanny Oredsson, rekryterare på Adecco och cvproffs. Fanny är kontorschef för Adecco Hospitality, den avdelning av HR-företaget Adecco som rekryterar personal i hotell och restaurangbranschen.
– Många missar det enklaste. Som att uppge vilken tjänst de söker och varför de söker. Det är väldigt viktigt, säger Fanny.

Fanny håller ofta föreläsningar om konsten att skriva bra ansökningar. Hennes främsta tips är att vinkla sitt cv utifrån det jobb man söker. Lyft fram de meriter som är relevanta och fokusera på de erfarenheter som kan vara användbara i arbetet som söks.
– Om du söker ett jobb med kassaansvar, så är det relevant att poängtera att du under ditt sommarjobb i kiosken skötte kassan och så vidare. Det är också viktigt att inte lämna stora glapp i meritförteckningen tycker Fanny. Hon säger att hon blir lite misstänksam när det saknas ett år här eller där i en ansökan.
– Skriv då hellre vad du har gjort. Om du har varit på långresa så skriv det, eller om du har sökt jobb så skriv det. Det är ingen synd att ha varit arbetslös, det viktiga är att man inte verkar håglös och lat.

Tanken med ansökan är också att arbetsgivare ska få en känsla av den sökandes personlighet. Att då fylla sin ansökan med klyschor som »kan ha många bollar i luften« och »är bra på att ta egna initiativ« är en dålig idé, tycker Fanny.
– Det säger ingenting. Om man absolut vill skriva så måste man förklara varför man är bra på att ha många bollar i luften och så vidare. Annars blir det bara tomma ord. Det kan vara bra att berätta lite om eventuella fritidsintressen, till exempel sport eller engagemang i någon förening. Att ha en aktiv fritid ser Fanny som positivt.
– Vi vill ju ha en helhetsbild. Då är det intressant att se vad hon eller han gör på fritiden. I vårt företag är det viktigt att ha en balans mellan arbete och fritid.

Bäst är att vara rak, hålla språket enkelt och inte skoja till det.
– Humor är så personligt. Du kanske tycker att något är roligt, men den som läser ansökan kanske tycker att det är förfärligt. Likadant är det med foton. Fanny tycker att det kan vara bra att skicka med en bild, men den ska i så fall vara vald med omsorg. Partybilder och bilder med djupa urringningar är inget hon rekommenderar.
– Det måste vara städade bilder. Man väljer kanske ett foto där man tycker att man ser bra ut. Men den som läser ansökan kanske är en 45-årig dam som inte alls blir imponerad. Hellre inget foto än ett dåligt foto, tycker jag.

För den som blir kallad till intervju väntar nästa prövning. Fanny säger att snygga kläder, bra handslag och ögonkontakt ger ett försprång. Hon tillägger att kravet på klädsel naturligtvis är olika för varje arbetsplats, men generellt tycker hon att överklädd är bättre än underklädd.
– Det kan så klart vara lite pinsamt att komma för uppklädd, men det är ändå bättre. Allra bäst är förstås att smyga dit i förväg och se vilken typ av kläder personalen har. Då kan man visa att man passar in. Fanny tror dock att det bästa sättet att lyckas få drömjobbet är att förbereda sig ordentligt. Läs på om hotellets historia, krogens meny eller restaurangens filosofi .
– Det är oslagbart. Du anställer mycket hellre någon som brinner för jobbet än en som har perfekta kvalifikationer men som är måttligt intresserad.

Ny tjänst från arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen erbjuder jobbcoach. På fem av arbetsförmedlingens kundtjänster erbjuder man numera denna tjänst men planer finns på att sprida tjänsten till hela landet. Arbetsförmedlingens coacher hjälper de arbetssökande enbart via mejl och telefon. Coachen gör en kartläggning av vad den arbetssökande behöver hjälp med. Det kan vara sådant som att träna på en anställnings intervju och andra typer av rollspel över telefon. Trots att all kontakt sker via mejl eller telefon så har försöksgrupper av arbetslösa upplevt hjälpen som väldigt personlig.

Det här är coachning

Begreppet coachning kommer från engelskans coach som betyder tränare. Att anlita en professionell coach för att få hjälp med olika områden i livet har blivit allt mer populärt de senaste åren. Arbetssätten varierar men vanligast är att coachen genom samtal försöker motivera klienten att uppnå sina egna mål. I dag finns coacher för allt från relationer till arbetsmarknad. Att anlita en coach kostar allt mellan 800 och 2 500 kronor i timmen.

Fannys 5 bästa tips

>? Vinkla din ansökan. ? Förbered dig. Läs på. ? Skämta inte i ansökan. ? Välj städade foton. ? Använd helst inte klyschor.>

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här