Campingar, lekland och skidanläggningar. På årstidsberoende företag är säsongsanställning vanligt.
Säsongsanställning är en visstidsanställning som får användas där verksamheten till stor del är beroende av säsongsvariationer och bygger på fritidsturism.
Det kan exempelvis vara skidanläggningar där turistsäsongen är koncentrerad till vintern eller hotell och restauranger som bara är öppna på sommaren.
Anläggningen kan också hålla öppet året runt, och ha fast anställda. Men de flesta är säsongsanställda.
De bestämmelser som jag skriver om är ur kollektivavtalet för turistanläggningar, som är ett komplement till riksavtalet mellan SHR (numera Visita) och HRF. Du kan också läsa avtalet på HRF:s hemsida.
Först och främst bör du som söker jobb kolla att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen. Bara då är arbetsgivaren skyldig att tillämpa de här bestämmelserna.
Säsongsanställning är en tidsbegränsad anställning, du vet med andra ord på förhand när den ska avslutas. Antingen finns ett exakt datum, eller också står det i ditt kontrakt att »säsongsanställningen ska upphöra vid säsongens slut«. I så fall måste också din arbetsgivare skriftligen berätta detta för dig senast 14 dagar innan din anställning ska upphöra.
En säsongsanställning kan inledas med en provanställning. Det ska ske skriftligt och det ska framgå hur länge provanställningen ska vara och att du därefter blir säsongsanställd. Om det inte står, då är du säsongsanställd från början. Provanställningen får dock pågå högst åtta veckor.
Om du har varit säsongsanställd mer än sex månader under de senaste två åren eller varit anställd under två på varandra följande säsonger, har du företrädesrätt till nästa säsong. Om du har uppfyllt de här villkoren ska du få ett skriftligt besked från arbetsgivaren senast en månad innan din säsongsanställning upphör.
I beskedet ska stå:
- Att du har företräde till ny säsongsanställning.
- Att du måste anmäla anspråk på din företrädesrätt skriftligt, två månader före beräknad säsongstart.
Det kan dock finnas lokala avtal med andra tidpunkter. Ta reda på om din arbetsplats har specialregler.
Du ska i möjligaste mån få två lediga dagar i veckan, men det kan finnas undantag. Du har dock alltid rätt till minst 36 timmars sammanhängande ledighet under varje period om sju dagar. Du har också rätt till elva timmars dygnsvila varje dygn.
Arbetsdagen får delas upp i högst två vakter per dag. Normalt ska det inte ske mer än tre dagar i veckan. Uppehållet ska vara minst två timmar. Men även här kan det finnas andra lokala överenskommelser.
Du har alltid rätt till ett schema där dina arbetstider står. Det är också grunden för din lön. Det innebär att om du exempelvis arbetar på en liftanläggning och vädret gör det omöjligt att öppna liften, då ska du ändå ha lön enligt ditt arbetsschema.
Slutligen en varning: Det kan finnas ett lokalt avtal om att du frivilligt kan arbeta över utan övertidsersättning, alltså timme för timme. En sådan överenskommelse ska vara skriftlig och du kan när som helst säga upp den. Men om arbetsgivaren beordrar dig övertid, då ska du i alla fall ha övertidsersättning.
Läs mer…
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.