Restaurang, städ och reception -- branschens fötter sliter hårt hela dagen. Här är fotexpertens råd om hur du bäst tar hand om dem.
– Dåliga skor ligger bakom många fotproblem, säger Magnus Malmberg, podiater från Gävle.
Ofta kommer folk till Magnus när det uppstått riktiga problem.
– Våra fötter är ganska bra på att ta stryk till en viss gräns. Men plötsligt gör det ont. Och då får vi undersöka vad som har förändrats, om det är liktornar, hälsporre eller något annat. Foten är ganska komplicerad, med 26 ben, nerver och muskler.
Vad är det vanligaste misstaget folk gör?
– Skor är viktigt, men det är vanligt att man slarvar. Man vill ha bra skor, men samtidigt snygga skor. Men vanliga skor är ofta ganska platta och klämmer tårna, då uppstår det blåsor och det kan bli liktornar och förhårdnader.
När det bara är en tunn sula får foten ta all belastning, det skulle gå att undvika mycket problem bara genom att välja andra skor.
Nio råd för hållbara fötter
- Ta fötterna på allvar. Titta och känn efter ordentligt – har du blåsor, rodnader och förhårdnader vid dagens slut? Du kan helt enkelt ha dåligt sittande skor, byt innan du får värre problem. Tyvärr är många skor inte så fotriktiga.
- Hjälp trampdynorna! Ömmar det under foten? Det är ganska vanligt. Platta skor belastar ofta häl och framfot för mycket, samtidigt som fotbenens förmåga att svikta tillbaka minskar med åren. Då kan framfoten falla ner, vilket ger ännu mer belastning, trycket ökar, fotens ben hamnar närmare det hårda underlaget och smärta uppstår. Skor med en tjock, uppbyggd sula ger avlastning.
- Jobba = jogga. Leta efter arbetsskor med samma egenskaper som vanliga joggingskor: En stötdämpande sula, bredd i framfoten och även vridstyvhet, inget sladdrigt och vikbart. Flera sportskomärken gör skor med »vanligt« utseende, men samma uppbyggnad som joggingskor.
- Räkna med sväll! Köp skor efter att ha gått och stått en hel dag. Då är fötterna som störst och du köper rätt storlek. Kompressionsstrumpor och stödstrumpor finns i sportaffärer eller på apotek och är bra mot svullna ben. Kompressionsstrumpor är lättare att ta på sig, men har du exempel åderbråck och får bättre effekt av stödstrumpor så ska du fortsätta med dem.
- Testa inlägg! Alla kan inte gå i joggingskor på jobbet. Då kan ett hålfotsinlägg vara lösningen. Ta ut innersulan ur skorna och stoppa in ett inlägg i stället. Det måste inte vara specialgjutna inlägg, de hålfotsinlägg som går att köpa i sko- eller sportaffärer kan också bidra till en bra tryckfördelning för foten.
- Toffla runt rejält. Det kan vara varmt på jobbet, och ibland behövs luftiga skor i träskomodell eller sandaler. Satsa på en mer rejäl variant med uppbyggd sula, men undvik klack som ger för mycket lutning och tryck på framfoten. Håll koll på dina hälar. Hälsprickor beror ofta på torr hud kombinerat med för-
hårdnader på grund av för mycket belastning och friktion. Fila, smörj och avlasta hälen för att förebygga. - Unna dig regelbunden fotvård. Ofta tar det för lång tid innan vi söker hjälp. En specialist kan upptäcka begynnande besvär och föreslå åtgärder.
- Gör tågympa. Det är ingen underkur, men ett bra sätt att stärka småmusklerna. Tåhävningar och att plocka upp saker med tårna är två övningar som går lätt att göra. Att sätta ett gummiband mellan stortårna och tänja är också bra. Träning på balansplatta bygger upp stabiliteten i ben och vrister.
- Knipsa lagom. Nageltrång beror ofta på för trånga skor. Men det finns också naglar som är kurviga och vill växa in i kanten. Låt nageln växa upp och klipp den rakt, utan att det uppstår hörn. Använd breda skor som inte klämmer tårna så har du gjort det du kan.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.