Nattpass och kvällsjobb kan göra att dygnsrytmen hamnar i otakt. Men det går att skaffa sig vanor som gör det lättare att få ordning på sömnen.
- Ät som en dagjobbare. Försök äta tre måltider om dagen även om du jobbar natt, tidiga morgnar eller sena kvällar. Ta lite frukost innan du går och lägger dig även om du har jobbat natt, lunch någon gång mellan klockan 11.00 och 14.00 och huvudmåltid mellan klockan 17.00 och 19.00.
- Natta dig själv. På morgonen är din biologiska klocka inställd på att vakna. Så hjälp kroppen och hitta ett sätt att varva ner på. Kanske ett bad eller avslappningsmusik? Gör allt du kan för att få en ordentlig, obruten sömn. Det är livsnödvändigt om du jobbar natt eller sena kvällar. Var och hur du sover är därför viktigt. Det ska vara mörkt, svalt och ostört i rummet du sover i.
- Mat före midnatt. Vi är inte byggda för att äta på natten, men den som jobbar behöver fylla på med energi. Det är bra att äta något före midnatt. Välj mat som inte höjer ditt blodsocker så mycket, exempelvis en varm, osötad soppa, grovt bröd, färskost, kokt ägg.
- Släpp kaffekoppen! Du börjar bli seg i slutet av ett sent pass och tar en kopp kaffe, te eller energidryck. Men det tar sex timmar för koffeinet att halveras i kroppen! Ta »kicken« när du börjar ditt pass i stället.
- Runda av direkt. Vid midnatt har sista gästen gått. Ni varvar ner, avhandlar kvällen, tar kanske ett glas vin. Du är i säng först klockan tre. Trevligt, men slitsamt för kroppen. Våga vara en tråkmåns, åk hem så snart du kan.
- Var »ljusskygg«! Under den ljusa årstiden kan det vara svårt att gå och lägga sig på morgonen trots att du har jobbat en hel natt. Men om du bär keps och solglasögon på väg hem stimuleras inte kroppen att hålla sig vaken.
- Pressa dig inte. Undvik att kombinera nattarbete med att passa barn, ett annat arbete eller studier! Du kanske klarar av det ett tag men din kropp tar stryk. Du kommer inte att orka med i längden eftersom du inte får den välbehövliga återhämtningen.
- Ut och rör på dig! Träna och var ute i det fria på dina lediga dagar. Träning ger både avkoppling och styrka. Om du ska orka jobba skift, särskilt för dig som jobbar på natten, är träning avgörande. Dagsljus hjälper kroppen att komma in i sin normala dygnsrytm.
Återhämtning viktigt för hälsan
Skiftarbete blir allt vanligare. Men oregelbundna arbetstider påverkar vår hälsa. Vi människor är gjorda för att sova på natten, påpekar Björn Karlson, professor i arbetspsykologi vid Lunds universitet. I grund och botten är det onaturligt för våra kroppar att vara vakna och jobba sena kvällar och nätter.
– Det har gjorts olika studier på natt- och skiftarbetande där man har fokuserat på ohälsoeffekter, som sömnstörningar. Det är uppenbart att hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär hör till de vanligaste effekterna av nattarbete man kan se i större grupper, säger Björn Karlson.
Viktigast är att få möjlighet till återhämtning så att sovrytmen och andra kroppsliga dygnsrytmer inte störs allt för mycket.
– Därför är det avgörande hur skiftscheman ser ut. Då funkar det inte så bra att arbeta fem nätter på rad till exempel, säger Björn Karlson.
Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.