Så blir du jobbets miljöhjälte
Lätt som en plätt! Så blir du jobbets gröna hjälte. Foto: Rebecca Elfast
På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Så blir du jobbets miljöhjälte

NaÃàrodlad mat och haÃàrtappat vatten -- miljoÃàvaÃànligt aÃàr helraÃàtt just nu. HaÃàr aÃàr naÃägra enkla steg foÃàr en groÃànare arbetsplats.

Publicerad 4 september 2014

1. Kaffet! Om ni inte redan har – övertyga den som bestämmer om att byta till ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Det är det absolut enklaste sättet att göra stor skillnad. Vanligt kaffe är ett av de mest besprutade livsmedlen i världen. Eko-reko-kaffe kostar fortfarande under en krona per kopp, så vinstmarginalen är kvar. Finns även för storköksbryggare och automater.

2. Engagera gästerna. Informerade gäster är nöjda gäster. En trevlig skylt kan göra underverk. Om ni har någon miljösatsning, berätta om hur ni vill minska matsvinnet, förbrukningen av vatten, el eller vad det kan vara och vad ni skulle vilja ha gästernas hjälp med.

3. Minska matsalsavfallet. Mindre tallrikar, salladsassietter och skålar får gäster att automatiskt anpassa portionerna när det är bufféservering. Använd teskedar och smågafflar till tillbehör så öser gästen på lagom mycket.

4. Fasa ut flaskvattnet. En snygg flaska med färskt hemmabubblat vatten pryder allt fler restaurangbord. Scandic är ett av de företag som ersatt flaskvattnet med en tom karaff på hotellrummet, som gästen kan fylla själv med färskt vatten. Bra även för arbetsmiljön – färre tunga backar att lyfta och mer plats i kylrummet.

5. Förnya förbrukningsartiklarna. Pappershanddukar, glödlampor, rengöringsmedel. Allt sådant tar slut, och då har du chansen att sätta miljövänligare alternativ på orderlistan. Om produkten ens behöver ersättas – på Gothia Towers rensade man för några år sedan bort alla rengöringsmedel utom ett.

6. Följ mattrenden. Klart ni ska ha koll på det senaste – köpa in grönsaker efter säsong, satsa på närodlade råvaror och laga soppor, såser och buljong på rester, koka marmelad på morötter som börjar se ledsna ut och så vidare. Det är väldigt rätt just nu och även ekonomiskt fördelaktigt.

7. Var generösa. Erbjud doggybags till gästerna. Om ni minskar svinnet genom att minska portionernas storlek, gör klart att det går bra att be om påfyllning. Starta samarbete med lokala organisationer som har soppkök och liknande så att eventuell överbliven mat kan göra gott.

8. Vardagssnåla. Släck lampor, dra åt kranar, ta inte onödigt mycket rengöringsmedel, stäng av datorer och låt inte dörren till kyl och frys stå öppen i onödan. Du vet, precis som hemma.

9. Märk ut er. Ni kanske redan är så miljövänliga att en Svanenmärkning eller liknande bara är ett telefonsamtal bort? Kolla vad som krävs. Det finns företag som har policy om att i första hand boka miljömärkt.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Fråga om jobbet.
83
Vanliga frågor besvarade om allt från arbetslöshet till matavdrag.

Nyheter från Hotell- och restaurangbranschen.

Varje vecka, direkt i din inbox. Hotellrevyns nyhetsbrev.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här