Arbetspasset i styrelsen
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

”Representera alla arbetstagare”

Att vara arbetstagarrepresentant är ett viktigt uppdrag som kräver engagemang och skinn på näsan. Det säger Eva Karnehed, ansvarig för styrelseutbildningar på PTK.

Publicerad 28 januari 2015
inlinebild
Eva Karnehed. Foto: Olof Holdar

– Man måste ta plats i styrelserummet, inte komma med mössan i hand. Som arbetstagarrepresentant har du samma rättigheter och skyldigheter som de andra i styrelsen.
Ett vanligt misstag är att vara för tyst och respektfull. Det andra är att man presenterar sig som fack­representant, säger Eva Karnehed.
– Det här är inget fackligt uppdrag. Det är fackklubben som utser, men uppdraget är att representera alla arbetstagare.

Antalet arbetstagare i svenska bolagsstyrelser har minskat kraftigt de senaste åren, visar PTK:s undersökning. År 2008 fanns det 12 500 registrerade styrelsemedlemmar. I slutet av 2014 var de bara 6 500. Anledningarna till det är flera, tror Eva Karnehed.
– Det är ett svårt uppdrag och man kanske inte får rätt stöd. Vi har också ett ökat utländskt ägande i dag, där styrelsearbetet kanske inte funkar på samma sätt. Sedan tror jag att det har att göra med att vi inte tar med suppleanterna i styrelserummen. De har rätt att vara där, och ska man göra någon skillnad så behöver man vara en grupp. Där har vi nog bitit oss i svansen lite.
– Det är synd för det är ett förbaskat roligt uppdrag. Man lär sig jättemycket.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
Fråga om jobbet
Experterna svarar på läsarfrågor om allt från schemaläggning till personalmat

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här