Polisen Örjan:
Man lär sig ta folk
Under många år jobbade Örjan Hvass som kock. Foto: Mattias Johansson
Arbetspasset På jobbet
Artikel från gamla Hotellrevyn.se

Polisen Örjan: Man lär sig ta folk

Polisyrket är meningsfullt men restaurangbranschen är gladare, säger före detta kocken Ärjan Hvass.

Publicerad 10 juni 2015
inlinebild
– Jag kände att jag ville påverka och hjälpa till, säger Örjan Hvass om yrkesbytet. Foto: Mattias Johansson

När Örjan Hvass poliskollegor undrar om han kan rekommendera deras barn att börja jobba inom restaurangbranschen svarar han ja.
– Förutsatt att det är bra chefer och schysta villkor är det en väldigt rolig bransch att jobba i.
Under många år var Örjan Hvass kock och drev Kebabben och Stekhuset i Kalmar, två populära stopp för natthungriga helgfirare.
Som polis har han stor nytta av sina erfarenheter från restaurangvärlden.
– Man lär sig ta folk och att anpassa sig till situationen, att »laga efter läge«. En besvärlig kund ska bli nöjd. Man får inte vara blyg, vare sig man jobbar i restaurang eller som polis.

Båda jobben är stressiga.
– Som polis måste jag hantera stressen i lägen då det skulle kunna få ödesdigra följder om jag inte gör det, till exempel om någon drar kniv. I restaurangvärlden handlar det snarare om att det kan vara högt tempo på luncher och kvällar.
På Kebabben var det högtryck även nattetid.
– Det hände att fulla människor slogs utanför luckan. Man behövde ha en skarp röst. Men det är förstås en annan sak att som polis bli kallad till en plats för att det pågår ett slagsmål.
Som polis jobbar han inte alls lika mycket som han periodvis gjorde på restaurangerna.
– Vissa veckor hade jag nästan 100 timmars arbetstid. Det är inte hållbart i längden.

Örjan sålde sin andel i Stekhuset, behöll Kebabben men kände efter några år att han ville prova något helt nytt. Han läste psykologi parallellt med kockjobbet, och kom in på Polishögskolan 2006.
– Det var en gammal dröm som väcktes när jag på restaurangen hade samarbete med en skola. Ungdomar med problem fick komma och jobba hos mig några dagar i veckan. Jag kände att jag ville påverka och hjälpa till.
Han fortsatte att jobba helger som kock, men lämnade branschen 2007. Det händer att han besöker krogar i jobbet, inte bara när det är bråk. Oftast är det för att kontrollera att det finns personalliggare och att alla papper är i ordning, eller för att förebygga överservering.  

Örjan Hvass är nöjd med sitt yrkesval. Han känner att han gör någonting viktigt.
– Men visst, restaurangbranschen är gladare. Folk tycker om dig och du träffar dem i trevliga situationer. De är oftast på gott humör. Som polis ser du baksidan av samhället, till exempel barn som far illa, barn som är jämngamla med dina egna. Det kan ge en emotionell trötthet.
Som polis tjänar han också mindre än vad han gjorde i restaurangbranschen.
Helt har han dock inte släppt sitt gamla yrke. För ett tag sedan hoppade han in som gästkock på en stor tillställning för militärer.
– Jag la en klassisk meny, med toast Skagen, helstekt fläskfilé och glass med varm hjortronsylt. Det är roligt att inte ha tappat det helt.

Örjans tips till restaurangvärlden

  • Ha ett bra samarbete med polisen när det gäller överservering.
  • Var observant på om det förekommer narkotika, det drar till sig kriminella och arbetsmiljön försämras.

Den här artikeln är från Hotellrevyns tidigare webbplats. Därför kan det till exempel saknas bilder eller finnas länkar som inte fungerar.

Hämtar fler artiklar
Till startsidan

Nyheter från hotell- och restaurangbranschen

Varje vecka, direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Hotellrevyn sparar mina personuppgifter. Läs mer här